Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

5 πράγματα που δεν πρέπει να βάζεις στο φούρνο μικροκυμάτων

Ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτείς πριν ζεστάνεις εκείνο το βραστό σε πλαστικό που σου απέμεινε από χθες το βράδυ. Εκτός από το ψυγείο, το φούρνο και την τηλεόραση, είμαστε αρκετά σίγουροι ότι έχεις φούρνο μικροκυμάτων στο σπίτι σου.
Πολλά πράγματα γύρω μας έχουν ανακαλυφθεί κατά τύχη. Οι φούρνοι μικροκυμάτων ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Ο εφευρέτης, Percy L. Spencer, ήταν μηχανικός και ενώ επιδιόρθωνε ένα μάγνητρο για ραντάρ, παρατήρησε ότι η σοκολάτα που είχε στην τσέπη του έλιωσε. Στην αρχή ο φούρνος είχε πολύ μεγαλύτερο μέγεθος και τον χρησιμοποιούσαν σε εστιατόρια, στα κρουαζιερόπλοια και στα τρένα. Χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί και να είναι οικονομικά προσιτός στη μέση οικογένεια.
Οι φούρνοι πρέπει να περάσουν από πολλούς ακόμη ελέγχους και διαδικασίες ασφαλείας για να μπορέσουν οι κατασκευαστές να πουν ότι έχουν μειωθεί οι κίνδυνοι για την υγεία. Η άνεση είναι το πρωταρχικό στοιχείο και οι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να εξοικονομήσουν όσο περισσότερο χρόνο μπορούν, αλλά υπάρχουν 5 πράγματα που θα ήταν καλύτερα να μη βάλεις ποτέ σε ένα φούρνο μικροκυμάτων.
Πράγματα που δεν πρέπει να ζεστάνεις στο φούρνο μικροκυμάτων
Μητρικό γάλα
Το βασικό πλεονέκτημα του να παρέχεις μητρικό γάλα σε ένα νεογέννητο είναι η δυνατότητα να εισάγεις στο μωρό ισχυρούς παράγοντες για την καταπολέμηση των βακτηρίων που περιέχονται συνήθως μέσα στο γάλα.
Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε σε 22 δείγματα παγωμένου μητρικού γάλατος, τα οποία θερμάνθηκαν με τη χρήση φούρνου μικροκυμάτων σε χαμηλή ή σε υψηλή θερμοκρασία, βρήκαν ότι αναπτύχθηκαν περισσότερα βακτήρια E-coli.
Τα δείγματα που ζεστάθηκαν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες μείωσαν δραματικά την δραστηριότητα των ισοενζύμων και οδήγησε στην ανάπτυξη βλαβερών βακτηρίων για τα μωρά.
Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι ένα από τα λαχανικά που ζεσταίνεται πολύ γρήγορα. Οποιαδήποτε μορφή μαγειρέματος θα καταστρέψει κάποια θρεπτικά συστατικά σε αυτό το φαγητό. Το μαγείρεμα στον ατμό είναι η πιο ήπια μορφή και πάλι προκαλεί απώλεια του 11% περίπου των αντιοξειδωτικών στοιχείων του μπρόκολου.
Αν μαγειρέψεις το μπρόκολο σε φούρνο μικροκυμάτων με λίγο νερό, θα χάσεις μέχρι και το 97% των ωφέλιμων αντιοξειδωτικών στοιχείων.
Κατεψυγμένα φρούτα
Η αγορά κατεψυγμένων φαγητών δεν είναι κακή ιδέα καθώς η γρήγορη διαδικασία παγώματος μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των θρεπτικών στοιχείων των φρούτων. Τα φρούτα αρχίζουν να χάνουν τα θρεπτικά τους στοιχεία από τη στιγμή που συλλέγονται. Γι' αυτό και τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά μπορούν να έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία από τα προϊόντα που μπορεί να βρίσκονται πάνω από μια εβδομάδα στις αποθήκες και στα ράφια.
Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στη Ρωσία στα τέλη του '70, αν ξεπαγώσεις κατεψυγμένα φρούτα μέσα σε φούρνο μικροκυμάτων, καταλήγεις να μετατρέπεις την ωφέλιμη γλυκόζη και τη γαλακτοζίτη σε καρκινογόνες ουσίες. Οι Ρώσοι συνέχισαν τις έρευνες στις αρχές του '90 και έδειξαν ότι οι φούρνοι έχουν και ανοσολογικές επιπτώσεις.
Κάποιοι φούρνοι μικροκυμάτων περιστρέφονται και κάποιοι άλλοι όχι, πράγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε άνισο καταμερισμό μαγειρέματος και απόψυξης.
Το κατεψυγμένο κρέας είναι δύσκολο να το ξεπαγώσεις σε ένα φούρνο μικροκυμάτων καθώς μπορεί να πάρει πολλές ώρες με αποτέλεσμα να αρχίσει να μαγειρεύεται. Οι άκρες από το κρέας μπορεί να αρχίσουν να ψήνονται και να παίρνουν χρώμα ενώ το εσωτερικό του τμήμα να παραμένει παγωμένο.
Όταν το κρέας φτάσει σε συγκεκριμένη θερμοκρασία αρχίζει να αναπτύσσει και να πολλαπλασιάζει βακτήρια. Αν το κρέας δε μαγειρευτεί αμέσως, τότε έχεις ένα μολυσμένο κομμάτι.
Σύμφωνα με έρευνες, το κρέας που μαγειρεύεται περισσότερο από 6 λεπτά μέσα σε ένα φούρνο μικροκυμάτων χάνει επίσης τις μισές βιταμίνες B-12 που περιέχει.
Ο καλύτερος τρόπος απόψυξης είναι να αφήσεις το κρέας να ξεπαγώσει στο ψυγείο όλο το βράδυ ή να το βάλει κάτω από κρύο νερό που τρέχει.
Φαγητά σε πλαστικό πακέτο ή με πλαστικό περιτύλιγμα
Υπάρχουν πολλά είδη φαγητού που μπορείς να πάρεις από ένα εστιατόριο στο σπίτι σου, αλλά το βασικό είναι να μη χρησιμοποιείς το φούρνο μικροκυμάτων σε οτιδήποτε έχει πλαστικό. Όταν ζεσταίνεις φαγητό καλυμμένο σε πλαστικό, δημιουργείς καρκινώματα.
Η θέρμανση πλαστικών περιτυλιγμάτων ή πακέτων μπορεί να απελευθερώσει βλαβερά τοξικά χημικά απευθείας στο φαγητό σου. Κάποια από τα πλαστικά που απελευθερώνονται είναι:
BPA
PET
βενζόλιο
τολουόλη
ξυλένιο
Καλό θα ήταν, οπότε, να μη ζεσταίνεις κανένα πλαστικό μπουκάλι με γάλα για το μωρό μέσα σε φούρνο μικροκυμάτων.
Το βασικό είναι να προσπαθείς να προετοιμάζεις το φαγητό σου όσο πιο παραδοσιακά γίνεται και να αποφύγεις εντελώς ή να μειώσεις δραστικά τη χρήση του φούρνου μικροκυμάτων. Η εξοικονόμηση χρόνου μπορεί στην πραγματικότητα να σου δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στο μέλλον.
Πηγή: www.ediva.gr