Επίσκεψη στις απομακρυσμένες κοινότητες του Βοΐου πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης Γρηγόρη Τσιούμαρη. Στην Πλακίδα: Με τον “μόνιμο” πλέον Πρόεδρο της Τ.Κ. Γιάννη Χριστόπουλο μετέβησαν με αρκετή πεζοπορία στο πανέμορφο δάσος για να δουν, από διάφορα σημεία, το φυσικό φράγμα της περιοχής που η αξιοποίηση του μπορεί με 900 χιλ. κυβικά νερού να ποτίσει με φυσική ροή τις καλλιέργειες της Πλακίδας και των όμορων κοινοτήτων Δαμασκηνιάς, Κλεισωρείας, Λεύκης, Λικνάδων, Αγ. Θεοδώρων, Αγιάσματος, Διχειμάρρου, Σταυροδρομίου, Μεσολόγγου, Ομαλής και Νόστιμου, Κερασώνας, Σπηλαίου, Αη Λιας του Ν. Καστοριάς. Ήδη ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Πρόεδρο πως ο φάκελος της προκαταρκτικής μελέτης από την ΑΝ.ΚΟ στάλθηκε για ένταξη χρηματοδότησης από το Π.Δ.Ε. (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), προεκτιμούμενου προϋπολογισμού 479.000€ και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες ανάθεσης της οριστικής μελέτης του μεγαλόπνοου αυτού έργου.
Στη συνέχεια μετέβησαν στην τοποθεσία «Κούλια», όπου δεσπόζει το διώροφο παραδοσιακό κτίριο που συνέδεσε την παρουσία του ως το θλιβερό πέρασμα της Τουρκικής κατοχής αλλά χαρακτηρίστηκε σημείο αναφοράς και μνημείο του ένδοξου Μακεδονικού Αγώνα.
Η αξιοποίηση της περιοχής της Πλακίδας μπορεί να δώσει πνοή και επαναπατρισμό στο σημερινό χωριό των λιγοστών κατοίκων και των όμορων προς αυτήν “ξεχασμένων” κοινοτήτων. Στην Ασπρούλα: Με τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Βασίλη Χασιώτη επισκέφτηκαν το δρόμο από και προς το Κρυονέρι που δυστυχώς η εγκατάλειψη του ταλαιπωρεί τον Πρόεδρο και τους κατοίκους των δύο άμεσα συνδεδεμένων.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τον ιστορικό Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου με τις σπάνιες τοιχογραφίες και εικόνες με πλούσια θρησκευτική παράδοση, όπως και τον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου ο εφημέριος με πολύ προσωπική εργασία και βοήθεια των συγχωριανών του ανέγειρε έναν αρχιτεκτονικά υπέροχο Ναό που συν τοις άλλοις διαθέτει και έγγραφα ιστορικής αξίας που διασώθηκαν από τους πυρπολισμούς τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Για την ιστορία αναφέρεται και η ύπαρξη πολλών και εξαιρετικών κτισμάτων Βοϊακής Αρχιτεκτονικής από τους περίφημους και εφάμιλλους των κτιστών του Πενταλόφου. Ένα γρήγορο πέρασμα στη συνέχεια από τα εντυπωσιακά βραχώδη στρώματα με τις αρχαιολογικές ανασκαφές και τα σπουδαία ευρήματα στο Μεσόλογγο. Στο Σήμαντρο οι κ.κ. Κασαπίδης και Τσιούμαρης επισκέφτηκαν και συναντήθηκαν με τον κ. Παύλο Αγιαννίδη που δραστηριοποιείται με επιτυχία στην καλλιέργεια των αρωματικών φυτών και ενημερώθηκαν για την πορεία της αναπτυξιακής αυτής πρωτοβουλίας της περιοχής, ενώ συνοδευόμενοι και από τον π. Πρόεδρο Γιάννη Τσανεκλή της Τ.Κ. (λόγω απουσίας του νυν Προέδρου) επισκέφτηκαν την οδοποιία στη σύνδεση της με το Νομό Καστοριάς (Διαλεκτό) που βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση και δυσκολεύει πολύ την αυξημένη χρήση των γεωργικών κυρίως οχημάτων αλλά και των διερχομένων της γύρω περιοχής. Και φυσικά σταμάτησαν στο γνωστό λόφο “Τουμπί” όπου εικάζεται η ύπαρξη ενός αρχαιολογικού τάφου. Στην Πλατανιά έγιναν δεκτοί από τον πολύ δραστήριο Πρόεδρο Μάριο Τσιαπατόρη κι επισκέφτηκαν περιοχές τόσο μέσα στη νοικοκυρεμένη κοινότητα αλλά και στο δρόμο προς Βογατσικό, όπου έντονα φαινόμενα κατολίσθησης και καθιζήσεων δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην ασφάλεια των κατοίκων, των κτισμάτων και κυρίως των οδηγών που διέρχονται κυριολεκτικά στο χείλος των επικίνδυνων γκρεμών, ενώ αφόρητη είναι η κατάσταση στη στρατιωτική γέφυρα Beley προς Βογατσικό Καστοριάς όπου, τόσο η κατάσταση της γέφυρας στην πανέμορφη περιοχή του Αλιάκμονα όσο και ένα βαθούλωμα στην περιοχή της, καθιστούν την κυκλοφορία προβληματική έως και αδιαπέραστη τις ημέρες των έντονων βροχο-χιονοπτώσεων. Κλιμάκιο μηχανικών της έμπειρης Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Κοζάνης αναμένεται να επισκεφτεί εντός της εβδομάδας την Τοπική Κοινότητα για να ξεκινήσουν επειγόντως οι μελέτες αντιστήριξης και αποκατάστασης του οδικού δικτύου που συνδέει την ΕΓΝΑΤΙΑ οδό με τα απομακρυσμένα χωριά της περιοχής του Βοΐου.