Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Φλώρινα: Συνάντηση Εργασίας στις Πρέσπες για την προστασία των πελεκάνων

Στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στην Πρέσπα συνάντηση εργασίας με Φορείς Διαχείρισης υγροτόπων για την προστασία των πελεκάνων.
Τη συνάντηση οργάνωσε η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Συμμετείχαν εκπρόσωποι των Φορέων Υγροτόπων Αμβρακικού, Λίμνης Κερκίνης, Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, Στενών και Εκβολών Αχέροντα – Καλαμά, Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, Εθνικού Δρυμού Πρεσπών και φυσικά του Δέλτα Έβρου.

Οι φορείς παρουσίασαν την κατάσταση των πελεκάνων στις περιοχές ευθύνης τους, καθώς και τα προβλήματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Επίσης, συζητήθηκαν καλές πρακτικές για την παρακολούθηση, καταμέτρηση, φύλαξη, αποτροπή όχλησης και διαχείριση και προστασία των πληθυσμών των πελεκάνων.
Τέλος, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών παρουσίασε το πρόγραμμα παρακολούθησης των Αργυροπελεκάνων με πομπούς που  υλοποιεί. Σημειώνεται πως τρεις από τους Αργυροπελεκάνους αυτούς έχουν παρατηρηθεί και στο Δέλτα Έβρου, γεγονός που επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά τη σύνδεση των δύο υγροτόπων. Βέβαια όλοι οι υγρότοποι της βόρειας κυρίως Ελλάδας έχουν μεγάλη σημασία για την επιβίωση των πελεκάνων, και ως Φορείς Διαχείρισης αποφασίστηκε να γίνουν από κοινού δράσεις για την παρακολούθηση και προστασία τους.