Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Πώς να επιλέξετε το πιο υγιεινό γιαούρτι;

Πολλές από τις σύγχρονες εκδοχές του γιαουρτιού όμως “κρύβουν” πρόσθετα συστατικά, όπως γλυκαντικές ουσίες, που μετατρέπουν το κρεμώδες γαλακτοκομικό σε μία λιγότερο θρεπτική επιλογή. Ακολουθούν οι σημαντικότερες σκέψεις, που θα πρέπει να κάνετε όταν επιλέγετε γιαούρτι, για εσάς ή την οικογένειά σας.

Ξεκινήστε διαβάζοντας τις διατροφικές πληροφορίες, που αναγράφονται στην ετικέτα! Χρησιμοποιείστε σαν μέτρο σύγκρισης την κλασσική εκδοχή του Ελληνικού γιαουρτιού. Αντιπαραθέτοντας τις δύο ετικέτες θα μπορέσετε εύκολα να διακρίνετε, που υστερεί και που υπερτερεί η δική σας επιλογή.

Γιαούρτι με λιπαρά ή καλύτερα όχι;

Ένα ολόπαχο γιαούρτι δεν είναι απαραίτητα απαγορευτικό. Ιδιαίτερα εάν πρόκειται για μικρότερα παιδιά, ή ενήλικες με χαμηλότερο σωματικό βάρος. Από τη άλλη μεριά, προτιμώντας τα γιαούρτια χαμηλά σε λιπαρά, προστατεύετε την καρδιά σας και περιορίζετε τον κίνδυνο αύξησης της χοληστερόλης. Την ίδια στιγμή, η βιομηχανία τροφίμων έχει φροντίσει τα τελευταία να μην υστερούν σε βιταμίνες και λοιπά ιχνοστοιχεία.

Όμως, τα εντελώς άπαχα γαλακτοκομικά (0%) περιέχουν περισσότερα πρόσθετα συστατικά. Κυρίως άμυλο, ζελατίνη ή άλλους γαλακτοματοποιητές, με σκοπό να υποκαταστήσουν την κρεμώδη υφή, που προσέδιδε το λίπος. Το σημαντικότερο όμως, που πρέπει να γνωρίζετε, είναι πως λιγότερα λιπαρά δεν σημαίνει αυτομάτως και λιγότερες θερμίδες. Τον λόγο μπορείτε να τον διαβάσετε πιο κάτω.

Tip: Επιλέξτε γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά εάν προσέχετε την καρδιάς σας. Μην ξεχάσετε να αξιολογήσετε τις θερμίδες και τα συντηρητικά, που περιέχει.

Σάκχαρα ή ζάχαρη στο γιαούρτι σας;

Τα γαλακτοκομικά περιέχουν φυσικά σάκχαρα, δηλαδή υδατάνθρακες, με πιο γνωστό τη λακτόζη. Έτσι στην ετικέτα ενός γιαουρτιού είναι αποδεκτό να αναγράφεται η περιεκτικότητα περίπου 7 γραμμαρίων σακχάρων. Οποιαδήποτε τιμή πάνω από αυτή ενδεχομένως οφείλεται σε πρόσθετα σάκχαρα και βελτιωτικά γεύσης. Σε αυτά ανήκει ακόμη και το μέλι ή φρουκτόζη. Όμως τελικά εκτοξεύουν την ενέργεια, που περιέχει το γιαούρτι.

Tip: Προτιμήστε γιαούρτι με φυσική γεύση. Προσθέστε εσείς όσο μέλι θέλετε, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα για γλυκιά γεύση.

Ευκαιρία για λίγη έξτρα πρωτεΐνη ;

Το γιαούρτι αποτελεί φυσική πηγή πρωτεΐνης. Στην απλή εκδοχή του περιέχει 5 με 10 γραμμάρια . Όμως, κανείς μπορεί να βρει ακόμα και 15 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κεσεδάκι. Μία τέτοια περιεκτικότητα θεωρείται αρκετά υψηλή. Ιδιαίτερα εάν κανείς αναλογιστεί πως ένας άνδρας 80 κιλών χρειάζεται περίπου 65 γραμμάρια πρωτεΐνη συνολικά μέσα στην ημέρα!

Tip: Ενισχύστε το γιαούρτι με πρωτεΐνη, χρησιμοποιώντας φυσικά συστατικά όπως το φυστικοβούτυρο, το ταχίνι ή οι ξηροί καρποί.

Επιλέξτε απλά και προβιοτικά!

Τα προβιοτικά είναι οι “φιλικοί” μικροοργανισμοί του εντέρου, που φροντίζουν δεκάδες λειτουργίες στο σώμα. Από την υγεία του γαστρεντερικού, μέχρι την προστασία του ανοσοποιητικού και τη διάθεση! Σημαντικότερη πηγή τους στη διατροφή είναι το κεφίρ και ορισμένα γιαούρτια. Συχνά όμως, η θερμική επεξεργασία, που αυτά υπόκεινται, καταστρέφει τα καλά βακτήρια. Για να είστε σίγουροι πως το γιαούρτι σας περιέχει προβιοτικά, θα πρέπει ν αναγράφεται το είδος και ο πληθυσμός τους στην ετικέτα.

Tip: Εάν έχετε ανάγκη να φροντίσετε το έντερό σας συνδυάστε ένα γιαούρτι πλούσιο σε προβιοτικά με φρούτα, που δίνουν τροφή στους ωφέλιμους μικροοργανισμούς.

Συνοψίζοντας, όταν την επόμενη φορά διαλέξετε γιαούρτι:

Διαβάστε την ετικέτα.

Επιλέξτε απλά, και φυσικά.

Προτιμήστε χαμηλά λιπαρά, αλλά όχι άπαχα (0%).

Περιστασιακά μην αποκλείσετε την ολόπαχη εκδοχή.

Μην το παρακάνετε με την πρωτεΐνη.

Αναζητήστε τα προβιοτικά στην ετικέτα.

Προσθέστε εσείς τα αγαπημένα σας υλικά (μέλι, φρούτα και άλλα).

www.healthview.gr