Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

5 αυτοέλεγχοι που πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα

Kάθε γυναίκα θα πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με το σώμα της και να «παρατηρεί» αυτά που της λέει

Μπορεί να κάνετε αυτοεξέταση μαστού κάθε μήνα. Μπορεί να πηγαίνετε στο γιατρό κάθε φορά που θα δείτε μια περίεργη ελιά. Ομως, ακόμα κι έτσι είναι πιθανό να μην παρατηρείτε αυτά που σας λέει το σώμα σας.

Πέρα από τα προφανή, ακόμα και η πιο μικρή αλλαγή, από μια νέα γραμμή στο νύχι σας μέχρι ένα σπυράκι στο βλέφαρο, μπορεί να είναι «κόκκινες σημαίες» για μια σειρά από προβλήματα υγείας, μερικά από τα οποία θα μπορούσαν να είναι απειλητικά για τη ζωή.

Και δεδομένου ότι ο γιατρός σας σάς βλέπει πιθανότατα μια φορά το χρόνο, είναι ακόμα πιο σημαντικό να βρίσκεστε σε αρμονία με το σώμα σας. Εσείς, άλλωστε, γνωρίζετε το σώμα σας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, ακόμα και από το γιατρό σας. Επομένως, εσείς θα εντοπίσετε τυχόν διαφορές.

Διαβάστε ποιοι είναι οι 5 αυτο-έλεγχοι που θα πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα:

1. Ελέγξτε: Τη ροή της εμμήνου ρύσεως

Αν δείτε ότι: «Εντοπίζεται» σε όλη τη διάρκεια του μήνα

Θα μπορούσε να σημαίνει: Οι περισσότερες γυναίκες αποδίδουν την ακανόνιστη κολπική αιμορραγία στο άγχος και αυτό θα μπορούσε όντως να είναι η αιτία στις περισσότερες περιπτώσεις. Ομως, θα μπορούσε, επίσης, να είναι ένδειξη ενδομητρίωσης, ινομυωμάτων της μήτρας, ή ακόμα και καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Οταν ο καρκίνος της μήτρας γίνεται επεμβατικός και αρχίζει να επιτίθεται σε κοντινούς ιστούς, η γυναίκα μπορεί να βιώσει κολπική αιμορραγία, που εμφανίζεται μεταξύ των περιόδων, μετά το σεξ ή μετά την εμμηνόπαυση.

Αντιμετώπιση: Δείτε το γυναικολόγο σας. Ο καρκίνος του τραχήλου είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες, αλλά το ετήσιο τεστ Παπανικολάου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Κατά την εξέταση ο γιατρός θα ελέγξει για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή προκαρκινικά κύτταρα, ενώ μια γυναικολογική εξέταση μπορεί να βοηθήσει να εντοπιστούν οι συνθήκες, όπως η ενδομητρίωση και τα ινομυώματα της μήτρας, που μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην ακανόνιστη κολπική αιμορραγία. Αν όλοι οι έλεγχοι είναι καθαροί, ίσως χρειαστεί να συζητήσετε με το γιατρό σας τη λήψη αντισυλληπτικών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου σας.

2. Ελέγξτε: Τα νύχια σας

Αν δείτε: Σκούρες γραμμές

Θα μπορούσε να σημαίνει: Oι σπίλοι δεν είναι τα μόνα σημάδια του καρκίνου του δέρματος. Η ασθένεια μπορεί επίσης να αναπτυχθεί κάτω από τα νύχια σας. Κιτρινωπές, καφέ ή μαύρες ρίγες μπορεί να είναι σημάδια κυτταρικής βλάβης, πιθανώς από μελάνωμα, την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος, που τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά της έχουν αυξηθεί δραματικά ιδιαίτερα στις νεαρές γυναίκες.

Αντιμετώπιση: Δείτε το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σάς συστήσει έναν δερματολόγο. Τα καλά νέα είναι πως με την έγκαιρη, τοπική ανίχνευση και θεραπεία, περίπου το 98% των περιπτώσεων είναι ιάσιμες. Μιλήστε με το γιατρό σας γενικότερα για τον κίνδυνο που διατρέχετε για μελάνωμα. Ανοιχτόχρωμο δέρμα, παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και ένα ή περισσότερα ηλιακά εγκαύματα ή φουσκάλες κατά την παιδική ηλικία θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητές σας. Θυμηθείτε ότι ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να πάρει δεκαετίες για να αναπτυχθεί, επομένως, ακόμα κι αν τώρα χρησιμοποιείτε αντηλιακό, αν είχατε «ψηθεί» με τις ώρες την παραλία ως παιδί, εξακολουθείτε να βρίσκεστε σε κίνδυνο.

3. Ελέγξτε: Την επιδερμίδα σας

Αν δείτε: Αναπτυσσόμενα σπυράκια ή πυκνές τρίχες

Θα μπορούσε να σημαίνει: Οι ένοχοι μπορεί να είναι οι ορμόνες ή το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Η κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από αντίσταση στην ινσουλίνη, ακανόνιστες περιόδους και μια υπερπαραγωγή των αρσενικών ορμονών, μπορεί να οδηγήσει σε λιπαρά σπυράκια και ανάπτυξη τριχών που είναι αρκετά παχιές, στο πρόσωπο, το στήθος, το στομάχι, την πλάτη, τους αντίχειρες και τα δάχτυλα των ποδιών. Σε πολλές γυναίκες μπορεί να είναι σύμπτωμα πολυκυστικών ωοθηκών. Μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για σοβαρά προβλήματα όπως η στειρότητα, το μεταβολικό σύνδρομο και ο διαβήτης.

Αντιμετώπιση: Δείτε το γιατρό σας για μια αξιολόγηση. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μια γυναικολογική αξιολόγηση, εξετάσεις αίματος ή ένα κολπικό υπερηχογράφημα για να διαγνώσει την κατάσταση. Ενώ επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων, ενώ σε συνδυασμό με αντισυλληπτικά χάπια, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα των ανδρογόνων στο σώμα σας.

4. Ελέγξτε: Τις μασχάλες σας

Αν δείτε: Ενα μπάλωμα από τραχύ, σκούρο δέρμα

Θα μπορούσε να σημαίνει: Αν δεν το έχετε παρακάνει με το αντηλιακό, θα μπορούσε να σημαίνει διαβήτη. Η υπερβολική ινσουλίνη στο αίμα σας μπορεί να κάνει τα δερματικά κύτταρα να πολλαπλασιάζονται υπερβολικά γρήγορα, οδηγώντας σε μια συσσώρευση των ιστών και της μελανίνης (γνωστή και ως χρωστική ουσία του δέρματος). Αυτό μπορεί να κάνει το δέρμα κάτω από τα χέρια σας πιο παχύ και πιο σκούρο.

Αντιμετώπιση: Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να καθορίσει αν έχετε την ασθένεια. Οποιοσδήποτε άνθρωπος άνω των 45 ετών θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να ελέγχεται για διαβήτη, ειδικά αν είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Οι παράγοντες κινδύνου για τις γυναίκες ειδικότερα, περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, την υψηλή πίεση του αίματος, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και τη γέννηση ενός υπέρβαρου μωρού.

5. Ελέγξτε: Τα βλέφαρά σας

Αν δείτε: Μικρά, μαλακά εξογκώματα που μοιάζουν λευκά ή κηρώδη και δεν αφαιρούνται ακόμα και με μεγάλη ποσότητα ντεμακιγιάζ

Θα μπορούσε να σημαίνει: Αυτές είναι μικρές καταθέσεις χοληστερόλης κάτω από το δέρμα σας. Δυστυχώς, από τη στιγμή που εμφανίζονται, τα επίπεδα χοληστερόλης είναι μάλλον 300 ή και περισσότερο. Η χοληστερόλη είναι υπεύθυνη για την απόφραξη των αρτηριών σας και τα υψηλά επίπεδά της μπορούν να σάς θέσουν σε κίνδυνο για καρδιακή νόσο.

Αντιμετώπιση: Δείτε το γιατρό σας για έναν έλεγχο της χοληστερόλης και ρωτήστε για το πώς μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας. Ακόμα και μία μείωση της τάξης του 10% μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων κατά το 1/3. Η  απώλεια βάρους, η τακτική άσκηση και η κατανάλωση μιας διατροφής που εστιάζεται σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιεινά λίπη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης σας και του κινδύνου καρδιοπάθειας. Αν η υψηλή χοληστερόλη σας είναι κληρονομική και δεν μειώνεται με τη σωστή διατροφή, την άσκηση και την αλλαγή τρόπου ζωής, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα (στατίνες) για να φέρει τους αριθμούς σας ξανά στα φυσιολογικά επίπεδα.

www.mpouzou.gr