Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Τα σημάδια ότι κινδυνεύεις από αβιταμίνωση

Ποια είναι τα σημάδια στον οργανισμό μας που δείχνουν ότι δεν λαμβάνεις αρκετές βιταμίνες και τι να κάνεις μετά.

Η αβιταμίνωση αποτελεί ένα πρόβλημα όχι αναγκαστικά συνηθισμένο, αλλά αληθινό. Ακολουθώντας μια κακή διατροφή, που δεν περιέχει φρέσκα φρούτα και λαχανικά, οι πιθανότητες να εμφανίσουμε κάποια σοβαρή έλλειψη βιταμίνης αυξάνονται κατακόρυφα.


Ποια είναι όμως τα σημάδια που μας επιτρέπουν να καταλάβουμε αν μας λείπουν βιταμίνες;
Σκασμένα ή ματωμένα χείλη
Δείχνουν έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β. Θεραπεύεται καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως πολύσπορο ψωμί, βρώμη, κους κους, πλιγούρι, ρύζι, γιαούρτι και ξηρούς καρπούς.
Πόνοι στις αρθρώσεις
Δείχνουν έλλειψη βιταμινών Β, C και D, που είναι απαραίτητες για την ενδυνάμωση των τριχοειδών αγγείων, των οστών και των συνδέσμων τους. Καταναλώνετε κιτροειδή (λεμόνια κλπ), λάχανο, κουνουπίδι, ντομάτες, πιπεριές για βιταμίνη D, τρώτε αυγά, γάλα, ηλιόσπορο και βούτυρο.
Δυσκολία στη νυχτερινή όραση
Φανερώνει έλλειψη βιταμίνης Α. Πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που, για να την προσλάβετε, πρέπει να καταλώνετε βερίκοκα, καρότα, πατάτες, αβοκάντο και ντομάτα.
Συχνά κρυολογήματα, βήχας, φτερνίσματα
Εδώ είναι πιθανό να έχουμε έλλειμα στις βιταμίνες Α, C και σε ψευδάργυρο. Για να καλύψετε τις ανάγκες σας στα δύο πρώτα συστατικά θα πρέπει καθημερινά να καταναλώνετε 4 μερίδες φρούτων εποχής ή 1 ποτήρι φυσικό ή ανάμικτο χυμό. Ο ψευδάργυρος είναι ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τον σχηματισμό των λευκών αιμοσφαιρίων που είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού μας. Πηγές του είναι τα οστρακόδερμα, το σουσάμι, το συκώτι, η σόγια και οι ξηροί καρποί.
Τριχόπτωση
Αν δεν πρόκειται για ορμονική διαταραχή, τότε μάλλον εμφανίζετε έλλειψη σιδήρου, πρωτεΐνης και ψευδαργύρου. Καλή πηγή σιδήρου είναι το μοσχάρι, το συκώτι και τα αποξηραμένα φρούτα, ενώ της πρωτεΐνης είναι όλες οι ζωικές τροφές, το αυγό, τα γαλακτοκομικά και η σόγια.
Κηλίδες στο δέρμα
Οι μελανιές στο δέρμα μπορεί να είναι ένδειξη αντίδρασης σε κάποιο φάρμακο (αντιπηκτικά, ασπιρίνη και κορτικοειδή), αλλά μπορεί να είναι και πρόδρομο σύμπτωμα ανεπάρκειας σε βιταμίνη C, K, Β12 ή Φολικό οξύ. Τη βιταμίνη Κ τη συναντούμε σε 2 μορφές: την μία την συνθέτει το σώμα μόνο του και την άλλη τη βρίσκουμε στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Το φολικό οξύ βρίσκεται στα όσπρια, στο αβοκάντο, στους χουρμάδες και στον αρακά.
Συνεχές αίσθημα κρύου
Είναι πιθανό να είναι σημάδι αναιμίας. Γι’ αυτό θα πρέπει να κάνετε έναν αιματολογικό έλεγχο ώστε να ανιχνεύσετε τυχόν μειωμένα επίπεδα σιδήρου στο αίμα σας.
Αν η γλώσσα σας είναι λεία και ωχρή
Τότε είναι πιθανή μια έλλειψη στα εξής θρεπτικά συστατικά: σίδηρος, φολικό οξύ και βιταμίνη Β12. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται στις ζωικές τροφές, στο γάλα, στο ψάρι και στο τυρί.
in2life.gr