Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά έχει 4 βασικές επιπτώσεις: α. μειώνει τους μισθούς, β. αυξάνει την ανεργία, γ. ο εργαζόμενος ζει με συνεχή φόβο απόλυσης και δ. δημιουργεί ένα καθεστώς απάνθρωπης τελικά ζωής για τον εργαζόμενο, ένα μέλλον γαλέρας. Όλα αυτά, πλήττουν κυρίως τους νέους και τις γυναίκες, για παράδειγμα τις νέες μητέρες.
Με την αύξηση των απλήρωτων εργασιών, στην πραγματικότητα μειώνει τους μισθούς. Θεωρείται κανονική εργασία, η απλήρωτη. Νομιμοποιείται η παρανομία. Θα νομιμοποιηθεί αυτό που γινόταν παρανόμως.
Αυτό που απασχολεί τους εργαζόμενους δεν είναι το πώς θα πάρουν μια μέρα ρεπό παραπάνω εάν έχουν δουλέψει περισσότερο, αλλά πώς θα πληρωθούν για να τα βγάλουν πέρα. Το πρόβλημα των εργαζομένων δεν είναι πώς θα κάτσουν μια μέρα, αλλά πώς θα πληρωθούν.
Ο κ. Πισσαρίδης και ο κ. Μητσοτάκης μας είπαν ότι θα φέρουν καλές και πολλές δουλειές, αλλά τελικά μειώθηκαν τα πάντα. Μας είπαν ακόμα, ότι για να έρθουν επενδύσεις στη χώρα, θα πρέπει να γίνει πιο φτηνή η εργασία. Αυτό έγινε στις χώρες του ανατολικού μπλοκ, αλλά ούτε η ανάπτυξη ήρθε ούτε οι επενδύσεις. Γιατί να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μοντέλο στην Ελλάδα; Όχι μόνο δε θα φέρει ανάπτυξη στη χώρα, αλλά θα αυξηθεί η ανεργία. Όταν οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερες ώρες, δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρόνια της διακυβέρνησης του είχε επιβάλλει να δηλώνονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά οι υπερωρίες στο ΕΡΓΑΝΗ. Αυξηθήκαν κατά 6 εκατομμύρια οι δηλωμένες υπερωρίες. Η ΝΔ το κατήργησε μόλις έγινε κυβέρνηση. Και τώρα μας λένε στο νομοσχέδιο ότι θα κάνουν ψηφιακά κάρτα πιλοτικά στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Επί ΣΥΡΙΖΑ αποδόθηκε σε τράπεζα πρόστιμο 1.600.000 ευρώ για απλήρωτες υπερωρίες. Η ΝΔ κατήργησε το ΣΕΠΕ και άλλαξε τα πρόστιμα. Σήμερα για την ίδια παρανομία η τράπεζα αυτή θα πλήρωνε πρόστιμο 100.000 ευρώ.
Τώρα μετατρέπουν τον ελεγκτικό μηχανισμό του κράτους, δηλαδή του Υπουργείου Εργασίας, σε ανεξάρτητη αρχή, κάτι σαν το ΕΣΡ. Δεν θα μιλάει για τίποτα, δεν θα βάζει πρόστιμα, δεν θα έχει δυνατότητα είσπραξης. 40 ανεξάρτητες αρχές έχουμε που δεν κάνουν τίποτα. Αυτή είναι η τακτική του νεοφιλελευθερισμού, το κράτος μεταφέρει σε άλλους, σε ανεξάρτητες αρχές, τις ευθύνες του. Το ίδιο έκανε η κυβέρνηση και με την Αρχή Προσβασιμότητας για την Αναπηρία. Την έκανε ανεξάρτητη αρχή, αντί να συστήσει ένα Υφυπουργείο για την Αναπηρία.
Το νομοσχέδιο χτυπάει τον συνδικαλισμό, καταργεί τις συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις. Αντί να διαπραγματεύεται το σωματείο, θα διαπραγματεύεται κάθε εργαζόμενος ξεχωριστά. Καταργείται δηλαδή η διαφορά εργοδότη-εργαζόμενου, γίνονται ισότιμοι να συνομιλήσουν στο ίδιο τραπέζι. Οι κλαδικές συμβάσεις είναι απαραίτητες. Εάν για παράδειγμα, ένα σωματείο εργαζομένων στον τουρισμό της Κρήτης, πετύχει μια αμοιβή, αυτή επεκτείνεται σε όλους τους εργαζομένους της Κρήτης στον τουρισμό.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ
Βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας
Αναπλ. Τομεάρχης
για την Κοινωνική Αλληλεγγύη
Βίντεο εδώ
Αν σας άρεσε μπορείτε να το μοιραστείτε στα social media κάνοντας «κλικ» σε ένα από τα εικονίδια (κοινή χρήση) της επιλογής σας.