Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Οδοιπορικό στον θεραπευτικό και αναζωογονητικό κόσμο του ιαματικού νερού “Sanus Per Aqua”

Ο όρος spa όπως αναφέρουν ιστορικές πηγές έχει λατινικές ρίζες και προέρχεται από τα αρχικά της φράσης «Sanus per aqua» που σημαίνει « Υγεία μέσω του νερού».
Το μπάνιο σε ιαματικά νερά (κοινώς ονομαζόμενο spa) κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια μιας και δεν είναι λίγες οι στιγμές που όλοι μας κανονίζουμε μια απόδραση αναζωογόνησης σε κάποια λουτρόπολη της Ελλάδας. Το spa πέρα από την ευεξία και την απόλυτη αίσθηση χαλάρωσης που έχει ενεργή δράση στην υγεία του οργανισμού δίνοντας λύσεις σε πολλές παθήσεις των αρθρώσεων κυρίως.
Παρακάτω θα μελετήσουμε αναλυτικά τη πολύτιμη συνεισφορά του ιαματικού νερού στην υγεία και την ομορφιά μας ενώ θα μάθουμε και τις πανέμορφες λουτροπόλεις της χώρας μας.
Τι είναι το ιαματικό νερό;
Το ιαματικό νερό είναι νερό πηγάζει μέσα από πετρώματα και βράχους που βγαίνει από τα έγκατα της γης. Είναι μεταλλικό νερό, που περιέχει διαλυμένα μεταλλικά συστατικά - όπως νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ράδιο, σίδηρο, ιώδιο, φώσφορο και θείο - ή αέρια - όπως διοξείδιο του άνθρακα, υδρόθειο, άζωτο, οξυγόνο και υδρογόνο. Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορεί να δουλεύει ένα υδροθεραπευτήριο, είτε περιέχοντας νερό 100% ιαματικό, είτε συνδυασμός θάλασσα με ιαματικό. Η θερμοκρασία σου κυμαίνεται μεταξύ 32-36οC.
Πως βγαίνει το ιαματικό νερό;
Σε μια γεωλογική λεκάνη με αρκετά μέτρα βάθος κατεβαίνει περισσότερο θαλασσινό νερό το οποίο βρίσκεται σε αρκετά μεγάλη πίεση και υψηλή θερμοκρασία. Το ζεστό αυτό νερό εξαιτίας της μεγάλης πίεσης προσπαθεί να ξεφύγει και διαφεύγει μέσα από τις ρωγμές των πετρωμάτων. Έτσι βγαίνει στην επιφάνεια από 3.000 μέτρα περίπου βάθος. Καθ’ όλη αυτή τη διαδρομή το νερό περνάει μέσα από πετρώματα προκαλώντας τη διάσπαση του καθενός, οπότε παίρνει και συστατικά του πετρώματος (ασβέστιο, θείο, σίδηρο). Αυτό το εμπλουτισμένο νερό που βγαίνει στην επιφάνεια της γης είναι το ιαματικό. Ο άνθρωπός εμβαπτίζοντας το σώμα του στο ιαματικό νερό παίρνει τα συστατικά της γης μέσω του νερού από τους πόρους του δέρματος.
Σε ποιες παθήσεις συνεισφέρει το ιαματικό νερό;
Το ιαματικό νερό βοηθά κατά κύριο λόγο στην θεραπεία των παθήσεων των αρθρώσεων (αυχενικό, μέση, γόνατα), οσφυαλγίες, μυαλγίες, αρθριτικά. Είναι κατάλληλο για θεραπεία αλλά και πρόληψη γι αυτό και συνιστάται η χρήση του από άτομα όλων των ηλικιών. Βοηθά επίσης στις δερματοπάθειες ( ψωρίαση, έκζεμα) καθώς και σε γυναικολογικές παθήσεις με κυρίαρχο το θέμα της τεκνοποίησης. Υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών που αντιμετώπιζαν προβλήματα σύλληψης, οι οποίες έπειτα από μπάνιο σε ιαματικά νερά κατάφεραν να τεκνοποιήσουν.
Ποιες οι καλλυντικές του ιδιότητες;
Το ιαματικό νερό πέρα από την υγεία συνεισφέρει στην χαλάρωση και την ευεξία του οργανισμού ενώ κάνει το δέρμα λείο, απαλό και συσφίγγει τους πόρους. Αυτός εξάλλου είναι ένας από τους λόγους που το Spa είναι τόσο διαδεδομένο στις νεότερες ηλικίες.
Πόσο διαρκεί ένα πρόγραμμα θεραπείας;
Μια απόδραση 15-20 ημερών σε έναν προορισμό που συνδυάζει την χαλάρωση με την υγεία είναι αρκετή  για παθήσεις των αρθρώσεων. Για όσους δεν έχουν την δυνατότητα να οργανώσουν ένα ταξίδι 15-20 ημερών έστω και σε μεμονωμένα διαστήματα εάν καταφέρουν να πετύχουν 15-20 μπάνια το χρόνο είναι το ιδανικό.
Τι θα μπορούσαμε να συνδυάσουμε με ένα ιαματικό μπάνιο ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα;
« Η κούρα δεν γίνεται μόνο μέσα στην πισίνα»  για αυτό μετά το μπάνιο απαιτείται ξεκούραση και χαλάρωση ενώ μπορείτε  να δοκιμάσετε  κάποιο είδος μασάζ. Μια αποτοξινωτική διατροφή εκείνες τις μέρες μπορεί επίσης να συνδράμει στην ευεξία του οργανισμού. Δε θα πρέπει εξάλλου να ξεχνάμε πως τον εαυτό μας πρέπει να τον φροντίζουμε όχι μόνο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά.
Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να επιλέξουμε μπάνιο σε ιαματικά νερά;
Στην Ελλάδα υπάρχουν σύγχρονα υδροθεραπευτήρια-spa με πισίνες, τζακούζι, καταρράκτες που λειτουργούν όλο τον χρόνο. Το χειμώνα βέβαια  η κρύα ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με ένα ζεστό μπάνιο αποτελεί μια μαγική εικόνα.
Ιαματικές πηγές της Ελλάδας
Η πανέμορφη χώρα που συνδυάζει το πράσινο με το γαλάζιο, η Ελλάδα μας, δε θα μπορούσε να μην είναι προικισμένη με ιαματικά νερά. Οι ιαματικοί πόροι είναι διάσπαρτοι στην ελληνική επικράτεια δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε κάθε Έλληνα να μπορεί να επισπευτεί τη λουτρόπολη που τον εξυπηρετεί.
Αιδηψός: Η «αρχόντισσα» λουτρόπολη της Β. Εύβοιας
Η μυθολογία αναφέρει πως η θεά Αθηνά ζήτησε από το θεό της φωτιάς, Ήφαιστο, να φέρει στην επιφάνεια της γης νερά θερμά, νερά να ξεκουράζουν, νερά να γιατρεύουν, ώστε ο προστατευόμενός της, ο μυθικός ήρωας Ηρακλής να έρχεται να ξεκουράζεται μετά από κάθε άθλο. Ο θεός Ήφαιστος δεν χάλασε το χατίρι της αγαπημένης του αδερφής. Χτύπησε με το θεϊκό σφυρί του τα έγκατα της γης και αμέσως ξεπήδησαν τα θερμά ιαματικά νερά. Τα ίδια κείμενα μας ενημερώνουν επίσης ότι ο Ηρακλής πριν πραγματοποιήσει κάθε άθλο του έπλενε τις πληγές του στα ιαματικά νερά της Αιδηψού.
Λουτρά Καμένων Βούρλων
Από τις πιο γνωστές επίσης λουτροπόλεις της Ελλάδας, βρίσκονται στο νομό Φθιώτιδας, στην εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών, 38 χλμ. από τη Λαμία και 165 από την Αθήνα, χτισμένα δίπλα στη θάλασσα.
Λουτρά Λουτρακίου
Το Λουτράκι αποτελεί το «στολίδι» του κορινθιακού κόλπου, χτισμένο ακριβώς απέναντι από την Κόρινθο στη θέση που στην αρχαιότητα βρισκόταν η πόλη Θερμαί.
Λουτρά Μεθάνων
Η χερσόνησος των Μεθάνων βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου. Η χερσόνησος είναι γνωστή για τα λουτρά της και το ηφαίστειο στο χωριό Καμένη Χώρα
Λουτρά Απολλωνίας
Τα Απολλωνίας βρίσκονται  σε απόσταση 55 χλμ. ανατολικά από τη Θεσσαλονίκη, στην εθνική οδό προς Καβάλα.
Λουτρά Καϊάφα
Τα λουτρά Καϊάφα βρίσκονται στο νότιο μέρος του νομού Ηλείας, ΝΑ του Πύργου
Λουτρά Κυλλήνης
Γνωστά και ως «Λίτζι», απέχουν από την Κυλλήνη μόλις  9 χλμ.
Λουτρά Λαγκαδά
Τα ιαματικά νερά του Λαγκαδά βρίσκονται έξω από τη Θεσσαλονίκη σε απόσταση 18 χλμ.
Λουτρά Πόζαρ
Τα Λουτρά Πόζαρ βρίσκονται στην επαρχία Αλμωπίας, 13 χμ. ΒΔ της Αριδαίας, στο νομό Πέλλας.
Λουτρά Πολιχνίτου
Ο Πολιχνίτος είναι ένας παραδοσιακός οικισμός στη νότια πλευρά της Λέσβου. Τα θερμά του λουτρά χρονολογούνται από την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Λουτρά Σιδηροκάστρου
Βρίσκονται σε απόσταση 20 χλμ. από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στο νομό Σερρών,
Λουτρά Σμοκόβου
Οι ιαματικές πηγές Σμοκόβου βρίσκονται 35 χλμ. ΝΔ της πόλης της Καρδίτσας, στον οδικό άξονα Καρδίτσας-Καρπενησίου, στον ορεινό όγκο των νοτίων Αγράφων και σε υψόμετρο 400μ. 
Λουτρά Υπάτης
Τα Λουτρά Υπάτης, είναι οικισμός του Δήμου Λαμιέων στο Νομό Φθιώτιδας, στους πρόποδες της Οίτης
Λουτρά Ξάνθης
Οι Θερμές Πηγές Λουτρών Ξάνθης βρίσκονται περίπου 40 χιλιόμετρα οδικώς από την Ξάνθη στα σύνοραΕλλάδος - Βουλγαρίας, στο χωριό Θέρμες
Λουτρά Νιγρίτας
Τέλος τα Λουτρά Νιγρίτας βρίσκονται μόλις 5 χλμ. από τη Νιγρίτα και 22 χλμ. από τις Σέρρες,
Όπου και να επιλέξετε να πάτε να περάσετε όμορφα και να θυμάστε «νους υγιής εν σώματι υγιει»
Θεοδώρα Τζανή.