Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Σε κάνει ό,τι θέλει κι εσύ δεν έχεις ιδέα

Ο Γιώργος Μελισσινός λέει όσα ο φίλος σου ΔΕΝ θέλει να μάθεις: cosmovintage.
Υπάρχουν σχέσεις καλές και κακές. Υπάρχουν και σχέσεις που δεν μπορείς να διακρίνεις εύκολα σε ποια κατηγορία ανήκουν – μοιάζουν καλές, αλλά κάπου υποψιάζεσαι ότι σε βλάπτουν λίγο, μέρα με τη μέρα. Μία από αυτές είναι και η σχέση με τον άντρα Χειραγωγό.
Κακά τα ψέματα, όλοι λίγο πολύ έχουμε τάσεις χειραγώγησης των άλλων κατά καιρούς, όποτε εκείνοι μάς το επιτρέπουν. Ανθρώπινο είναι (που σημαίνει ότι, όπως και πολλά άλλα «ανθρώπινα», αγγίζει τα όρια του τέρατος, αλλά αυτό είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία) και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ειλικρινά ότι δεν έχει μπει ποτέ στον πειρασμό να το κάνει. Υπάρχει όμως και το είδος ανθρώπου που τη χειραγώγηση την έχει αναγάγει σε επιστήμη, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής του.
Το πρόβλημα είναι ότι δύσκολα θα αντιληφθείς τον άντρα που ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Κι αυτό γιατί δύσκολα θα τον ξεχωρίσεις από έναν έξυπνο, ικανό άνθρωπο, που απλώς λόγω ευφυΐας, ικανότητας και πείρας μοιραία αναλαμβάνει τον ηγετικό ρόλο στη σχέση.
Πώς θα καταλάβεις τον άντρα Χειραγωγό
1. Είναι control freak. Αν είσαι σε σχέση μαζί του, θέλει να ελέγχει τα πάντα. Συγκεκριμένα, θέλει να ελέγχει εσένα απόλυτα και ξέρει ότι ο πιο εύκολος και σίγουρος τρόπος για να το κάνει είναι πατώντας τα κουμπιά που σου προκαλούν συναισθήματα με τα οποία χάνεις τον έλεγχο – την ίδια στιγμή που τον αναλαμβάνει εκείνος. Παίζει με διάφορους μικρούς και μεγάλους φόβους, την αίσθηση ότι δεν αξίζεις πολλά, ότι δεν είσαι αρκετά έξυπνη, ότι είσαι υπερβολικά ανασφαλής, ότι κουβαλάς συσσωρευμένο θυμό, ότι είσαι μπερδεμένη σε βαθμό που δεν ξέρεις πού πατάς και πού πηγαίνεις.
2. Σε κάνει να αισθάνεσαι πάντα ότι είσαι κατώτερη των περιστάσεων. Ή ότι φταις εσύ σε οποιαδήποτε διαφωνία ή αντιπαράθεση μπορεί να έχετε μεταξύ σας. Όμως –ακόμα κι αν είσαι το απόλυτο νούμερο– στατιστικά δεν γίνεται να φταις πάντα και μόνο εσύ. Είναι μαθηματικά αδύνατο. Οπότε, αυτό που συμβαίνει είναι ότι εκείνος τα φέρνει από εδώ, τα φέρνει από εκεί και στο τέλος σε αναγκάζει να φορτωθείς όλο το φταίξιμο. Ακόμα κι όταν από απόγνωση στα όρια της τρέλας βάλεις τα κλάματα, δεν θα χαλαρώσει. Το πιθανότερο είναι ότι θα σου πει κάτι σε στιλ: «Α, τώρα αρχίζουμε τις κλάψες και τα δάκρυα του ψυχολογικού εκβιασμού;».
3. Στη σχέση μαζί του κατατρέχεσαι από ένα μόνιμο συναίσθημα ενοχής και διαρκώς αγωνίζεσαι να κάνεις κάτι για «να διορθώσεις τα πράγματα». Ο άντρας που έχει ανάγκη να σε χειρίζεται είναι μανούλα στο να ψαρεύει στα θολά νερά της ψυχής σου, να εντοπίζει όλες τις πιθανές και απίθανες ενοχές, να τις ανεβάζει στην επιφάνεια και να τις κρατάει εκεί. Και μάλιστα με μόνιμη επωδό ότι αυτός κάνει τόσα για σένα κι εσύ α) δεν νοιάζεσαι, β) δεν το σέβεσαι, γ) δεν το καταλαβαίνεις, δ) δεν το εκτιμάς, ε) δεν το αξίζεις, στ) δεν τον εμπιστεύεσαι κ.ο.κ.
4. Δεν ξέρεις ποτέ σε τι φάση είναι η σχέση σας και νιώθεις σαν να βρίσκεσαι στην κόψη. Ποια κόψη; Οποιαδήποτε. Του ξυραφιού, κατά προτίμηση. Αφού εκείνος φροντίζει να μη χαλαρώνεις δευτερόλεπτο, κάνοντάς σε με λόγια και συμπεριφορές να φοβάσαι ότι από δευτερόλεπτο σε δευτερόλεπτο μπορεί να σε παρατήσει σύξυλη (μα, φυσικά, γιατί δεν τον αξίζεις). Το παιχνίδι αυτό όμως δεν είναι απλό. Αν σε έχει μόνιμα στην τσίτα, μπορεί κάποια στιγμή να βαρεθείς, να καταλάβεις, να κουραστείς, να τρελαθείς και να φύγεις εσύ. Έτσι φροντίζει να σε έχει σε σκοτσέζικο ντους. Οπότε, κατά άτακτα χρονικά διαστήματα θα σε πνίγει στους έρωτες και τις γλύκες και μετά, πάλι το κεφάλι μες στο βούρκο – το διάλειμμα τελείωσε.
5. Ποτέ δεν μπορείς άφοβα να του εκμυστηρευτείς τα άγχη ή τα όνειρά σου. Γιατί θα σε ακούσει προσεκτικά και με κατανόηση, ενδεχομένως θα σε συμβουλέψει κιόλας, και μάλιστα με σωστό τρόπο. Αλλά ξέρεις (από προηγούμενες εμπειρίες μαζί του) ότι μετά, σε ανύποπτο χρόνο, όταν θα πρέπει να σε τσακίσει και όταν θα είσαι επιρρεπής ή πολύ ευάλωτη, όλα όσα ανοίγοντας διάπλατα την καρδιά σου του ξεφούρνισες, θα χρησιμοποιηθούν εναντίον σου με το χειρότερο τρόπο.
6. Μαζί του αισθάνεσαι ότι σε γενικές γραμμές είσαι σε μια σχέση που συχνότερα σου προκαλεί άγχος παρά ευτυχία. Ακόμα και αν δεν μπορείς να περιγράψεις το ακριβές σου πρόβλημα με λόγια και επιχειρήματα.
Καλά Ξεμπερδέματα
Η τέχνη της χειραγώγησης δεν είναι ένα κουσούρι με το οποίο γεννιέται κανείς. Οι άντρες Χειραγωγοί εκπαιδεύονται από συνθήκες, καταστάσεις και συνήθως από μόνοι τους. Και αυτό ξεκινάει από την παιδική τους ηλικία. Μπορεί να είναι μοναχοπαίδια ή απλώς κακομαθημένα βρομόπαιδα, όχι όμως από αυτά που τσιρίζουν ή γενικά είναι της επιφανειακής βλακείας και κακοπαιδισμού. Ο Χειραγωγός μπορεί να ήταν το κλειστό παιδάκι που έπαιζε σκάκι (καταπληκτικό, πάντα) με το φανταστικό του φίλο και ταυτόχρονα παρατηρούσε προσεκτικά τους γύρω του και μάθαινε τα κουμπιά τους. Μέχρι να σκάσει απ’ το αβγό και να αλλάξει τα φώτα σε όποιον βρεθεί δίπλα του. Ή και το αντίθετο. Μπορεί να ήταν και ο σταρ του σχολείου, ο μπασκετμπολίστας- αστέρι, ο κιθαρίστας στη ροκ μπάντα, ο επαναστάτης με ή χωρίς αιτίες, που πάλι έμαθε ότι για να διατηρήσει το στάτους του έπρεπε να χειρίζεται τους άλλους. Και, φυσικά, τις σχέσεις του.
Η χειραγώγηση, λοιπόν, είναι επίκτητο ταλέντο και δεν ξεμαθαίνεται. Ο φορέας το έμαθε με κόπο, μελέτη, δοκιμές, ήταν αποφασισμένος, το ήθελε. Άρα, δεν μπορείς να τον αλλάξεις. Και, κυρίως, δεν μπορείς να τον αλλάξεις γιατί εκείνος είτε σε έχει διαλέξει επειδή ήσουν θύμα τελειωμένο είτε σε έχει φτιάξει και σε έχει φέρει σε ένα σημείο όπου δεν έχεις την απαιτούμενη δύναμη, όχι να αλλάξεις ένα Χειραγωγό, αλλά ούτε να βράσεις μακαρόνια χωρίς οδηγίες χρήσεως (από εκείνον, φυσικά).
Με λίγα λόγια, αν σε κάποιες από τις παραπάνω περιγραφές γυναικών στα πρόθυρα της κομποστοποίησης αναγνώρισες την περίπτωσή σου, τότε η μοναδική λύση είναι τα παπούτσια σου και δρόμο. Παράτα το τέρας, δεν θα ξεμείνει ποτέ από πεντάμορφες να βασανίζει. Αν, πάλι, διαπίστωσες ότι απλώς βρίσκεσαι σε μια σχέση με κάποιον ταλαντούχο, έξυπνο, ικανό Μέντορα ή Πυγμαλίωνα, ελπίζω να διασκέδασες διαβάζοντας τι τραβάνε άλλες, πιο άτυχες. Ευτυχισμένη και καλά στέφανα.
Πηγή cosmopolitan.gr