Είτε λευκή, είτε
μαύρη, είτε γάλακτος, η σοκολάτα είναι σε οποιαδήποτε μορφή ένας ακατανίκητος
πειρασμός. Ειδικός αποκαλύπτει όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την κατανάλωση της
και τα αποτελέσματά της στην υγεία μας.
Είτε γλυκατζής, είτε όχι δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί σε ένα κομμάτι
σοκολάτας, η οποία κατέχει αναμφισβήτητα "βασιλική θέση" στον κόσμο
της ζαχαροπλαστικής. Η αλήθεια είναι πως κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί ποικίλες
απόψεις σχετικά με την κατανάλωση της σοκολάτας και τα αποτελέσματα που έχει
στην υγεία. Ο διατροφολόγος Βασίλης
Παπαμίκος μας
μίλησε για τις τελευταίες έρευνες και τα πορίσματά τους σχετικά με το θέμα,
αποκαλύπτοντας όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την κατανάλωση του αγαπημένου
μας γλυκού.
Ιστορική Αναδρομή
Φαίνεται πως ο πρώτος λαός που ξεκίνησε να καταναλώνει σοκολάτα ήταν οι Ασντέκοι, όχι βέβαια στις μορφές που τη γνωρίζουμε σήμερα. Το 1600 οι Ισπανοί πρόσθεσαν ζάχαρη στο προϊόν και έκτοτε η κατανάλωση του διαδόθηκε σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Η πρώτη σοκολάτα γάλακτος έκανε την εμφάνισή της το 1847.
Είδη σοκολάτας
Οι πιο δημοφιλείς μορφές, στις οποίες
συναντάμε σήμερα τη σοκολάτα είναι η σοκολάτα γάλακτος, η μαύρη σοκολάτα ή
αλλιώς η σοκολάτα «υγείας» και η λευκή. Όπως μας είπε ο κ. Παπαμίκος «ο διαχωρισμός
αυτός της σοκολάτας είναι πολύ σημαντικός, αφού κάθε μια από τις τρεις μορφές
της έχει πολύ διαφορετική σύσταση και συνεπώς διαφορετικές ιδιότητες. Το
σίγουρο είναι πως όταν γίνεται λόγος για τις ευεργεσίες της σοκολάτας,
αναφερόμαστε κυρίως στη μαύρη σοκολάτα. Αυτό συμβαίνει γιατί το συγκεκριμένο
είδος αποτελείται κυρίως από κακαόμαζα, ουσία στην οποία οφείλονται οι
χαρακτηριστικές ευεργεσίες της σοκολάτας».
Η λευκή σοκολάτα ακριβώς για αυτόν το λόγο, επειδή δηλαδή δε συνίσταται
από κακαόμαζα δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω στον οργανισμό μας, πέρα από τη
γευστική απόλαυση. Όπως είπε ο κ. Παπαμίκος, «η λευκή σοκολάτα φτιάχνεται από
το λίπος που περιέχει ο σπόρος του κακαόδεντρου, ζάχαρη και γάλα και δεν έχει
καμία από τις ιδιότητες της σοκολάτας». Δε θα ήταν λοιπόν άτοπο, να ισχυριστεί
κανείς πως η λευκή σοκολάτα, δεν είναι στην πραγματικότητα σοκολάτα.
Σοκολάτα και θερμίδες
Όσο και αν αυτό μπορεί να μας στενοχωρεί, η σοκολάτα είναι μια πλούσια
θερμιδικά τροφή, για αυτό και θα πρέπει να καταναλώνεται πάντα με μέτρο.
«Ενδεικτικά 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας αποδίδουν 480 θερμίδες, ενώ η ίδια
ποσότητα σοκολάτας γάλακτος αποδίδει 520 θερμίδες», αναφέρει ο κ. Παπαμίκος. «Η
λευκή σοκολάτα αποδίδει περίπου διπλάσιο αριθμό θερμίδων από τη σοκολάτα υγείας»,
προσθέτει. Φαίνεται πως μια προτεινόμενη ποσότητα, την οποία προτείνουν και
πολλοί ειδικοί σε κάποιον που επιθυμεί να καταναλώνει σοκολάτα σε καθημερινή
βάση είναι τα 30 γραμμάρια.
Οι ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας
Σύμφωνα με τις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν για τη σοκολάτα τα
τελευταία χρόνια, η κατανάλωση της μπορεί να αποδειχτεί πολύ ευεργετική για τη
σωματική αλλά και την πνευματική υγεία του ανθρώπου. Αυτό βέβαια περιλαμβάνει
κάποιες προυποθέσεις. «Η κατανάλωση της σοκολάτας μπορεί να ωφελήσει τον
ανθρώπινο οργανισμό μόνο όταν υπάγεται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Αυτό
σημαίνει πως δεν
πρέπει να ξεπερνά κανείς την προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης
σοκολάτας, αλλά και το ότι αναφερόμαστε μόνο στη μαύρη σοκολάτα».
Πρώτα από όλα κάποιες από τις ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας οφείλονται
στα αντιοξειδωτικά που περιέχει, τα οποία όπως μας είπε ο κ. Παπαμίκος είναι
τριών ειδών. Το ένα από αυτά είναι οι πολυφαινόλες, οι οποίες ενισχύουν την ελαστικότητα
των αγγείων, πράγμα που σημαίνει ότι προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές
παθήσεις. Ανάλογη δράση έχει και ηεπικατεχίνη, το δεύτερο αντιοξειδωτικό
της σοκολάτας, το οποίο προστατεύει τα αγγεία από την εμφάνιση φλεγμονών. Το
τρίτο αντιοξειδωτικό είναι οι προκυανιδίνες,
οι οποίες έχουν αντικαρκινική δράση.
Βέβαια το γεγονός ότι η σοκολάτα περιέχει τις συγκεκριμένες ουσίες δε
σημαίνει σε καμία περίπτωση πως μπορεί να αντικαταστήσει άλλες τροφές, οι
οποίες είναι επίσης γνωστές πηγές αντιοξειδωτικών. «Οι ουσίες αυτές περιέχονται
επίσης στα φρούτα, το τσάι όπως και στο κρασί. Στο πλαίσιο μια ισορροπημένης,
διατροφής η σοκολάτα δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει τις τροφές αυτές, αλλά να
λειτουργήσει συμπληρωματικά στη δράση τους», αναφέρει ο κ. Παπαμίκος.
www.in2life.gr