Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Γιατί όταν λιώνει το βούτυρο γίνεται διαφανές;

Με τη θερμότητα το βούτυρο περνά από τη στερεή στην υγρή κατάσταση.
Η ενέργεια που απορροφά υπό μορφή θερμότητας μεταβάλλει τους χημικούς δεσμούς μεταξύ των ατόμων του, με συνέπεια να γίνεται διαφανές. Η διαφάνεια ενός αντικειμένου εξαρτάται από την ικανότητά του ν' απορροφά το ορατό φως, δηλαδή την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με τέτοιο μήκος κύματος, ώστε να γίνεται ορατή από το ανθρώπινο μάτι (380-760 nm). Κάθε σώμα έχει ένα συντελεστή διαφάνειας, ο οποίος ισούται με το λόγο της έντασης της ακτινοβολίας που εκπέμπεται από το σώμα προς εκείνη που πέφτει πάνω στο σώμα (προσπίπτουσα ακτινοβολία). Το στερεό βούτυρο είναι μείγμα νερού και κορεσμένων λιπαρών οξέων. Όταν το ζεσταίνουμε η κατάσταση της ύλης μεταβάλλεται, δηλαδή αλλάζουν οι ατομικοί του δεσμοί. Σε θερμοκρασία πάνω από 150°C οξειδώνεται και τα λίπη γίνονται ακόρεστα, δηλαδή δημιουργούνται διπλοί δεσμοί στα μόρια των λιπαρών οξέων.