Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Πόσο απαραίτητο είναι το γάλα στα παιδιά;

Είναι απαραίτητο το γάλα στα παιδιά; Όχι, λέει η δρ Εϊμι Λάνου, καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Και προσθέτει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο δεν πίνουν γάλα μετά την πρώτη περίοδο της ζωής τους χωρίς να αντιμετωπίζουν έλλειψη ασβεστίου.

“Το γάλα παρέχει πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία στα παιδιά τα οποία πολλές φορές είναι δύσκολο να λάβουν από άλλες τροφές”, λέει από τη μεριά του ο δρ Μαγκουάιρ παιδίατρος στο Νοσοκομείο Σεντ Μάικλ στο Τορόντο. Ο ίδιος προσθέτει πως έχει ανακαλύψει ότι τα παιδιά διαθέτουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D όταν καταναλώνουν δύο ποτήρια γάλα την ημέρα. Επίσης, αυτή η ποσότητα γάλακτος δεν φαίνεται να μειώνει την πρόσληψη σιδήρου από η διατροφή.

Άσκηση

Το γάλα, και γενικότερα τα γαλακτοκομικά προϊόντα προσφέρουν ασβέστιο το οποίο βοηθά στο «χτίσιμο» του σκελετού. Όμως, το ασβέστιο περιέχεται σε άλλες τροφές εκτός από το γάλα, όπως οι ξηροί καρποί, τα φασόλια και τα λαχανικά.

Το ασβέστιο δεν είναι το μόνο που χρειάζεται για γερά κόκαλα. Χωρίς άσκηση δεν εναποτίθεται σε μεγάλες ποσότητες στα οστά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στο περιοδικό JAMA Pediatrics έδειξε ότι τα παιδιά που ζουν σε χώρες με μικρότερη κατανάλωση γάλακτος έχουν λιγότερα κατάγματα σε σύγκριση με τα παιδιά που ζουν σε χώρες με υψηλή κατανάλωση γάλακτος.

Η άποψη ότι τα παιδιά χρειάζονται πολύ υψηλά επίπεδα ασβεστίου προκειμένου να διατηρήσουν γερά τα οστά τους είναι υπερβολική, κατά τη Λάνου. Η καθηγήτρια τονίζει πως οι μελέτες δείχνουν ότι ο βασικός παράγοντας που επιδρά στην ανάπτυξη και την καλή κατάσταση των οστών είναι η άσκηση.

«Το καλύτερο που έχουν να κάνουν τα παιδιά για να φροντίσουν τον σκελετό τους είναι να βγουν έξω και να παίξουν» λέει η Λάνου.

Υπάρχουν κι άλλες τροφές

Το κακό με το γάλα είναι ότι πολλά άτομα -το ποσοστό αλλάζει ανάλογα με τη χώρα- εμφανίζουν δυσανεξία στη λακτόζη, έναν δισακχαρίτη που υπάρχει στο γάλα. Επιπλέον, το πολύ  ασβέστιο μπορεί να μειώσει την απορρόφηση σιδήρου, που σημαίνει ότι η μεγάλη κατανάλωση γάλακτος είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναιμία ένα παιδί.

Το γάλα είναι σε αρκετές περιπτώσεις εμπλουτισμένο με βιταμίνη D, η οποία  βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Η βιταμίνη D συχνά υπολείπεται στο σώμα. Όμως υπάρχει και σε  άλλες τροφές όπως στα λιπαρά ψάρια, στον κρόκο του αβγού, στο μοσχαρίσιο συκώτι και στα φασόλια. Να σημειωθεί ότι για πολλά χρόνια ο κρόκος του αβγού ήταν σχεδόν απαγορευμένος επειδή περιέχει αρκετή χοληστερίνη.

Ενα άλλο πρόβλημα με το πολύ γάλα είναι ότι μειώνει άλλες απαραίτητες τροφές. «Αν κάποιος δίνει σε ένα παιδί τρεις μερίδες αγελαδινό γάλα, πώς το παιδί θα έχει χώρο για άλλες υγιεινές τροφές όπως τα λαχανικά και τα όσπρια;» λέει η Λάνου.

Τέλος, το γάλα με πολλά λιπαρά μπορεί να αυξήσει το σωματικό βάρος. Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 στο περιοδικό «Archives of Disease in Childhood» έδειξε ότι παιδιά προσχολικής ηλικίας που πίνουν τρεις ή περισσότερες μερίδες γάλα την ημέρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι όχι μόνο ψηλότερα αλλά και υπέρβαρα σε σύγκριση με όσα παιδιά καταναλώνουν λιγότερο γάλα.

Ποια είναι τελικά η συμβουλή; Οι ειδικοί λένε ότι τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν γαλακτοκομικά. Αλλά αν ένα παιδί δεν θέλει να πιει γάλα, οι γονείς δεν χρειάζεται να το πιέζουν. Μπορούν να του δίνουν άλλες τροφές οι οποίες εξασφαλίζουν ότι το παιδί τρέφεται σωστά.

ΠΗΓΗ: healthyliving.gr