Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Η σωστή αγορά ποδηλάτου

Η αγορά του ποδηλάτου αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο σημαντικό βήμα για την αγορά ενός κινούμενου οχήματος που εκτός από διασκέδαση και ευχαρίστηση αντιπροσωπεύει μία σειρά από κινδύνους εάν δεν τηρηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες.
Ο πρώτος κίνδυνος εμφανίζεται πριν ανεβεί το παιδί στο ποδήλατο και αφορά την αγορά του ποδηλάτου από τους γονείς. Αυτό συμβαίνει όταν οι γονείς αγοράζουν σχετικά ψηλότερο ποδήλατο από αυτό που αντιστοιχεί στο ύψος και την βιολογική ηλικία του παιδιού προκειμένου να αποφύγουν μελλοντική σπατάλη χρημάτων με την αγορά ενός ψηλότερου ποδηλάτου.
Είναι λογικό οι γονείς να σκέπτονται κατ' αυτόν τον τρόπο αλλά θα πρέπει πρωταρχικά να εξετάσουν την ασφάλεια του παιδιού τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς θα πρέπει τουλάχιστον να δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες οδήγησης που επιτυγχάνονται με την αγορά βοηθητικών εξαρτημάτων (μικρότερο τιμόνι, δυνατότητα καλύτερης ρύθμισης της σέλας κλπ.) για την διευκόλυνση της οδήγησης και την παροχή υψηλότερου δείκτη ασφάλειας κατά την οδήγηση.
Σε άλλες βέβαια περιπτώσεις το ποδήλατο του μεγαλύτερου ηλικιακά παιδιού «περνάει» στα χέρια του μικρότερου. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι μιας που εκτός από σχετικά ψηλό και βαρύ ποδήλατο έχουμε και ποδήλατο κακής συντήρησης με αποτέλεσμα διπλασιασμού της πιθανότητας πρόκλησης ατυχημάτων.
Για την αποφυγή πιθανού λάθους, θα πρέπει να βρίσκεται και το παιδί παρόν στην αγορά του ποδηλάτου. Οι συμβουλές των καταστημάτων σε σχέση με το μέγεθος του ποδηλάτου που ταιριάζει στο κάθε παιδί θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ' όψιν από τους γονείς.