Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Όταν ο μητροπολίτης Φλώρινας είχε αφορίσει τους Θόδωρο Αγγελόπουλο και Μαρτσέλο Μαστρογιάννι

Φλώρινα, Δεκέμβριος του 1990. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ετοιμάζεται για τη νέα ταινία του, «Το μετέωρο βήμα του πελαργού», που είναι να γυριστεί στην ακριτική πόλη. Πρωταγωνιστής αυτής ο σπουδαίος ηθοποιός, Μαρτσέλο Μαστρογιάννι έχοντας στο πλευρό του τη Ζαν Μορό.
Μητροπολίτης Φλωρίνης ήταν ο Αυγουστίνος Καντιώτης, ένας ιδιαίτερα θρήσκος εκπρόσωπος του κλήρου και όπως τον χαρακτήριζαν οι αντίπαλοι κι «εθνικιστής». Λένε, μάλιστα, πως ο μητροπολίτης ήταν και βαθύτατα αντί-σκοπιανός, σε μία περίοδο, άλλωστε, που το «Σκοπιανό» ήταν εθνικό ζήτημα και το πιο «καυτό» θέμα στην πολιτική ατζέντα.
Άγνωστο πώς, το σενάριο της ταινίας έφτασε στα χέρια του μητροπολίτη, πριν καν ξεκινήσουν τα γυρίσματα και ο ιερέας όχι μόνο το απέρριψε θεωρώντας το «αντί-εθνικό» και «αντί-χριστιανικό», αλλά έφτασε στα άκρα, αφορίζοντας τον Αγγελόπουλο και όλους τους συντελεστές της ταινίας. Τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν έκαναν τον γύρο, όχι μόνο του ελληνικού Τύπου, αλλά και του διεθνή, ενώ μία πόλη - η Φλώρινα - χωρίστηκε στα δύο, όπως άλλωστε και η Ελλάδα.