Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Ανθρακονήματα. Σκελετός ποδηλάτου

Ανθρακονήματα (ονομάζονται επίσης και «άνθρακας» ή «γραφίτης») είναι σχετικά ένα νέο υλικό και πολύ μοναδικό μια και δεν είναι μέταλλο. Είναι ένα υλικό το οποίο εμποτίζεται με μια ειδική κόλλα, η οποία επιτρέπει το σχηματισμό και τη συγκόλληση (ένωση) των ανθρακονημάτων. Σκελετοί από ανθρακονήματα είναι υπερβολικά ελαφρείς, σκληροί, και ανθεκτικοί. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των ανθρακονημάτων είναι ότι μπορούν να επεξεργαστούν, τροποποιηθούν και να σχηματιστούν με αμέτρητους τρόπους, το οποίο σημαίνει ότι μπορούν να προσαρμοστούν από τους κατασκευαστές τους ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.
Όπως και το τιτάνιο, η κατασκευή τους είναι λίγο περίπλοκη και επειδή υλικά σαν τα ανθρακονήματα είναι ακριβά, οι σκελετοί από ανθρακονήματα είναι από τις ακριβές επιλογές στο χώρο των σκελετών ποδηλάτου.
Τα ανθρακονήματα είναι πολύ διαδομένο υλικό για πιρούνια εξαιτίας της φυσικής τους δυνατότητας να απορροφούν τους κραδασμούς ενώ προσφέρουν άνεση στο χειρισμό κατά την οδήγηση. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι και η καλύτερη επιλογή για πιο βαρείς ή επιθετικούς στην οδήγηση ποδηλάτες. Είναι όμως εξαιρετική επιλογή εάν κάποιος θέλει ένα πάρα πολύ ελαφρύ ποδήλατο μια και υπάρχουν πιρούνια εξολοκλήρου κατασκευασμένα από ανθρακονήματα τα οποία ζυγίζουν περίπου 250 γραμμάρια.