Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΚΕΜΕΚΕΡ

Ημίωρο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ παραγωγής Ολλανδίας 2020.
Το 1948, ο Άλμπερτ Γκέμεκερ, διοικητής του ολλανδικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Βέστερμπορκ, βρίσκεται σε μία αίθουσα ανακρίσεων απέναντι σε έναν άνδρα που δεν γνωρίζει. Σύντομα αποκαλύπτεται πως αυτός που ανακρίνει τον Γκέμεκερ έχει προσωπικούς λόγους να τον αναγκάσει να ομολογήσει για το εγκληματικό παρελθόν του και τη μεταφορά 80.000 Εβραίων σε στρατόπεδα εξόντωσης.


Αυτή η δραματική ταινία μικρού μήκους απεικονίζει μία δραματική αναβίωση της καταγραφής της ανάκρισης του Γερμανού αξιωματικού των Ες-Ες Άλμπερτ Γκέμεκερ, πρώην διοικητή του στρατοπέδου συγκέντρωσης Βέστερμπορκ από τον επιζών του στρατοπέδου Βέστερμπορκ, Μορίς Φράνκενχαους. Η αυθεντική ανάκριση πραγματοποιήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο Γκέμεκερ περίμενε τη δίκη και την ποινή του. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάκρισης ο Γκέμεκερ επέμενε πως δεν γνώριζε τι περίμενε τους Εβραίους και πως εκείνος απλώς εκτελούσε εντολές.
Η ταινία είναι συγκινητική και αποκαλυπτική, ενώ παράλληλα δείχνει υλικό βίντεο που δεν έχει ξαναβγεί στη δημοσιότητα από μια μεταφορά, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε κρυφά κατά τη διάρκεια μίας ταινίας προώθησης για τη ζωή στο στρατόπεδο Βέστερμπορκ, και το οποίο υπέστη πλήρη αποκατάσταση και χρωματισμό.

Αν σας άρεσε μπορείτε να το μοιραστείτε στα social media κάνοντας «κλικ» σε ένα από τα εικονίδια (κοινή χρήση) της επιλογής σας.