Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

ΙΝ.Ε.-Γ.Σ.Ε.Ε.-ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ (ΕΠΠ) ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ (EQF)

Το Δίκτυο Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Εργαζομένων
και Ανέργων, συνεχίζει τη λειτουργία του, με την αποστολή πληροφοριακών κειμένων της θεματικής
ενότητας «Θέματα Απασχόλησης».
Το 2016, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διαμορφώνεται το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων (ΕΠΠ), με ευθύνη του ΕΟΠΠΕΠ, ο οποίος είναι ο αρμόδιος φορέας για την ανάπτυξη του ΕΠΠ και την αντιστοίχιση του με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (EQF). Πρόκειται για ένα πλαίσιο ταξινόμησης των προσόντων, δηλαδή των τίτλων που κατέχει ο κάθε πολίτης. Οι τίτλοι αυτοί έχουν αποκτηθεί μετά την ολοκλήρωση μίας διαδικασίας μάθησης. Σε πρώτο στάδιο η διαδικασία αυτή αφορά την τυπική εκπαίδευση, ενώ σε μεταγενέστερο θα ακολουθήσει η ανάπτυξη συστήματος κατάταξης των προσόντων που αποκτώνται μέσω της μη τυπικής εκπαίδευσης και άτυπης μάθησης.
Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων προσφέρει ένα εργαλείο μετάφρασης και συγκρισιμότητας των προσόντων και αποσκοπεί στο να αποτελέσει μία ευκαιρία για την προώθηση της κινητικότητας των εκπαιδευομένων και των εργαζομένων ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε όσες συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, οι οποίες μέχρι σήμερα αριθμούν τις 39.
Μέσα από την παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου το οποίο διέπει το ΕΠΠ και την ανάλυση της δομής του (επίπεδα του ΕΠΠ, τύποι προσόντων, φορείς χορήγησης, θεματικοί τομείς) γίνεται περισσότερο κατανοητή η χρησιμότητά του στον πολίτη στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης.