Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Το 54,1% των Σκοπιανών λέει «όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών – Μεγάλη δημοσκόπηση

Η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση που έγινε στην FYROM για τη συμφωνία των Πρεσπών δείχνει ότι η πλειοψηφία των κατοίκων δεν συμφωνεί με την αλλαγή ονόματος.
Σύμφωνα με την εταιρία Vision και το πρακτορείο ειδήσεων mkd.mk οι Αλβανοί που αποτελούν το 25% του πληθυσμού δεν ενδιαφέρονται για την αλλαγή ονόματος και επιθυμούν την ένταξη της FYROM σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ. Αντίθετα οι Σκοπιανοί δεν θέλουν αλλαγή ονόματος και τρέφουν ανάμικτα συναισθήματα για την ένταξη της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς.
Η δημοσκόπηση ήταν τηλεφωνική και έγινε από τις 9 μέχρι τις 15 Ιουλίου σε δείγμα 1200 ατόμων δείχνοντας ότι το 54,1% των πολιτών τάσσεται αντίθετα στη συμφωνία των Πρεσπών για αλλαγή του ονόματος ενώ το 45,9% υποστηρίζει τη συμφωνία.
Αν όμως εξετάσει κανείς τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης με βάση την εθνικότητα των κατοίκων της FYROM τότε το συμπέρασμα είναι τελείως διαφορετικό. Από τους Σκοπιανούς το 74,5% απαντά αρνητικά στην αλλαγή ονόματος και μόνο το 25,5% θετικά. Αντίθετα στους Αλβανούς κάτοικους το ποσοστό που τάσσεται υπέρ της συμφωνίας αγγίζει το 94,7%!
Οι πολίτες άλλων εθνικοτήτων που αποτελούν τον πληθυσμό της FYROM απάντησαν αρνητικά σε ποσοστό 55,5% ενώ υπέρ της ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ τάσσεται το 44,5%.
Πηγή: iefimerida.gr