Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Έτσι θα ζήσεις πολλά χρόνια

Υπάρχει το κλειδί της μακροζωίας; Η σύντομη απάντηση είναι ναι, αλλά πρέπει κι εμείς να προσπαθήσουμε. Δες παρακάτω τι χρειάζεται να κάνεις…

Οι άνθρωποι πάντα θα προσπαθούμε να ζήσουμε περισσότερο. Σίγουρα, δεν θα ζήσουμε για πάντα, αλλά αν μπορούμε να επιμηκύνουμε την ζωή μας, είναι δεδομένο ότι θα προσπαθήσουμε. Και το κλειδί της μακροζωίας ίσως να βρίσκεται στις καλές, καθημερινές συνήθειες. Δέκα από αυτές θα εξετάσουμε παρακάτω…


Να είστε ευσυνείδητοι 
‘Ερευνα ανακάλυψε ότι ένας από τους καλύτερους προγνωστικούς παράγοντες για μακροζωία είναι να είστε ευσυνείδητος. Ερευνητές μέτρησαν ικανότητες όπως η προσοχή στη λεπτομέρεια και ανακάλυψαν ότι οι ευσυνείδητοι άνθρωποι κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν την υγεία τους και επιλογές που οδηγούν σε ισχυρότερες σχέσεις και καλύτερη καριέρα. Συνεπώς, ακούστε το σώμα σας και δώστε προσοχή στα μηνύματά του.
Κάντε φίλους
Οι φίλοι σάς βοηθούν να ζήσετε περισσότερο. Αυστραλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι κοινωνικοί άνθρωποι ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν σε διάστημα 10 ετών σε σύγκριση με ανθρώπους που είχαν λιγότερους φίλους. Άλλη ανάλυση αποτελεσμάτων 148 ερευνών φαίνεται να επιβεβαιώνει τη σχέση μεταξύ των πολλών κοινωνικών σχέσεων και της μακροζωίας.
Διακόψτε το κάπνισμα
Αν και δεν είναι μυστικό ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή, η ποσότητα του επιπλέον χρόνου μπορεί να σας εκπλήξει. Σύμφωνα με βρετανική έρευνα, η διακοπή του καπνίσματος στην ηλικία των 30 θα μπορούσε να αυξήσει τη ζωή κατά μια δεκαετία. Η διακοπή της συνήθειας στην ηλικία των 40, 50 ή 60 ενισχύει το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 9, 6 ή 3 χρόνια αντίστοιχα.
Ακολουθήστε μεσογειακή διατροφή
Η μεσογειακή διατροφή είναι υψηλή σε φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο και ψάρια. Ανάλυση 50 ερευνών που αφορούσαν περισσότερους από 500.000 ανθρώπους δείχνει τα εντυπωσιακά οφέλη της συγκεκριμένης διατροφής. Τα ευρήματα δείχνουν ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, όπως και καρδιοπάθειας.
Παντρευτείτε
Αρκετές έρευνες δείχνουν ότι οι παντρεμένοι άνθρωποι τείνουν να ζουν περισσότερο από τους εργένηδες. Πολλοί ερευνητές αποδίδουν τη διαφορά στην κοινωνική και οικονομική στήριξη που παρέχει ο γάμος. Ενώ ο γάμος προσφέρει το μεγαλύτερο όφελος, ακόμα και άνθρωποι που είναι διαζευγμένοι ή χήροι φαίνεται να έχουν χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από αυτούς που δεν παντρεύτηκαν ποτέ.
Αδυνατίστε
Αν είστε υπέρβαρος, το αδυνάτισμα μπορεί να προστατεύσει από τον διαβήτη, την καρδιοπάθεια και (πολλές) άλλες παθήσεις. Το κοιλιακό λίπος φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα επιβλαβές, επομένως εστιάστε στο αδυνάτισμα—το οποίο προφανώς απαιτεί και γυμναστική. Αλλά για την γυμναστική πρέπει να μιλήσουμε πιο αναλυτικά:
Κινηθείτε
Οι άνθρωποι που ασκούνται ζουν περισσότερο κατά μέσον όρο σε σχέση με όσους δεν ασκούνται. Σύμφωνα με δεκάδες έρευνες, η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη και ορισμένων ειδών καρκίνου και κατάθλιψης. Η άσκηση μπορεί ακόμα να σας βοηθήσει να έχετε οξύνοια σε μεγάλη ηλικία. 10 λεπτά μόλις είναι αρκετά, καθώς αθροίζονται σε περίπου 2,5 ώρες μέτριας άσκησης της εβδομάδα.
Συγχωρήστε
Ο χρόνιος θυμός συνδέεται με μειωμένη λειτουργία πνευμόνων, καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες νόσους. Η συγχώρεση θα μειώσει το άγχος, την αρτηριακή πίεση και θα σας βοηθήσει να αναπνέετε πιο εύκολα. Τα οφέλη τείνουν να αυξάνονται καθώς μεγαλώνετε. Μην κρατάτε μέσα σας αρνητικά συναισθήματα… δεν έχετε τίποτα να κερδίσετε.
Κάντε τον ύπνο προτεραιότητα
Ο επαρκής ποιοτικός ύπνος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιοπάθειας και διαταραχών της διάθεσης. Ο επαρκής ύπνος θα σας βοηθήσει επίσης να αναρρώσετε γρηγορότερα από μια νόσο. Αν κοιμάστε λιγότερο από 5 ώρες τη νύχτα, αυξάνετε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Επομένως, κάντε τον ύπνο προτεραιότητα.
Ρυθμίστε το στρες
Αλλαγές όπως η ρύθμιση του στρες όχι μόνο βοηθούν στην πρόληψη της καρδιοπάθειας αλλά μπορεί και να την αναστρέψουν. Αν και η αποφυγή του στρες είναι ζωτική επιλογή για πολλούς, υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι να το ελέγξετε. Δοκιμάστε τη γιόγκα, το διαλογισμό ή τις ασκήσεις αναπνοής. Ακόμα και λίγα λεπτά την ημέρα μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
ΠΗΓΗ: www.in2life.gr