Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Όλα κλειστά! Γενική απεργία σε Λέσβο, Σάμο και Χίο για το προσφυγικό [video]

Νεκρώνουν τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, με δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα να παραμένουν κλειστά. Οι κάτοικοι βγαίνουν στους δρόμους για το προσφυγικό...
Στους δρόμους βγαίνουν για άλλη μια φορά κάτοικοι της Μυτιλήνης, της Σάμου και της Χίου που ζητούν την άμεση και μαζική αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά των προσφύγων – μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα και ισοκατανομή σε δομές φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
Κλειστές σήμερα είναι οι υπηρεσίες των περισσότερων δήμων του Βορείου Αιγαίου, όπως και τα καταστήματα. Αύριο Πέμπτη θα λειτουργήσουν μόνο οι παιδικοί σταθμοί και οι υπηρεσίες καθαριότητας.

Δήμαρχοι και πολίτες απορρίπτουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης για hotspot – φυλακές στα νησιά. Ζητούν μόνο μία μικρή δομή σε κάθε νησί για υποδοχή, καταγραφή, ταυτοποίηση με υγειονομική υποστήριξη και μετά προώθηση στην ηπειρωτική Ελλάδα και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να προωθηθούν.
“Θέλουμε πίσω τα νησιά μας. Θέλουμε πίσω τη ζωή μας” γράφουν τα φυλλάδια της γενικής απεργίας, με τους κατοίκους των νησιών να τονίζουν πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Οι κεντρικές συγκεντρώσεις, οργανωμένες από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιηθούν στις 12.00 το μεσημέρι, στη Μυτιλήνη στο χώρο της Προκυμαίας έξω από το Δημοτικό Θέατρο της πόλης, στη Χίο στην πλατεία Πλαστήρα και στη Σάμο στην πλατεία Πυθαγόρα.
Μία μέρα αργότερα, την Πέμπτη (23/01) οι δήμαρχοι του όλων των Αιγαιοπελαγιτών (Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου) θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας τόσο στο Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου ζητώντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
ΠΗΓΗ: newsit.gr