Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Σεξουαλική Ανάπτυξη

Θυμηθείτε πώς ήταν τα πράγματα στην περίοδο της δικής σας εφηβείας. Μήπως ήταν πριν από τη λεγόμενη «σεξουαλική επανάσταση», όταν η διάκριση ανάμεσα στη «σωστή» και τη «λάθος» συμπεριφορά ήταν πιο σαφής, όταν τα «καλά κορίτσια» είχαν πιο οριοθετημένη συμπεριφορά και τα αγόρια ήταν περισσότερο «κύριοι»;
Πιθανότατα δεν υπάρχει πιο σημαντική δουλειά για το γονιό από το να προσφέρει καθοδήγηση και βοήθεια στο γιο ή την κόρη του κατά την εφηβεία. Σίγουρα οι καιροί είναι πιο δύσκολοι σήμερα, αφού τα νέα παιδιά προβληματίζονται με θέματα όπως η επιλογή αντισυλληπτικών και η αποφυγή των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νόσων, αντί να έχουν πιο αθώες ανησυχίες, όπως την ακμή ή το συνοδό τους στο χορό. Με τόσους κινδύνους, οι γονείς πρέπει να παραμερίσουν τις δικές τους αγωνίες και να πάρουν την πρωτοβουλία να κουβεντιάσουν τα ζητήματα αυτά με τους εφήβους.
Ενώ τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά αναγνωρίζουν ότι θα έπρεπε να συζητήσουν μεταξύ τους για το σεξ, πολλοί γονείς ντρέπονται και το αποφεύγουν, κάποιες φορές γιατί δεν νιώθουν ικανοί να το κάνουν και άλλες πάλι πιστεύουν ότι είναι καλό για τα παιδιά να μη γνωρίζουν και «πάρα πολλά».
Παρ' ότι τέσσερις στους πέντε γονείς συμφωνούν ότι έχουν υποχρέωση να διαπαιδαγωγήσουν σεξουαλικά τα παιδιά τους,
οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι λιγότερο από 25% των Αμερικανίδων μητέρων μαθαίνουν στις κόρες τους οτιδήποτε σχετικό. Ακόμη λιγότερες μιλούν για ζητήματα όπως η αντισύλληψη και οι εκτρώσεις. Και ενώ αυτά ισχύουν για τις μητέρες, η συμβολή των πατεράδων σε ζητήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είναι ακόμη πιο μικρή. Η αντίληψη που επικρατεί είναι η εξής : «Οι δικοί μου γονείς δεν μου είπαν ποτέ τίποτε έτσι κι εγώ δεν θα το συζητήσω με τα παιδιά μου». Η προσέγγιση αυτή όμως δεν ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες των σημερινών παιδιών. Οι περισσότεροι έφηβοι λένε πως δεν έχουν πάρει ποτέ συμβουλές από τους γονείς τους για το σεξ, ενώ θα προτιμούσαν, στην πλειοψηφία τους, να αντλούν σχετικές πληροφορίες από τη μητέρα και τον πατέρα τους. Ακόμη και στην περίπτωση που τα παιδιά φαίνεται να αντιδρούν όταν αναμιγνύονται οι γονείς, στην πραγματικότητα το έχουν μεγάλη ανάγκη. Οι συνέπειες αν αποφύγετε οποιαδήποτε κουβέντα πάνω στο σεξ μπορεί να είναι καταστροφικές. Ενθαρρύνοντας την επικοινωνία, παρέχοντας έγκυρες πληροφορίες, ακούγοντας με προθυμία και προσφέροντας με ευαισθησία την υποστήριξη σας, θα βοηθήσετε τον έφηβο να αντιμετωπίσει τη σεξουαλικότητα του με υπευθυνότητα.