Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Πόσο δυσκολεύει το υπερβολικό βάρος τον... πελαργό

Η παχυσαρκία είναι αναντίρρητα μια από τις μάστιγες της εποχής μας. Τα στατιστικά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για τη χώρα μας, που λαμβάνει τη 2η θέση (μετά από τη Μάλτα) ανάμεσα στους υπέρβαρους λαούς της Ευρώπης! Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στις 5 Ελληνίδες μεταξύ 20-40 ετών είναι υπέρβαρη, ενώ περίπου 1 στις 12 θεωρείται παχύσαρκη με αυστηρά ιατρικά κριτήρια. Πέρα από τα γνωστά προβλήματα υγείας που προκαλούνται από το περιττό βάρος, μπορεί επίσης να επηρεαστεί αρνητικά και η γονιμότητα της γυναίκας. Η δυσκολία μιας υπέρβαρης γυναίκας να μείνει έγκυος δεν περιορίζεται στη φυσική γονιμότητα, αλλά επεκτείνεται και στην εφαρμογή ιατρικών θεραπειών γονιμότητας. Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι πολύ αδύνατες γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας.
Oi γυναίκες που είναι υπέρβαρες μπορεί να μην έχουν κανονική περίοδο, να έχουν αραιομηνόρροια ή να πάσχουν από ανωορρηξία. Συνήθως οι γυναίκες που πάσχουν από πολυκυστικές ωοθήκες, είναι και υπέρβαρες. Σε μελέτες που έχουν γίνει στο εξωτερικό η μείωση του σωματικού βάρους σε υπέρβαρες γυναίκες συνδέθηκε με μία αύξηση της γονιμότητός τους και ρύθμιση της περιόδου τους. Άλλα οφέλη που συνδέονται με την ελάττωση του υπερβολικού βάρους είναι η μείωση της γλυκόζης του αίματος, η ελάττωση της ινσουλίνης, και η πτώση των επιπέδων ανδροστενεδιόνης, διϋδροτεστοστερόνης και οιστραδιόλης. Στην έρευνα αυτή αναφέρθηκε επίσης ότι η υπερβολική αύξηση του βάρους λόγω πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί στην ουσία να είναι το αντίθετο. Δηλαδή οι πολυκυστικές ωοθήκες να δημιουργούνται από την υπερβολική αύξηση του βάρους. Η εξήγηση που δώσανε οι ερευνητές αυτοί είναι ότι η παχυσαρκία προκαλεί μείωση του δυναμικού ωορρηξίας στη γυναίκα, λόγω ορμονικών ανωμαλιών , πράγμα το οποίο καταλήγει σε χρόνια ανωορρηξία.
-Αυξημένο βάρος και γονιμότητα
Το σωματικό λίπος συμμετέχει ενεργά στο ορμονικό «οικοσύστημα» της γυναίκας. Το περιττό βάρος μπορεί να απορυθμίσει τις ορμονικές ισορροπίες και να οδηγήσει σε διαταραχές της έμμηνης ρύσης και της ωορρηξίας.
Παρόμοιες ορμονικές ανωμαλίες μπορούν να οδηγήσουν συχνότερα σε αποβολή στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Μία υπέρβαρη γυναίκα μπορεί να εκδηλώσει συχνότερα ορμονικές παθήσεις (όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών), οι οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν υπογονιμότητα.
-Αυξημένο βάρος και θεραπείες γονιμότητας
Εξετάσεις γονιμότητας που περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση (πχ. λαπαροσκόπηση για έλεγχο σαλπίγγων) είναι τεχνικά δυσκολότερες και ενέχουν περισσότερους κινδύνους όταν η γυναίκα έχει πολλά παραπάνω κιλά.
Τα ορμονικά φάρμακα γονιμότητας είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε υπέρβαρες γυναίκες.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτυγχάνει συχνότερα στις υπέρβαρες γυναίκες και σε εκείνες με ορμονικές ανωμαλίες.
Δεν είναι λογικό να επιμένουμε με θεραπείες γονιμότητας σε μια παχύσαρκη γυναίκα. Είναι σωστότερο πρώτα να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην αποτελεσματική ρύθμιση του βάρους.
-Αυξημένο βάρος και εγκυμοσύνη
Αν έχετε πολλά παραπάνω κιλά και μείνετε έγκυος, έχετε αυξημένη πιθανότητα για:
Υψηλό σάκχαρο και αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Μεγάλο έμβρυο
Δύσκολο τοκετό
Καισαρική τομή
Τεχνικές δυσκολίες στην παρακολούθηση της εγκυμοσύνης (κακή ποιότητα εικόνας στα υπερηχογραφήματα, δυσκολίες ακρόασης των παλμών του εμβρύου)
-Η υπερβολικά αδύνατη γυναίκα
Το χαμηλό βάρος επίσης (χαμηλότερο από το κανονικό) μπορεί επίσης να ευθύνεται για την υπογονιμότητα σε πολλές γυναίκες. Το χαμηλό βάρος σημαίνει όχι καλή διατροφή , και μπορεί να οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως είναι η πολύ πιεσμένη ζωή, ο πολύ λίγος ελεύθερος χρόνος, η υπερβολική αύξηση του άγχους, κ.λ.π. Η αύξηση του καπνίσματος και του καφέ, μπορεί επίσης να μειώσει την όρεξη σε μία γυναίκα, με συνέπεια να μην τρέφεται επαρκώς και σωστά, και ως εκ τούτου να έχει μειωμένη γονιμότητα.
Η έμμηνος ρύση (και επακόλουθα η ωορρηξία) μπορεί να αραιώσει ή και να καταργηθεί στη αδύνατη γυναίκα.
Προβλήματα της εγκυμοσύνης, όπως αναιμία, μικρό έμβρυο, πρόωρος τοκετός και ψυχική επιβάρυνση, είναι συχνότερα στις αδύνατες εγκύους.