Σάββατο 12 Απριλίου 2014

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ MANAGEMENT ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΑΣ ΧΡΟΝΟΥ

(Ε)
ΓΚΙΝΗ ΔΟΜΝΑ PROJECT MANAGER.
Για να κατανοηθεί ορθά το μάνατζμεντ του προσωπικού χρόνου το οποίο είναι μια ατομική διαδικασία και πρέπει να ταιριάζει στην προσωπικότητα του καθενός, καθώς και στις εκάστοτε περιστάσεις, θα πρέπει πρωτίστως να μάθετε όχι μόνο να χρησιμοποιείτε τον χρόνο σας, αλλά και να είστε σε θέση να γνωρίζετε ποια προβλήματα θα αντιμετωπίσετε προκειμένου να τον κατατάξετε σωστά. Το κύριο σημείο του μάνατζμεντ του προσωπικού χρόνου είναι η γόνιμη και αποτελεσματική αξιοποίηση του, η οποία χρειάζεται βέβαια να ¨συνοδεύεται¨ από ισχυρή αυτοπειθαρχία και αυτοπεποίθηση.
Η διαδικασία για έναν καλύτερο προγραμματισμό του χρόνου περνάει από πέντε (5) στάδια:

Δημιουργήστε έναν κατάλογο στόχων. Τι ακριβώς στόχους έχετε θέσει για τον εαυτό σας και ποιους για τους άλλους.
Κατατάξτε τους με βάση την σπουδαιότητα τους.
Δημιουργείστε έναν κατάλογο δραστηριοτήτων που πρέπει να αναληφθούν, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.
Για κάθε στόχο βάλτε ξεκάθαρες προτεραιότητες στις διάφορες δραστηριότητες που απαιτούνται για την υλοποίηση του στόχου.
α. Δραστηριότητες που πρέπει να γίνουν τώρα από εσάς
β. Δραστηριότητες που μπορούν να περιμένουν
γ. Δραστηριότητες που θα αναθέσετε στους άλλους
5. Βάλτε χρονοπρόγραμμα στις δραστηριότητες σας.
Το χρονοπρόγραμμα πρέπει να έχει ευελιξία, ώστε να μπορούν να
τοποθετηθούν ενδιάμεσα απρογραμμάτιστα γεγονότα ή καταστάσεις ανάγκης.
Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι  «ο χρόνος είναι μια σπάνια πηγή για τον άνθρωπο». Ο χρόνος που χάθηκε δεν μπορεί να αναπληρωθεί ποτέ  πια. Δεν μπορούμε να τον αποθηκεύσουμε, για να τον χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον. Ένα λεπτό που χάθηκε έχει χαθεί οριστικά. Επίσης Θα  πρέπει να έχουμε υπόψη μας τον τρίτο νόμο του Murphy, ο οποίος λέει ότι: "Αν κάτι πάει λάθος θα εξακολουθήσει να πηγαίνει". Οπότε θα πρέπει να οργανωθεί σωστά ο χρόνος μας, ώστε να μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας στην εργασία μας, στην οικογένεια, στην παιδεία, στα χόμπι μας, σε όλα όσα θέλουμε.