Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Στα χνάρια της εβδομαδιαίας αγιοσκόπησης

Της Παρθένας Τσοκτουρίδου.
Γεια σας φίλες και φίλοι αναγνώστες και καλή σας εβδομάδα.
 -Την 6η μέρα του Οκτώβρη, Θωμά αποστόλου. Ο Θωμάς ήταν ένας από τους 12 αποστόλους. Δεν πίστεψε στην Ανάσταση παρά μόνο όταν εμφανίστηκε μπροστά του ο Χριστός. Τότε ο Θωμάς προσκύνησε τον Κύριο και είπε: «Ο Κύριος μου και Θεός μου». Κήρυξε το Ευαγγέλιο στην Περσία και τις Ινδίες.
 -Την 7ημέρα του Οκτώβρη, Σεργίου & Βάκχου μεγαλομ. Ο Σέργιος και ο Βάκχος ήταν στρατιωτικοί επί αυτοκράτορος Μαξιμιανού. Όταν ο αυτοκράτορας έμαθε ότι είναι χριστιανοί δεν ήθελε να το πιστέψει. Οργάνωσε λοιπόν τελετές με θυσίες και ζήτησε να παραστούν και οι Σέργιος και Βάκχος. Οι δυο τους αρνήθηκαν και ομολόγησαν το Χριστό. Τους έστειλε στον Αντίοχο, έπαρχο Ανατολής. Αυτός μαστίγωσε τον Βάκχο μέχρι θανάτου, τον δε Σέργιο αποκεφάλισε.

 -Την 8η μέρα του Οκτώβρη, Πελαγίας μάρτυρος. Η αγία Πελαγία ζούσε στην Αντιόχεια. Ήταν πόρνη. Κάποια μέρα άκουσε ένα κήρυγμα από τον επίσκοπο Νόννο. Μετανόησε, μοίρασε τα χρήματα της στους φτωχούς, βαπτίστηκε και πήγε στην Ιερουσαλήμ περνώντας τη ζωή της με άσκηση.
 -Την 9η μέρα του Οκτώβρη, Ιακώβου Αλφαίου αποστ. Ο Ιάκωβος του Αλφαίου ήταν ένας από του 12 μαθητές του Κυρίου. Αγωνίστηκε στην Ιερουσαλήμ αλλά πήγε και σε άλλες χώρες να κηρύξει. Κατέστρεφε βωμούς ειδωλολατρών και είχε το χάρισμα να γιατρεύει αρρώστιες και να εκδιώκει ακάθαρτα πνεύματα. Υπέστη σταυρικό θάνατο σαν το Διδάσκαλο του.
 -Την 10η μέρα του Οκτώβρη, Ευλαμπίου & Ευλαμπίας. Οι άγιοι Ευλάμπιος και Ευλαμπία ήταν αδέλφια και έζησαν στα χρόνια του Μαξιμιανού. Ο διωγμός που κήρυξε ο αυτοκράτορας έκανε τα 2 αδέλφια να φύγουν στα βουνά. Κάποια μέρα όμως που ο Ευλάμπιος κατέβηκε στην πόλη, συνελήφθη και μαζί με τη αδελφή του παρέδωσαν το πνεύμα τους, αφού τους αποκεφάλισαν.
 -Την 11η μέρα του Οκτώβρη, Φιλίππου αποστόλου. Ο Φίλιππος καταγόταν από την Καισάρεια και ήταν ένας από τους 7 διακόνους της Ιερουσαλήμ. Πήγε στη Σαμάρεια και κήρυξε το Ευαγγέλιο. Επίσης στις Τράλλεις της Μ. Ασίας. Έπεισε όλους τους κατοίκους να πιστέψουν στο Χριστό. Εκεί έχτισε και ναό και πέθανε ειρηνικά.
 -Την 12η μέρα του Οκτώβρη, Συμεών του νέου θεολόγου. Ο άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος ήταν από τη Παφλαγονία και έζησε τον 10ο Ι. Είχε καλή εκπαίδευση την οποία συμπλήρωσε στην Κων/πολη. Ζήτησε να εισαχθεί και στη Μονή Στουδίτου αλλά δεν τον δέχτηκαν λόγω του νεαρού της ηλικίας του. ύστερα από πολλές περιπέτειες και κατηγορίες πήγε στο παρεκκλήσι της Αγ. Μαρίνας στην Ασιατική Προποντίδα όπου πέθανε σε γεροντική ηλικία συγγράφοντας θεολογικά κεφάλαια και ποιήματα.