Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Το διαδίκτυο, οι ανθρώπινες σχέσεις και τα παιδιά.

Στην εποχή μας η διάδοση και επιρροή της πορνογραφίας είναι μεγαλύτερη όσο ποτέ άλλοτε.
Το διαδίκτυο και οι αναρίθμητοι πλέον τηλεοπτικοί σταθμοί που προσφέρουν είτε δωρεάν είτε με πληρωμή κάθε μορφής πορνογραφικό περιεχόμενο, βρίσκονται πολύ κοντά σε όλους μας.
Οι σύγχρονες τεχνολογίες επιτρέπουν τόσο σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά ή έφηβους μια εξαιρετικά εύκολη πρόσβαση σε πορνογραφικές φωτογραφίες, ταινίες ή κείμενα, οποιαδήποτε ώρα ή ημέρα.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμη σοβαρότερο από το γεγονός ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν με μεγάλη ευκολία και συστηματικά από το σπίτι, χωρίς να γίνεται εύκολα αντιληπτό από τους άλλους.
Παλαιότερα η πορνογραφία ήταν περιορισμένη. Εκτός από τα περιοδικά που δεν ήταν εύκολο να προμηθευτεί ο οποιοσδήποτε και ιδιαίτερα τα παιδιά, υπήρχαν στους κινηματογράφους οι σχετικές ταινίες. Στις περιπτώσεις αυτές τόσο η πρόσβαση όσο και το περιεχόμενο υπόκειντο σε έλεγχο.
Σήμερα το διαδίκτυο επιτρέπει πρακτικά σε όλους την πρόσβαση σε πληθώρα δικτυακών τόπων με πολύμορφο πορνογραφικό περιεχόμενο.
Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τη βιομηχανία αυτή στην οποία προβάλλονται καταστάσεις που παλαιότερα ήταν αδύνατο κάποιος να φανταστεί. 
Η ποιότητα του περιεχομένου που προβάλλεται από τους πορνογραφικούς δικτυακούς τόπους είναι συχνά επικίνδυνη. Συχνά δεν προβάλλονται κανονικές σεξουαλικές συμπεριφορές αλλά τροποποιημένες καταστάσεις με στόχο την εμπορική εκμετάλλευση.
Οι στρεβλωμένες παθολογικές συμπεριφορές, οι ανεπίτρεπτες σεξουαλικές καταστάσεις όπως η παιδεραστία, η ζωοφιλία ή άλλες ασυνήθιστες ή μη κοινωνικά αποδεκτές φαντασιώσεις προβάλλονται με τον ίδιο τρόπο και παράλληλα με φυσιολογικές σεξουαλικές ή ερωτικές συμπεριφορές.
Βλέπουμε λοιπόν ότι η νέα αυτή κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Επηρεάζει σήμερα τεράστιο αριθμό ανθρώπων, είναι δυνατόν να τροποποιεί τις αντιλήψεις, δίνει λανθασμένα μηνύματα στους νέους αλλά και στους ενήλικες.
Όλο και περισσότεροι παράγοντες των σύγχρονων κοινωνιών αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τα κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα που συνεχίζουν να δημιουργούνται και να συσσωρεύονται διαχρονικά λόγω της πρόσφατης εκπληκτικής εξάπλωσης της πορνογραφίας.
Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό όλοι, οι σημαίνοντες κοινωνικοί και πολιτειακοί παράγοντες όπως επίσης και το πλατύ κοινό, να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του προβλήματος και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα η ανεπιθύμητη κατάσταση αυτή.
Δυστυχώς η πορνογραφία σήμερα μετατρέπει προς το χειρότερο τη σεξουαλικότητα και τις ανθρώπινες σχέσεις.
Ακόμη χειρότερα υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος παροχής κακής και στρεβλωμένης αγωγής για θέματα σεξ στα παιδιά και στους έφηβους λόγω του ότι η πορνογραφία έχει καταστεί σημαντική πηγή πληροφόρησης για αυτούς.
Ας δούμε τα κυριότερα προβλήματα που έχουν επισημανθεί μέχρι σήμερα από πληθώρα ερευνών για το ζήτημα της πορνογραφίας στην εποχή του διαδικτύου και της τηλεοπτικής πληθώρας:
1. Στρέβλωση στις αντιλήψεις για τις ανθρώπινες σχέσεις και τη σεξουαλικότητα.
Οι σκηνές που προβάλλονται σε πορνογραφικές ταινίες δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Προβάλλονται συχνά άτομα που αρχίζουν σεξουαλικές πράξεις μετά από αμοιβαίες προκλήσεις, με τον ευκολότερο τρόπο, οπουδήποτε και με οποιονδήποτε, γνωστούς ή άγνωστους.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι άνδρες που βλέπουν συχνά τέτοιες ταινίες είναι δυνατόν να αναπτύξουν τρόπους συμπεριφοράς και να περιμένουν πράγματα από γυναίκες τα οποία δεν είναι ρεαλιστικά. Έχουν δυσκολίες στο να δημιουργήσουν, να διατηρήσουν μακροχρόνιες σχέσεις και να νιώθουν σεξουαλικά ικανοποιημένοι. 
Παράλληλα παρατηρείται ότι οι άνδρες αυτοί βλέπουν περισσότερο τις γυναίκες ως αντικείμενα. Επίσης χρειάζονται όλο και περισσότερο οπτικούς ερεθισμούς με φωτογραφίες ή ταινίες για να μπορέσουν να διεγερθούν.
2. Εθισμός στην πορνογραφία.
Η πορνογραφία στο διαδίκτυο εκτός από τη φοβερή εξάπλωση που έχει πάρει, χαρακτηρίζεται από την εύκολη πρόσβαση, την ανωνυμία και τη φθήνια.
Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε σεξουαλικές καταναγκαστικές συμπεριφορές. Σύμφωνα με τους ειδικούς παρατηρείται εθισμός στην πορνογραφία στο διαδίκτυο. Από τα άτομα που παρουσιάζουν τον εθισμό αυτό, το 15% αναπτύσσουν σεξουαλικές συμπεριφορές που επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή τους.
Πρέπει να τονίσουμε όμως ότι σύμφωνα με άλλες έρευνες, η πλειοψηφία των επισκεπτών δικτυακών τόπων με πορνογραφικό περιεχόμενο το κάνουν από περιέργεια ή για διασκέδαση. Οι επισκέπτες αυτοί δηλώνουν ότι δεν επηρεάζεται η σεξουαλική τους ζωή.
Σύμφωνα με πηγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 75% των επισκεπτών πορνογραφικών ιστοσελίδων αυνανίζονται ενώ τις βλέπουν.
3. Διατάραξη των σχέσεων στο ζευγάρι.
Η πορνογραφία μπορεί να οδηγήσει στο χωρισμό. Μέσα στους λόγους που θεωρούνται υπεύθυνοι για διαζύγια κατά τα πρόσφατα χρόνια, αναφέρεται όλο και περισσότερο το αυξημένο ενδιαφέρον για πορνογραφικούς δικτυακούς τόπους από τους άνδρες.Έχει παρατηρηθεί ότι άνδρες επισκέπτονται πορνογραφικές ιστοσελίδες, μόνοι τους ανώνυμα χωρίς η σύζυγος τους να το ξέρει. Οι γυναίκες βιώνουν συνήθως τέτοιες καταστάσεις, όταν τις ανακαλύψουν, ως μία έκφραση απιστίας ή ακόμη και μοιχείας.
Η ανακάλυψη από τη γυναίκα ότι ο άνδρας της έχει συνήθεια να βλέπει πορνογραφικές σελίδες, δημιουργεί ρήγμα στην εμπιστοσύνη που υπάρχει μεταξύ τους. Η γυναίκα νιώθει ότι ο άνδρας της δεν είναι ικανοποιημένος από αυτήν και ψάχνει αλλού άλλες λύσεις ή υποκατάστατα.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ερευνητές αντιλαμβάνονται ότι κατά τα τελευταία χρόνια  περισσότερες γυναίκες επισκέπτονται ιστοσελίδες σεξουαλικού περιεχομένου. Επισημαίνεται όμως ότι πρέπει να γίνεται διαφοροποίηση μεταξύ πορνογραφικού και ερωτικού περιεχομένου. 
Εκείνο που συμβαίνει συχνά στο ζευγάρι είναι ότι οι αντιλήψεις μεταξύ των δύο για το θέμα είναι διαφορετικές. Υπάρχει μάλιστα η άποψη ότι όταν το ζευγάρι βλέπει μαζί ταινίες ή φωτογραφίες πορνό, αυτό μπορεί να έχει αρνητικές εξελίξεις στην ποιότητα των σχέσεων τους.
Επιπρόσθετα περιγράφονται περιπτώσεις όπου άνδρες, με βάση αυτά που βλέπουν ή τις φαντασιώσεις που προκύπτουν, έχουν απαιτήσεις διαφόρων ειδών οι οποίες δεν είναι αποδεκτές από τη σύντροφό τους. 
4. Οι επιδράσεις της πορνογραφίας στα παιδιά και στους έφηβους.
Σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο της ζωής, στην παιδική και εφηβική ηλικία όπου σχηματίζονται οι βάσεις για σημαντικές αξίες στη ζωή, η πορνογραφία μπορεί να επηρεάσει πολύ αρνητικά τα παιδιά.
Οι γονείς, το σχολείο, η πολιτεία, δεν μπορούν πλέον να ελέγξουν όπως παλαιότερα τη μόρφωση των παιδιών σε θέματα σεξουαλικής ζωής.
Έρευνες έδειξαν τα ακόλουθα σημαντικά και ανησυχητικά στοιχεία:
70% των εφήβων από 15 έως 17 ετών, επισκέφτηκαν τυχαία δικτυακούς τόπους με πορνό στο διαδίκτυο
  Η πλειοψηφία των νέων δηλώνει ότι η πορνογραφία στο διαδίκτυο παρακινεί μια πιο γρήγορη και πρόωρη έναρξη των σεξουαλικών δραστηριοτήτων προτού ακόμη οι έφηβοι να είναι έτοιμοι για αυτό 
Η πορνογραφία ενθαρρύνει το σεξ χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις
Η πορνογραφία επηρεάζει όλο και περισσότερο παιδιά μικρότερης ηλικίας και δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα μόρφωσης τους σε θέματα σεξουαλικής ζωής 
Τα πρότυπα των παιδιών για άνδρες και γυναίκες μπορούν να επηρεαστούν από το τι βλέπουν σε πορνογραφικές ιστοσελίδες, ταινίες ή φωτογραφίες.
Υπάρχουν παιδιά που έχουν τάση να μιμούνται αυτά που βλέπουν σε πορνό. Περιγράφεται και περίπτωση παιδιού που κατασκεύασε και διατηρούσε προσωπική πορνογραφική ιστοσελίδα
Παιδιά που εκτίθενται στην πορνογραφία έχουν τάση για αυξημένη επιθετικότητα. Επίσης τα παιδιά αυτά όταν γίνονται ενήλικες έχουν συχνότερα συμπεριφορά σεξουαλικής κακοποίησης προς το ταίρι τους
Συμπερασματικά θέλουμε να τονίσουμε ότι στην εποχή μας, στην κοινωνία της πληροφορίας, η πορνογραφία συνεχίζει να παίρνει τέτοιες διαστάσεις που απειλεί να διαταράξει τις ανθρώπινες σχέσεις, τα ζευγάρια, την ανάπτυξη των παιδιών και την κοινωνική ζωή.Είναι απαραίτητο να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.
Πιστεύουμε ότι ένας καλός τρόπος είναι η διαρκής μόρφωση και πληροφόρηση των παιδιών και των νέων για θέματα σεξουαλικής αγωγής από εξειδικευμένους επαγγελματίες οι οποίοι θα δώσουν τις ορθές βάσεις στις οποίες στηρίζεται η υγιής σεξουαλική ζωή. Επίσης η διαπαιδαγώγηση αυτή πρέπει να απευθύνεται και στους ενήλικες διότι δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι δεν είχαν την ευκαιρία μιας ορθής σεξουαλικής πληροφόρησης όταν ήσαν παιδιά ή έφηβοι.
Πιστεύουμε ότι η συνεχής εκπαίδευση και πληροφόρηση για τα ευαίσθητα θέματα της σεξουαλικής ζωής μπορούν να προσφέρουν μια αποτελεσματική προστασία από τους κινδύνους που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη διάδοση και διείσδυση κάθε μορφής πορνογραφίας.