Οι καναπέδες είναι ένα από τα
πιο επικίνδυνα σημεία του σπιτιού για να κοιμηθεί ένα μωρό, προειδοποιούν Aμερικανοί επιστήμονες. Οι ερευνητές ανέλυσαν τις περιπτώσεις 7.934 βρεφών, τα
οποία πέθαναν στον ύπνο τους την οκταετία 2004-2012, διαπιστώνοντας πως το
12,9% κοιμόντουσαν σε καναπέ-και τα τρία τέταρτα από αυτά ήταν νεογέννητα!
Όπως γράφουν οι ερευνητές
στην επιθεώρηση «Pediatrics», περίπου 4.000 βρέφη
πεθαίνουν αιφνιδίως κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.
Παρ' ότι ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν ο μισός από τον αντίστοιχο της δεκαετίας
του ’90 (μειώθηκε, όπως γράφουν, επειδή οι παιδίατροι άρχισαν να λένε στους
γονείς να μη βάζουν τα μωρά μπρούμυτα για ύπνο), παραμένει τεράστιος. Έτσι, θέλησαν να εξετάσουν πού μπορεί να οφείλεται.
Από τα 1.024 μωρά που είχαν πεθάνει πάνω στον καναπέ, το 40% είχε πάθει ασφυξία ή πνιγμό (π.χ. από μαξιλάρια που έπεσαν πάνω τους ή από το γάλα τους), το 36% είχαν πεθάνει από ακαθόριστη αιτία και το 24% από σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου των βρεφών.
Η συντριπτική πλειονότητα των βρεφών που πέθαναν στους καναπέδες είχαν ηλικία 3 μηνών ή μικρότερη, ενώ είχαν διπλάσιες πιθανότητες να μην ήταν μόνα στον καναπέ. Στην πραγματικότητα, στο σχεδόν 90% των περιπτώσεων, δίπλα στα μωρά καθόταν κάποιος ενήλικας.
Επιπλέον, είχαν εξαπλάσιες πιθανότητες να έχουν κοιμηθεί για πρώτη (και τελευταία) φορά στο συγκεκριμένο χώρο, σε σύγκριση με όσα είχαν πεθάνει στην κούνια τους ή στα κρεβάτια ενηλίκων.
«Τα νεογέννητα συχνά καταλήγουν στον καναπέ επειδή λ.χ. ξυπνάνε μέσα στη νύχτα για να φάνε και ο ένας γονιός τα μεταφέρει στο σαλόνι για να μην ξυπνήσει τον άλλο, αλλά αποκοιμιέται την ώρα που τα ταΐζει, με συνέπεια να πνίγονται», εξήγησε η δρ. Σιγκάλ Σαχάμ, παθολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai του Λος Άντζελες.
Και πρόσθεσε: «Οι γονείς πρέπει να θυμούνται ότι ένα μωρό μπορεί να χάσει εύκολα τη ζωή, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και σε οποιοδήποτε χώρο. Θα πρέπει, συνεπώς, να μπαίνουν για ύπνο ανάσκελα, μόνα τους, μόνο μέσα στην κούνια τους, δίχως μαξιλάρια ή οποιοδήποτε άλλο μαλακό αντικείμενο δίπλα τους. Και, βεβαίως, οι γονείς πρέπει να αναγνωρίζουν τη δική τους κούραση και να ζητούν βοήθεια».
Πηγή: www.govastileto.gr