Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Λιποαναρρόφηση και απώλεια βάρους

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε λιποαναρρόφηση για μεταβολή του περιγράμματος του σώματος, πρέπει να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες για τα μακροχρόνια αποτελέσματα. Για να πετύχει μακροπρόθεσμα οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης του σωματικού περιγράμματος, υπάρχουν 4 καθοριστικοί παράγοντες:
1. Η σωματική άσκηση
2. Η διατροφή
3. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής
4. Οι επιτυχημένες  επεμβάσεις αλλαγής του περιγράμματος του σώματος όπως η λιποαναρρόφηση
Από τους παράγοντες αυτούς, οι 3 πρώτοι εξαρτώνται απόλυτα από τον ασθενή. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε λιποαναρρόφηση εάν δεν υιοθετήσουν μακροπρόθεσμα μια υγιεινή διατροφή, έρευνες δείχνουν ότι έχουν 300% πιο πολλές πιθανότητες να αποκτήσουν ξανά τα ανεπιθύμητα κιλά που αφαίρεσαν με την επέμβαση. Εάν δεν κάνουν τακτική σωματική άσκηση, οι πιθανότητες για να ξανακερδίσουν τα περιττά κιλά, ανέρχονται στο 400%.
Το ποσοστό των ασθενών που κερδίζει βάρος μετά από λιποαναρρόφηση, μπορεί να ανέρχεται μέχρι και 43%. Οι περισσότεροι από αυτούς που κερδίζουν βάρος, το αποκτούν 6 μήνες μετά την επέμβαση.
Η λιποαναρρόφηση δεν είναι θεραπευτική μέθοδος κατά της παχυσαρκίας. Ο στόχος της, είναι να βελτιώσει το περίγραμμα του σώματος αφαιρώντας λίπος που είναι αποθηκευμένο σε ορισμένες περιοχές του σώματος που δεν φεύγει μετά από δίαιτα και σωματική άσκηση. Έτσι, οι πλαστικοί χειρούργοι συνιστούν στους ασθενείς, εάν είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να πετύχουν και να διατηρήσουν σταθερά, ένα κανονικό βάρος, προτού προχωρήσουν στην αφαίρεση τοπικού λίπους που είναι ανθεκτικό στη δίαιτα και στην άσκηση.
Οι ασθενείς πρέπει να τυγχάνουν πλήρους ενημέρωσης από τους γιατρούς για τις προϋποθέσεις επιτυχίας της λιποαναρρόφησης. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που πλαστικοί χειρούργοι, αρνούνται ή ζητούν αναβολή μιας λιποαναρρόφησης σε ασθενείς τους διότι θεωρούν ότι δεν είναι έτοιμοι για λόγους σε σχέση με το βάρος, τη διατροφή, την ψυχολογία ή τον τρόπο ζωής τους.
Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η λιποαναρρόφηση, χωρίς το σύνολο των άλλων μέτρων που επιβάλλονται για την καλύτερη σωματική τους εμφάνιση, είναι πολύ πιθανό ότι θα τους απογοητεύσει.