Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Η Πέτρα της Υπομονής

Η ηρωίδα της ταινίας δεν έχει όνομα. Θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε γυναίκα κάτω από την μπούργκα, μία από όλες εκείνες τις τρομαγμένες, καταπιεσμένες, σαν σκιές υπάρξεις που ακροβατούν ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο κάποιας μουσουλμανικής χώρας που βρίσκεται σε πόλεμο. Η γυναίκα αυτή, παρά τον πόλεμο που καραδοκεί έξω από την πόρτα της, παραμένει πιστή στα συζυγικά της καθήκοντα φροντίζοντας καθημερινά τον άντρα της που βρίσκεται σε κώμα.
Μια μέρα σαν όλες τις άλλες θα αρχίσει να του μιλά. Ψιθυριστά στην αρχή, με λόγια μασημένα. Όσο οι μέρες περνούν, ο ψίθυρος θα γίνει κραυγή, μιλώντας του για όλα εκείνα που φοβόταν να πει, να νιώσει, να ζήσει. Όσο η φωνή της δυναμώνει, τόσο υψώνει το ανάστημά απέναντι στην μπούργκα, στην κοινωνική καταπίεση, στον πόλεμο.
Bασισμένη στο ομώνυμο βραβευμένο μυθιστόρημα του Ατίκ Ραχίμι, Η Πέτρα της Υπομονής, αποτελεί έναν μονόλογο-φωτιά για όλα εκείνα που καταπνίγουν τη γυναικεία φύση και της στερούν κυριολεκτικά και μεταφορικά την ελευθερία της. Η ταινία θα μπορούσε να ερμηνευτεί και σαν μια αλληγορία για την καταπίεση και κακομεταχείριση που βιώνουν πολλές χώρες της Ανατολής από τα ξένα συμφέροντα. Μια ταινία που δίνει χρόνο στην ηρωίδα του να χτίσει την επανάστασή της, με λόγο μεστό, λιτό, που καταφέρνει και αγγίζει κατευθείαν την καρδιά μας.
Η Golshifteh Farahani κατάφερε να κερδίσει μια σειρά σημαντικών κινηματογραφικών βραβείων χάρη στη συγκλονιστική της ερμηνεία.
-Σκηνοθεσία: Atiq Rahimi
Σενάριο: Jean-Claude Carrière, Atiq Rahimi
Ηθοποιοί: Golshifteh FarahaniHamid Djavadan
Είδος: Δραματική, Πολεμική
Διάρκεια: 102′
Γλώσσα: Περσικά
Χώρα: Αφγανιστάν/Γαλλία/Γερμανία/Αγγλία