Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Ρυτίδες και χαλάρωση

Αιτία για την εμφάνιση ρυτίδων είναι η αποδυνάμωση των ιστών του κολλαγόνου και της ελαστίνης και η λέπτυνση της επιδερμίδας, γεγονός που κάνει το δέρμα να αντιστέκεται δυσκολότερα και στις συσπάσεις έκφρασης, δημιουργώντας ρυτίδες έκφρασης.
Ανάλογα με την κληρονομικότητα και τον τύπο του δέρματος, την έκθεση του στους παράγοντες γήρανσης (ήλιος, ακραίες καιρικές συνθήκες, μόλυνση περιβάλλοντος κ.λπ.), μετά τα 25-30 χρόνια αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτες γραμμές και ρυτίδες, ενώ η χαλάρωση του δέρματος αρχίζει να γίνεται πιο εμφανής μετά την εμμηνόπαυση ή ακόμα και νωρίτερα, έπειτα από απότομες αυξομειώσεις του βάρους.
Η καθημερινή βασική φροντίδα του προσώπου για τη διατήρηση της καλής φυσικής του κατάστασης, τα ειδικά αντιγηραντικά προϊόντα μετά την ηλικία των 30, ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες της κάθε επιδερμίδας και η καθημερινή προστασία του από την υπεριώδη ακτινοβολία, συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση της νεανικής του εμφάνισης. 
Επιπλέον, ανάλογα με τις ατέλειες της κάθε επιδερμίδας υπάρχει και η αντίστοιχη προσέγγιση από το χώρο της αισθητικής ιατρικής. Μικροδερμοαπόξεση για λάμψη, λεία υφή και λιγότερες λεπτές γραμμές και ρυτίδες, ενέσεις βουτυλινικής τοξίνης για τη μείωση των ρυτίδων έκφρασης, ενέσιμα εμφυτεύματα σε ρευστή ή συμπαγή μορφή από υαλουρονικό οξύ, πολυγαλακτικό οξύ ή λιπώδης ιστός για το «γέμισμα» των ρυτίδων, φωτοανάπλαση για την ελάττωση των λεπτών ρυτίδων και των δυσχρωμιών που οφείλονται σε φωτογήρανση.