Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Πώς να προστατεύσετε την σχέση μέχρι να έρθει ο πελαργός

Αγάπη μου, ας κάνουμε ένα μωρό!» Αυτό ήταν, το είπατε...  με μια ανάσα, μια δήλωση που θα αλλάξει τη ζωή σας για πάντα. Το να αποκτήσετε ένα μωρό είναι μια από αυτές τις σοβαρές, θαυμαστές αποφάσεις που πραγματικά αλλάζουν τα πάντα. Αλλά, προκειμένου να εμπλουτίζετε τη σχέση σας, ενώ παράλληλα μεγαλώνετε και την οικογένειά σας, θα πρέπει να συνδιαλέγεσθε συνεχώς κατά τη διάρκεια όλων αυτών των πολλών αποφάσεων που έπονται αυτής της πρώτης. Παρακάτω είναι μερικά μόνο από τα θέματα για τα οποία θα πρέπει να βρείτε χρόνο να συζητήσετε ως ζευγάρι, καθώς ξεκινάτε αυτό το ταξίδι.
-Αντιμετωπίζοντας τα απροσδόκητα
Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε τη σύλληψη μια διαδικασία εύκολη και φυσική. Δύσκολα φαντάζεται κανείς ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα. Αλλά αν αυτό δεν συμβεί αμέσως, μπορεί να αρχίσετε να ανησυχείτε. Και, φυσικά, αν βρίσκεστε σε «αδιέξοδο» γονιμότητας θα πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο προσαρμογής πριν πάρετε την απόφαση να προχωρήσετε σε άλλες μεθόδους. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, εσείς και ο σύζυγός σας πρέπει να αναζητήσετε αξιόπιστη πληροφόρηση και να κρατήσετε τις διόδους επικοινωνίας μεταξύ σας ανοιχτές.
-Ενημερωθείτε
Ξέρατε ότι αν είστε στα είκοσι σας και απόλυτα υγιής, έχετε κάθε μήνα πιθανότητα 25% να συλλάβετε; Μέχρι τη στιγμή που είστε στα τριάντα σας, ο αριθμός αυτός πέφτει στο 10-15%, με αποτέλεσμα η σύλληψη να μπορεί να σας πάρει χρονικά μέχρι ένα έτος. Το να ξέρετε αυτά τα δεδομένα, καθώς και τις καλύτερες μέρες για να συλλάβετε κάθε μήνα, μπορεί να σας απαλλάξει από την επιπλέον πίεση και να σας επιτρέψει να αναγνωρίσετε ουσιαστικά πότε είναι η ώρα να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.
-Εξετάστε την κατάσταση σφαιρικά
Φυσικά, είναι αδύνατο να τεθεί τίμημα στην απόκτηση ενός παιδιού, αλλά αν εμπλακείτε σε θεραπείες γονιμότητας, είναι σημαντικό να έχετε εξετάσει και το ενδεχόμενο οικονομικό, σωματικό και συναισθηματικό κόστος.. της διαδικασίας αυτής.
-Μείνετε σε συγχρονισμό
Σίγουρα είναι σημαντικό να έχετε έναν στόχο, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να κρατήσετε το σχέδιο επίτευξης του στόχου σας αρκετά ευέλικτο. Μην κάνετε υποθέσεις σχετικά με το τι λειτουργεί για το σύντροφό σας. Αντ' αυτού, κάντε του ερωτήσεις και μοιραστείτε την άποψή σας. Να θυμάστε ότι αυτό είναι ένα ταξίδι που ξεκινάτε μαζί, ένα βήμα τη φορά.
-Γάμος σε ισορροπία
Είτε είστε ενθουσιώδεις για την έναρξη φυσικής σύλληψης, ή βρίσκεστε στη διαδικασία θεραπείας γονιμότητας, είναι εύκολο να θέλετε να μιλάτε μόνον για αυτό με το σύζυγό σας. Οι περισσότεροι άνδρες όμως δεν σκέφτονται έτσι, με αποτέλεσμα να δημιουργήσετε ένταση στη σχέση σας. Ένας τρόπος για να δώσετε στο ζήτημα αυτό το χρόνο που του αξίζει, ενώ τα έχετε όλα υπό έλεγχο, είναι να δείτε το γάμο σας ως την προσωπική σας όαση, όπου εσείς και ο σύζυγός σας αποφασίζετε πότε να μιλάτε για το θέμα αυτό και πότε να το αποσιωπείτε. Βρείτε λίγο χρόνο τακτικά, ακόμα και μόνο 10 ή 20 λεπτά το βράδυ, για να το συζητήσετε. Ίσως ένας «περίπατος για κουβέντα» μετά το δείπνο να αποτελέσει το χρόνο που χρειάζεσετε  για να μοιράζεστε τις σκέψεις σας.
Το να βρίσκετε χρόνο για τον άλλον τώρα και το να μοιράζεστε τις σκέψεις και τις ανησυχίες σας, θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε τη συνήθεια να βρίσκεται χρόνο για τον άλλον αφού γίνετε γονείς... και για το υπόλοιπο της ζωής σας.
-Αναστηλώστε τη σχέση σας
Ένα από τα καλύτερα δώρα που εσείς και ο σύζυγός σας μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί σας είναι ένας αγαπημένος γάμος. Αυτό συμβαίνει γιατί μια σταθερή σχέση δεν είναι μόνο η βάση πάνω στην οποία θα μεγαλώσετε την οικογένειά σας, αλλά και το μοντέλο για τα βιώματα που θέλετε να έχει το παιδί σας. Ένα παιδί μαθαίνει «απορροφώντας» από τον κόσμο γύρω του, όπως ένα σφουγγάρι μέσα σε μια δεξαμενή νερού. Σκεφτείτε το: ένα ζευγάρι ματάκια πάνω σας, να σκέφτονται, παρακολουθώντας κάθε σας κίνηση: «ώστε έτσι συμβαίνει». Η σκέψη αυτή σας συγκινεί ή σας γεμίζει άγχος; Είτε έτσι είτε αλλιώς, τώρα είναι μια καλή στιγμή να κοιτάξετε τη σχέση σας, όπως αυτή θα γίνει αντιληπτή από τα παιδιά σας.
Ξεκινήστε παρατηρώντας πώς εσείς και ο σύζυγός σας συμπεριφέρεστε ο ένας στον άλλον. Υψώνετε τη φωνή σας όταν διαφωνείτε; Μήπως μελαγχολεί ο σύζυγός σας όταν δεν γίνεται το δικό του; Αυτό είναι που θέλετε να διδάξετε στο παιδί σας για τις σχέσεις; Φυσικά και όχι! Έτσι, αν κάτι είναι εκτός συγχρονισμού στο θέμα αυτό, βρείτε χρόνο να μιλήσετε με το σύζυγό σας για το αν είσαστε το υπόδειγμα συμπεριφοράς που αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο θέλετε να μεγαλώσετε το παιδί σας. Μαθαίνοντας καλύτερους τρόπους επικοινωνίας τώρα, δεν θα δυναμώσετε μόνο τη συνεργασία σας (ως μελλοντικοί γονείς), αλλά θα βάλετε τις βάσεις για το αρμονικό σπίτι που θέλετε για το παιδί σας.
Τι θα λέγατε για τον τρόπο ζωής σας; Σχεδόν κάθε γονέας θέλει το παιδί του να τρώει υγιεινές τροφές, να ασκείται τακτικά και να μην πίνει ή καπνίζει. Αλλά να θυμάστε, ότι το σπίτι είναι το μέρος όπου τα παιδιά μαθαίνουν καλές συνήθειες, οπότε να είστε προσεκτικοί για τις δικές σας επιλογές. Επιπλέον, με τις αλλαγές αυτές έχετε και το έξτρα μπόνους: μελέτες έχουν δείξει ότι θα αυξηθούν και οι πιθανότητες σας να μείνετε έγκυος!. Συζητήστε με το σύζυγό σας για τρόπους που μπορείτε να υποστηρίξετε ο ένας τον άλλον, ειδικά αν αυτές οι αλλαγές θα σημάνουν και μεγάλη αλλαγή στον τρόπο ζωής σας.
Τέλος, θυμηθείτε να αναφερθείτε και στα καυτά ζητήματα που εγείρονται με τη γέννηση ενός μωρού: οργάνωση της φροντίδας του μωρού, αλλαγές στις ευθύνες του νοικοκυριού, των οικονομικών και της εργασιακής σας κατάστασης. Ακόμη κι αν δεν είστε ήδη έγκυος, εφόσον έχετε πάρει την απόφαση να γίνετε γονείς είναι ήδη ώρα να αρχίσετε να σκέφτεστε αυτά τα θέματα. Μην προσθέτετε στο άγχος της απόκτησης ενός μωρού βιαστικές αποφάσεις της τελευταίας στιγμής. Αντ' αυτού, δώστε σε αυτά τα σοβαρά θέματα τον χρόνο και την ιδιαίτερη προσοχή που τους αρμόζει.