Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Οι γυναίκες έχουν περισσότερους εφιάλτες από τους άνδρες

Οι γυναίκες υποφέρουν από περισσότερους εφιάλτες στον ύπνο τους σε σχέση με τους άνδρες, επειδή τούς είναι πιο δύσκολο να "σβήσουν" τα συναισθήματά τους στο τέλος της μέρας, πριν πάνε να κοιμηθούν. Έτσι, μεταφέρουν τις ανησυχίες τους ευκολότερα στον ύπνο τους, με συνέπεια να είναι πιο επιρρεπείς στους εφιάλτες.
Αυτή είναι η διαπίστωση έρευνας του βρετανικού πανεπιστημίου της Δυτικής Αγγλίας στο Μπρίστολ, με υπεύθυνη την ψυχολόγο λέκτορα Τζένιφερ Πάρκερ. Από την καταγραφή των πιο πρόσφατων ονείρων των εθελοντών που συμμετείχαν, προέκυψε ότι το 19% των ανδρών είχαν δει εφιάλτες έναντι 34% των γυναικών, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο ποσοστό.
Η πενταετής έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει τη διαφορά των ονείρων ανδρών-γυναικών. Σύμφωνα με την Πάρκερ, όχι μόνο οι γυναίκες βλέπουν συχνότερους εφιάλτες, αλλά επιπλέον οι εφιάλτες τους είναι πιο έντονοι συναισθηματικά σε σχέση με των_ανδρών.
Οι κυριότεροι γυναικείοι εφιάλτες είναι τριών ειδών: το αίσθημα ότι κάποιος τις κυνηγά και η ζωή τους απειλείται, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου και τα συγκεχυμένα όνειρα που φέρνουν δυσφορία. Οι άνδρες χονδρικά βλέπουν τους ίδιους εφιάλτες, αλλά τους βιώνουν συνήθως λιγότερο έντονα. Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες βλέπουν πιο δυσάρεστα όνειρα εν γένει και αυτά περιέχουν περισσότερες ατυχίες, δυστυχίες, αποτυχίες και αρνητικά αισθήματα για τον εαυτό τους.
Άλλες έρευνες στο παρελθόν έχουν ανακαλύψει ότι τα γυναικεία όνειρα περιέχουν περισσότερα μέλη της οικογένειας, πιο αρνητικά συναισθήματα, περισσότερη δράση σε εξωτερικούς παρά εξωτερικούς χώρους και λιγότερη επιθετικότητα σε σχέση με τα ανδρικά όνειρα. Επιπλέον τα όνειρα των ανδρών περιέχουν περισσότερες αναφορές στη σεξουαλική επαφή καθεαυτή, ενώ τα όνειρα των γυναικών περιέχουν περισσότερα φιλιά, καθώς και σεξουαλικές φαντασιώσεις με ονειρικούς χαρακτήρες ανδρών.