Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Ολομέλεια της Βουλής| Τοποθέτηση του βουλευτή Φλώρινας Γ. Αντωνιάδη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για την προστασία της εργασίας και γενικά για τις αλλαγές στην εργατική νομοθεσία.

Πριν μπω στα άδυτα του νομοσχεδίου, στο χρόνο που μου επιτρέπεται, θέλω να κάνω δυο τρεις επισημάνσεις. Καταρχάς, δεν μπορούμε να καταλάβουμε το εξής. Ενώ από τα εκατόν είκοσι εννιά άρθρα η Αντιπολίτευση συμφωνεί σύσσωμη, πλην ΚΚΕ, στα εκατόν εννιά, για ποιο λόγο υπάρχουν όλες αυτές οι φωνές και οι επαναστάσεις χωρίς αιτία;

Δεύτερη επισήμανση. Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της Αριστεράς αδυνατούν να παρακολουθήσουν μια Ελλάδα, η οποία αλλάζει, η οποία ψηφιοποιείται, η οποία μεταμορφώνεται. Υπενθυμίζω ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που, όταν οι συνθήκες το επέβαλαν, τη δεκαετία του ’70 κρατικοποιούσε επιχειρήσεις. Βλέπετε Ολυμπιακή, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που, όταν οι συνθήκες το επέβαλαν, ιδιωτικοποιούσε επιχειρήσεις. Βλέπετε Χατζηδάκης, Ολυμπιακή.

Η Νέα Δημοκρατία ξανά, σαν κόμμα των αλλαγών και της καινοτομίας, έρχεται σήμερα, σε μια εργατική νομοθεσία σαράντα χρόνων ουσιαστικά αμετάβλητη, να εφαρμόσει καινοτομίες και θετικές διατάξεις για τους εργαζόμενους. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να αλλάξει. Αρνείται να δεχθεί την πραγματικότητα. Είναι μαλωμένος με αυτή και είναι προσκολλημένος μόνιμα στο παρελθόν.

Το παρόν νομοσχέδιο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για τη χώρα μας. Έρχεται να αντιμετωπίσει σύγχρονα, πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων, να αποκαταστήσει αδικίες, να καταργήσει αναχρονιστικές ρυθμίσεις, ενώ παράλληλα προσαρμόζει το πλαίσιο της εργασιακής νομοθεσίας στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, συνδυάζοντας την προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας με την προστασία των εργαζομένων.

Βασικές δομές του νομοσχεδίου, τις οποίες αξίζει να επιμένουμε και να επαναλαμβάνουμε, είναι οι ακόλουθες: Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας για την οποία έχει γίνει τόσος λόγος για παρελθόν, παρόν και μέλλον, με την οποία αντιμετωπίζεται η μαύρη εργασία και οι αδήλωτες υπερωρίες. Η σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας ως Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής. Η θέσπιση νέων αδειών για τους γονείς και φροντιστές, όπως η άδεια δεκατεσσάρων ημερών για τους νέους πατέρες και η επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς. Η δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας και ύστερα από αίτηση του εργαζόμενου. Η προστασία του κοινωνικού συνόλου από τις απεργίες στην κοινή ωφέλεια της οικονομίας, με την υποχρέωση παροχής υπηρεσίας 1/3 της συνήθως παρεχόμενης. Η δυνατότητα λήψης μέτρων για διαφάνεια στο συνδικαλισμό. Η δυνατότητα συμμετοχής των εργαζομένων εξ αποστάσεως σε γραφεία συνδικαλιστικών οργανώσεων, σε μητρώα.

Επίσης, η απαγόρευση της επαναπροκήρυξης απεργίας που έχει κριθεί παράνομη από τη δικαιοσύνη, από τη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση. Η θέσπιση αστικής ευθύνης για τους συνδικαλιστές οι οποίοι ασκούν βία ή προβαίνουν σε παράνομες πράξεις. Η λήψη προληπτικών, κατασταλτικών μέτρων για την αντιμετώπιση βίας και παρενόχλησης, που είναι πολύ σημαντικό. Σύμφωνα με την Κύρωση της Σύμβασης 150 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας είναι η θέσπιση του δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία, η καθιέρωση πλαισίου προστασίας συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και βεβαίως η διεύρυνση της προστασίας των εργαζομένων από άκυρες απολύσεις και η θέσπιση δυνατότητας επιπλέον αποζημίωσης αντί επαναπρόσληψης. Για αυτά και άλλα πολλά θα μπορούσαμε να μιλάμε αρκετή ώρα.

Θέλω να σταθώ σε κάποια από αυτά τα οποία είναι πολύ σημαντικά και βεβαίως να ξεκινήσω από το οκτάωρο, για το οποίο ακούστηκε πως καταργείται. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί της εργατικής νομοθεσίας, το οκτάωρο είναι κατοχυρωμένο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι νοητή η κατάργησή του σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς θα μπορούσε να προκληθεί ζήτημα ως προς τη μη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

Αυτό μαζί με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας -όπου ακούστηκαν πολλές απόψεις και μεταξύ αυτών ότι απλώς αλλάζει ο τρόπος, όπως το θέτει η Αξιωματική Αντιπολίτευση- είναι σύγχρονοι θεσμοί, νεότεροι, οι οποίοι υπάρχουν και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και εφαρμόζονται τώρα πλέον και στην Ελλάδα.

Εδώ θέλω να αναφέρω και ένα πρόβλημα, κύριε Υπουργέ, μεταξύ όλων των άλλων, μέσα σε αντιφάσεις οι οποίες υπάρχουν και στη διαρκή διαπάλη. Στη Φλώρινα υπάρχουν πάρα πολλές μεταποιητικές εταιρείες, οι οποίες προσλαμβάνουν εποχικούς εργάτες. Αυτήν την εποχή έχει κακές καιρικές συνθήκες. Παραδείγματος χάρη, βρέχει ασταμάτητα για μια βδομάδα και άλλη μια βδομάδα δεν μπορούν να μπουν οι εργάτες μέσα. Υπάρχουν μεταποιητικές εταιρείες, όπως είναι τα οινοποιία που προσλαμβάνουν εκατό εργάτες. Για δεκαπέντε μέρες πρέπει να τους πληρώνουν χωρίς να μπορέσουν να δουλέψουν.

Πρέπει να βρεθεί μια λύση χωρίς να αδικούνται και οι εργαζόμενοι, αλλά και για να μπορέσει να πληρωθεί, κατά κάποιο τρόπο, ο εργοδότης, ο οποίος έχει τόσους πολλούς εργαζόμενους και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο μεγάλο κόστος. Είναι μια δύσκολη εξίσωση και νομίζω ότι κάπου εδώ παρεμβαίνει και το νομοσχέδιο, το οποίο σε κάποια από αυτά δίνει λύσεις.

Επίσης, θέλω να σταθώ στο θετικό της ψηφιακής κάρτας, στην απεργία από τους συνδικαλιστές, όπως και στο πολύ θετικό ότι οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, Μετρό, Λεωφορεία, Ενέργεια, θα μπορούν να λειτουργούν με το ένα τρίτο, για να μην ακινητοποιούνται τα πάντα και να έχουμε νοσοκομεία χωρίς ρεύμα και συμπολίτες μας χωρίς μετακίνηση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήταν πάρα πολλά αυτά τα οποία θα μπορούσαμε να πούμε. Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Η Κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της, πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις προς τους πολίτες που την εμπιστεύτηκαν για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η Ελλάδα ακολουθεί πλέον τις πολιτικές των πιο προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών, συνδυάζοντας την προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας με την προστασία των εργαζομένων και εργοδοτών. Γι’ αυτό στηρίζω το νομοσχέδιο, στηρίζω εργαζόμενους και εργοδότες. Εδώ είμαστε να το δούμε στην πράξη και ό,τι κενά και αδυναμίες αν υπάρξουν, όλοι μαζί να τα διορθώσουμε.

Ευχαριστώ πολύ.

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί, μπορείτε να παρακολουθήσετε την τοποθέτηση στην ολομέλεια της Βουλής (14/6/2021), του βουλευτή Φλώρινας της ΝΔ κ. Γ. Αντωνιάδη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά. Ακολουθεί και το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ομιλίας.

https://www.youtube.com/watch?v=z7wqXDA2IEc

Αν σας άρεσε μπορείτε να το μοιραστείτε στα social media κάνοντας «κλικ» σε ένα από τα εικονίδια (κοινή χρήση) της επιλογής σας.