Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Πως να κάνεις οικονομία μαγειρεύοντας. Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


Θα γλιτώσεις πολλά ευρώ με εύκολα κόλπα.

Έχεις αποφασίσει να κάνεις οικονομία, κόβεις το φαγητό από έξω αλλά συμπεραίνεις ότι το μαγείρεμα κοστίζει περισσότερο από το διπλανό delivery; Και όμως μπορείς να μαγειρέψεις οικονομικά και να δεις τα ευρώ να περισσεύουν. 

Κανόνας νούμερο 1, τρώτε εποχικά, δηλαδή με υλικά που παράγονται τώρα και κοστίζουν πολύ λιγότερο από υλικά που είναι εκτός εποχής. Κανόνας νούμερο 2, πάρε τα φυλλάδια από τα σούπερ μάρκετ και εκμεταλλεύσου τις προσφορές. Από πείρα θα δείς εξοικονόμηση τουλάχιστον 30% στο budget σου. Παρακάτω θα βρεις και άλλους τρόπους οικονομίας:

* Χαμηλώστε την ένταση της ψύξης στο ψυγείο τον χειμώνα. Σε γενικές γραμμές, μια θερμοκρασία περί τους 4-5 βαθμούς Κελσίου στον χώρο συντήρησης μπορεί να διατηρήσει αρκετές μέρες τα τρόφιμα χωρίς να τα παγώσει, ενώ μια θερμοκρασία κατάψυξης στο επίπεδο 15-17 βαθμών υπό το μηδέν είναι αρκετή για να συντηρήσει κατεψυγμένα τα τρόφιμα και να «παράγει» παγάκια.

* Κλείστε το φούρνο και τα μάτια της κουζίνας λίγα λεπτά πριν σταματήσετε να τα χρησιμοποιείτε . Η θερμοκρασία που υπάρχει ήδη αρκεί για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.

* Βάλτε φαντασία στη μαγειρική. Δε χρειάζεστε πολλά και ακριβά υλικά, περίτεχνες συνταγές και άπειρο χρόνο. Χρειάζεστε μόνο πολλά βαζάκια με μπαχαρικά και όρεξη για πειραματισμούς.

* Σκεπάστε τις κατσαρόλες και τα τηγάνια όταν μαγειρεύετε. Θα χρειαστείτε τον μισό χρόνο, και το μισό ρεύμα.

* Μην «μπουκώνετε» το ψυγείο με τρόφιμα τα οποία δεν χρειάζεστε. Ο αέρας πρέπει να κυκλοφορεί μέσα σε αυτό χωρίς εμπόδια, ώστε να γίνεται σωστά η συντήρηση τόσο σε επίπεδο θερμοκρασίας όσο και υγρασίας και να μην καταναλώνει επιπλέον ενέργεια. Επίσης, ελέγξτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα αν οι μαγνήτες της πόρτας λειτουργούν σωστά.

* Μην λυπάστε τον φούρνο μικροκυμάτων. Χρησιμοποιήστε τον όσο το δυνατόν περισσότερο, μιας και σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια από μια συμβατική κουζίνα ή φούρνο, συν το ότι εκπέμπει πολύ λιγότερη θερμότητα.

* Όταν χρησιμοποιείτε το φούρνο, μην το… παρακάνετε με την προθέρμανση. Αν το φαγητό θέλει παραπάνω από μια ώρα να ψηθεί, μπορεί να ψηθεί το ίδιο καλά ακόμα και αν το ψήσιμο ξεκινήσει από κρύο φούρνο. Επίσης, ΜΗΝ ανοίγετε κάθε τρεις και λίγο το φούρνο για να δείτε την κατάσταση του ψητού. Κάθε φορά που το κάνετε, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του πέφτει 5-10 βαθμούς και δώσ’ του τσάμπα ενέργεια για να ανέβει ξανά.

* Xρησιμοποιείστε τηγάνια και κατσαρόλες που εφαρμόζουν απόλυτα στην επιφάνεια της εστίας, διαφορετικά σπαταλάτε ενέργεια και χρήματα.

www.e-daily.gr