Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η εκπαίδευση σήμερα δεν αποτελεί απλά ένα βασικό δικαίωμα του κάθε ατόμου στη μόρφωση, αλλά συνιστά θεμελιώδη συνταγματική υποχρέωση λόγω της πρωταρχικής της σημασίας στην εξέλιξη και ολοκλήρωση της ανάπτυξης και ταυτότητας του ατόμου και κατά προέκταση της ευρύτερης κοινωνίας. Ο ρόλος της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη μιας χώρας θεωρείται υψίστης σημασίας, εφόσον το επίπεδο εκπαίδευσης ενός πληθυσμού ασκεί αξιοσημείωτη επίδραση στη συνολική κοινωνική, πολιτισμική και οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας.
Το φύλο συνδέεται σημαντικά με την εκπαίδευση, όπως έχει επισημανθεί τόσο από τη διεθνή βιβλιογραφία και είναι εμφανές στις εκάστοτε κοινωνικές στατιστικές. Στο παρελθόν η εκπαίδευση αποτελούσε αποκλειστικό προνόμιο των ανδρών, και σήμερα παρόλο που οι γυναίκες έχουν κατακτήσει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο πολύ υψηλούς δείκτες εκπαίδευσης, δεν έχει πάψει να υφίσταται διαχωρισμός. Ο διαχωρισμός αυτός σήμερα είναι περισσότερο ποιοτικός και όχι τόσο ποσοτικός. Στο σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα η διάκριση των φύλων γίνεται ορατή όχι πια στις δυνατότητες πρόσβασης των γυναικών στις διάφορες εκπαιδευτικές βαθμίδες, όσο στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους επιλογές. Με άλλα λόγια, εμφανίζονται διακρίσεις στους τομείς και κλάδους σπουδών που επιλέγονται, και βάσει στερεοτύπων «ταιριάζουν» ή απορροφούν αποκλειστικά ή σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα το ένα από τα δύο φύλα.
Η εκπαίδευση αποτελεί και τον κυριότερο κοινωνικό παράγοντα που προσδιορίζει και διαμορφώνει την ένταξη των ατόμων στην αγορά εργασίας και επιδρά στην οικονομική δραστηριότητά τους. Υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης διασφαλίζει, ως ένα βαθμό, την εύρεση εργασίας, και ακόμα περισσότερο, αντίστοιχα υψηλό επίπεδο στην ιεραρχία ή στη μισθολογική κλίμακα στο επάγγελμα. Δεδομένου ωστόσο της διάκρισης με βάση το φύλο που εμφανίζεται στην εκπαίδευση και ειδικότερα στις επιλογές τομέα σπουδών και κατεύθυνσης στο αντικείμενο κατάρτισης, παρουσιάζονται κατά προέκταση αντίστοιχες διαφοροποιήσεις και στην αγορά εργασίας.
Σε αυτή τη σύνδεση της ιστοσελίδας του Κ.Ε.Θ.Ι. μπορείτε να βρείτε διάφορες πληροφορίες για το θεσμικό και νομικό πλαίσιο της ισότητας των δικαιωμάτων στην εκπαίδευση, την εκπαίδευση στην Ελλάδα, την εκπαίδευση σε σχέση με το φύλο, την εκπαίδευση σε σχέση με την απασχόληση και την αγορά εργασίας, τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν κάθε επίπεδο εκπαίδευσης, το επίπεδο εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών και διδασκόντων κ.ο.κ. Επίσης, θα βρείτε παραπομπές σε διεθνείς συνδέσεις για θέματα εκπαίδευσης και στατιστικές αναλύσεις στοιχείων εκπαίδευσης, προκειμένου να διευρυνθεί το φάσμα των πηγών ενημέρωσής σας για τα ζητήματα αυτά.


ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ,ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ :