Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί που κλέβει;

Η παραβατικότητα ξεκινάει από την παιδική ηλικία.
Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών που διαπράττουν αδικήματα κατά την παιδική ηλικία. 
Έρευνες αναφέρουν πως όσο πιο νωρίς ένα παιδί αρχίζει να διαπράττει αδικήματα τόσο πιο απαισιόδοξη θα είναι η πρόβλεψη για την κοινωνική του συμπεριφορά. Το 60% των παραπτωματικών εφήβων δηλώνει ότι το πρώτο τους αδίκημα έγινε πριν την ηλικία των 10 ετών. 
Υπάρχουν δύο περιπτώσεις προπαραπτωματικών παιδιών, το παιδί που κλέβει και το παιδί που το σκάσει από το σχολείο. 
Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθώ με το παιδί που κλέβει. Η κλοπή μικρής κλίμακας αφορά συνήθως τις ηλικίες 9-10 ετών και συνεχίζεται ως την ηλικία των 14-15. 
Ενώ ο δεύτερος κύκλος που περιλαμβάνει συμπεριφορές όπως αλητεία, βία, παράνομη οδήγηση αυτοκινήτων αρχίζει συνήθως στις ηλικίες των 15-16 ετών και συνεχίζεται ως τα 18-19 ετών. 
Ένα παιδί χαρακτηρίζεται ως προ-παραπτωματικό αν κλέβει κατεξακολούθηση και αν η κλεψιά εντάσσεται στα πλαίσια της παρέας ως συνήθεια. 
Τα παιδιά ενδείκνυται να γνωρίζουν πως δεν είναι σωστό να κλέβουν ωστόσο  την έννοια της κλεψιάς την αντιλαμβάνονται διαφορετικά ανάλογα με την ηλικία που βρίσκονται. 
Κάποια παιδιά κλέβουν για να ξεγελάσουν πρόσωπα που τους ασκούν εξουσία, άλλα γιατι επιθυμούν ξένα αντικείμενα και άλλα επειδή θέλουν να παίρνουν πράγματα που ανήκουν στα αδέλφια τους.
Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τύποι κλεψιάς: η περιστασιακή κλεψιά, η επιβεβαιωτική, ηαναπληρωματική και η κερδοσκοπική. 
Η απρογραμμάτιστη κλεψιά συμβαίνει περιστασιακά και συνήθως συμβαίνει στα πλαίσια της παρέας. 
Η επιβεβαιωτική κλεψιά συμβαίνει για να αποδείξει το παιδί στον εαυτό του ότι αξίζει. Συνήθως την κάνουν μεγαλύτερα παιδιά.
Η αναπληρωματική κλεψιά είναι η κλεψιά που κάνει το παιδί γιατί νιώθει ότι του λείπει κάτι, με την κλεψιά αναπληρώνει συναισθήματα και ανακτά τη στοργή των γονιών του. Αυτός ο τύπος κλεψιάς συμβαίνει και εκτός σπιτιού και μπορεί να συνεχιστή και στην ενήλικη ζωή.
Η κερδοσκοπική κλεψιά είναι προμελετημένη ενέργεια που αποβλέπει σε κέρδη. Συνήθως τα παιδιά που καταφεύγουν σε κερδοσκοπικές κλεψιές ζουν και μεγαλώνουν σε στερημένο περιβάλλον.
Τα παιδιά που κλέβουν κατ' εξακολούθηση έχουν ανάγκη βοήθειας από ειδικό.
-Γράφει η Αριστονίκη Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου MA, Msc, MAAT, PgP, PHD Ψυχολόγος Εξελικτικής-Σχολικής κατεύθυνσης-Ψυχοθεραπεύτρια
ΠΗΓΗ: Thessaloniki