Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Ερώτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας κ. Πέρκα της για την αποζημίωση για τα φασόλια Πρεσπών

Θέμα: «Ερώτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας κας Πέτης Πέρκα σχετικά με την Επιπλέον αποζημίωση έως 30% από την βασική τιμή αποζημίωσης για το έτος ζημίας 2019 για τα φασόλια Πρεσπών της Φλώρινας, ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)».
Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας κα Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την Επιπλέον αποζημίωση έως 30% από την βασική τιμή αποζημίωσης για το έτος ζημίας 2019 για τα φασόλια Πρεσπών της Φλώρινας, ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Ειδικότερα, η κα Πέρκα επικαλείται τις Υπουργικές Αποφάσεις με τις οποίες τα φασόλια Πρεσπών της Φλώρινας (Πλακέ - Μεγαλόσπερμα και Γίγαντες – Ελέφαντες) αναγνωρίστηκαν ως προϊόντα «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (Π.Ο.Π.) καθώς και τις τροποποιητικές αντίστοιχες αποφάσεις, με τις οποίες τα φασόλια Πρεσπών της Φλώρινας αναγνωρίστηκαν  ως προϊόντα με "Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ)".
Επίσης η κα Πέρκα επικαλείται αφενός την ευρωπαϊκή νομοθεσία στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και τους σχετικούς κανονισμούς όπου έχουν συγχωνευτεί σε ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο και προστατεύουν εξίσου τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ και αφετέρου τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ (Β΄1668/27.7.2011) σύμφωνα με τον οποίο το ποσό της ασφαλιστικής αποζημίωσης μπορεί να αυξάνεται ως 30% από την βασική τιμή αποζημίωσης για βιολογικά προϊόντα καθώς και προϊόντα ΠΟΠ.
Με βάση τα παραπάνω, η κα Πέρκα ρωτάει τον αρμόδιο Υπουργό αν εφαρμόζεται η παρ. 4δ του άρθρου 23 του Κανονισμού του ΕΛΓΑ σύμφωνα με την οποία, το ποσό της ασφαλιστικής αποζημίωσης για βιολογικά προϊόντα και Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και επομένως και Προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) μπορεί να αυξάνεται μέχρι και κατά 30% από την βασική τιμή αποζημίωσης καθώς και σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Επίσης, ρωτάει αν θα καθοριστεί επιπλέον αποζημίωση για τα φασόλια Πρεσπών του Ν. Φλώρινας (Πλακέ -Μεγαλόσπερμα και Γίγαντες – Ελέφαντες) που είναι ΠΓΕ και άρα εντάσσονται στο ίδιο θεσμικό πλαίσιο των ΠΟΠ, αν Θα υπάρξει σχετική μέριμνα ώστε η επιπλέον αποζημίωση για τους φασολοπαραγωγούς των Πρεσπών, δεδομένης της σημαντικής καταστροφής που υπέστησαν αλλά και των ειδικών οικονομικών συνθηκών που συντρέχουν να λάβει την μέγιστη προβλεπόμενη τιμή καθώς και πότε θα αποφανθεί σχετικά επί του θέματος το ΔΣ του ΕΛΓA κατόπιν σχετικής εισήγησης της αρμόδιας Επιτροπής του ΕΛΓΑ.