Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Παιδικές ζωές «θαμμένες» μέσα σε ανεπίσημα εργοστάσια ενδυμάτων

Αυτά τα παιδικά χέρια ράβουν τα ρούχα μας στο Μπαγκλαντές
Παιδικές ζωές «θαμμένες» μέσα σε ανεπίσημα εργοστάσια ενδυμάτων- Δείτε φωτογραφίες.
Τη στιγμή που πολλού συνομήλικοί τους σε άλλες χώρες παίζουν, ψυχαγωγούνται, κάνουν τα μαθήματά τους, ψυχαγωγούνται, τα παιδιά αυτά στο Μπαγκλαντές εργάζονται σε κακές συνθήκες ράβοντας ετικέτες σε ρούχα.
Παρά τη βελτίωση των προτύπων ασφαλείας στα επίσημα εργοστάσια, πολλά παράτυπα εργαστήρια, όπως αυτά στις φωτογραφίες που ακολουθούν, δεν ελέγχονται.
Εκεί φτιάχνονται κυρίως ρούχα για την αγορά του Μπαγκλαντές και της Ινδίας αλλά από εκεί φεύγουν και ρούχα διάσημων και αναγνωρισμένων εταιρειών, μέσω υπεργολαβιών, που καθιστούν δύσκολο το να διαπιστωθεί ακριβώς από πού προέρχονται τα ρούχα, όπως εξηγεί η Daily Mail.
Ο φωτογράφος Claudio Montesano Casillas αποκάλυψε τόσο την προφανή μη τήρηση κανόνων ασφαλείας μέσα σε κάποια από τα μη δηλωμένα εργοστάσια ενδυμάτων του Μπαγκλαντές όσο και την απαράδεκτη καθημερινότητα των παιδιών που δουλεύουν εκεί.
Ο Casillas βρέθηκε αρχικά τυχαία στα εργοστάσια αυτά, στο πλαίσιο της περιήγησής του στην «παλιά Ντάκα». Όσα είδε όμως τον σημάδεψαν.
Ένα «ανεπίσημο» εργοστάσιο μπορεί να αποτελείται από ένα δωμάτιο με 15 ραπτομηχανές, συχνά χωρίς εξόδους κινδύνου, πλάνο διαφυγής σε περίπτωση φωτιάς ή πυροσβεστήρες.
Τα παιδιά, που δεν πηγαίνουν στο σχολείο, κάνουν πολλές διαφορετικές δουλειές: τοποθετούν στα ρούχα κεντήματα ή πούλιες, βάφουν τα υφάσματα και καθαρίζουν τις μηχανές.
«Αυτοί οι εργάτες δουλεύουν τουλάχιστον τις 6 ημέρες της εβδομάδας, από την αυγή ως τη νύχτα, για τον κατώτατο μισθό. Κοιμούνται μέσα στα εργοστάσια ή νοικιάζουν δωμάτια δίπλα τους. Έρχονται στις πόλεις από χωριά αναζητώντας δουλειά και ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή», λέει ο φωτογράφος.
Πιστεύεται πως ένα εκατομμύριο παιδιά ηλικίας από 10 έως 14 ετών εργάζονται στο Μπαγκλαντές, σύμφωνα με τη UNICEF, αλλά αν διευρυνθούν λίγο οι ηλικίες ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.
Καταλήγουν να έχουν μια πολύ κακή ζωή που ελάχιστα απομακρύνεται από τη δουλειά τους. Ο Casillas φωτογράφισε αγόρια την ώρα που κάνουν μπάνιο μέσα στο εργοστάσιο όπου δουλεύουν. Άλλωστε εκεί τρώνε, πλένονται και κοιμούνται, λόγω του φόρτου εργασίας.
Η βιομηχανία ενδυμάτων του Μπαγκλαντές είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα του κλάδου μετά την Κίνα και το παρελθόν της βαρύνεται με φρικτά δυστυχήματα: περισσότεροι από 1100 άνθρωποι πέθαναν σε εργοστάσιο ενδυμάτων έξω από τη Ντάκα το 2013.
Τα παιδιά εργάτες και οι ενήλικοι δουλεύουν για λιγότερο από 10 ευρώ το μήνα. Στην καλύτερη περίπτωση κερδίζουν 23 ευρώ.  Ο κατώτερος μισθός που προβλέπει η κυβέρνηση της χώρας είναι 60 ευρώ.
ΠΗΓΗ: newsbeast.gr