Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΩΣΤΟ MANAGEMENT

Γράφει η Δόμνα Γκίνη Project Manager.
Η εφαρμογή των αρχών της διοίκησης (ή μάνατζμεντ) αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πετυχημένης λειτουργίας του οποιουδήποτε οργανισμού. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να πετύχει το στόχο του (κέρδος, παροχή υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο κ.ά.) ένας οργανισμός θα πρέπει να ασκεί το σωστό μάνατζμεντ. Αυτό ισχύει για όλους τους οργανισμούς, κερδοσκοπικούς (επιχειρήσεις) και μη κερδοσκοπικούς, μεγάλους και μικρούς. Ως μάνατζμεντ θα μπορούσε να ορισθεί η διαδικασία εκείνη η οποία συντονίζει τους πόρους και τις δυνατότητες ενός οργανισμού και, λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον, συντελεί στην επίτευξη των στόχων του οργανισμού. Η επικρατέστερη σήμερα άποψη για τις λειτουργίες του μάνατζμεντ θεωρεί ότι αυτή αποτελείται από τέσσερις λειτουργίες, τις εξής

Το σωστό μάνατζμεντ αποτελείται από έξι (6) λειτουργίες:
1. Ο προγραμματισμός (planning) ο οποίος περιλαμβάνει την επιλογή των στόχων και των ενεργειών που χρειάζεται να γίνουν ώστε αυτοί να επιτευχθούν.
2. Η οργάνωση (organizing) είναι εκείνη η λειτουργία του μάνατζμεντ που θέτει μια δομή στον τρόπο που εργάζονται οι άνθρωποι. Με ά...λλα λόγια, η οργάνωση είναι το μέσο και όχι ο σκοπός.
3. Η Στελέχωση (Staffing) έχει να κάνει με το να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα στελεχώσουν τις θέσεις της επιχείρησης. Σε θέματα κυρίως όπως είναι οι προαγωγές, η αξιολόγηση κ.λπ. εμπίπτουν στη λειτουργία της στελέχωσης / διοίκησης ανθρωπίνων πόρων (Human Resources Management).
4. Η Διεύθυνση (Leading) έχει να κάνει με τον επηρεασμό των ανθρώπων ώστε να προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν αναφορικά με τους στόχους της επιχείρησης. Η διεύθυνση έχει να κάνει κυρίως με τις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ του μάνατζμεντ και των εργαζομένων.
5. Ο Έλεγχος (Controlling) έχει να κάνει με το αν τα πράγματα πηγαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο, αξιολογείται η απόδοση των εργαζομένων σύμφωνα με τα σχέδια και τους στόχους και, όπου υπάρχει πρόβλημα, γίνονται διορθωτικές ενέργειες.
6. Ο Συντονισμός (Coordination) Κάποιοι ειδικοί του μάνατζμεντ θεωρούν τον συντονισμό ως την έκτη λειτουργία του μάνατζμεντ. Ωστόσο, είναι πιο ακριβές να δούμε τον συντονισμό ως την ουσία του μάνατζμεντ υπό την έννοια ότι κάθε μία από τις πέντε λειτουργίες του μάνατζμεντ είναι ουσιαστικώς μια ενέργεια που συνεισφέρει στον συντονισμό.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εδώ θα τολμήσω να πω, μάλιστα, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της πλειονότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, δεν είναι ούτε η εύρεση οικονομικών πόρων, ούτε η εύρεση αξιόλογων ανθρώπων αλλά η έλλειψη του σωστού μάνατζμεντ. Και άνευ σωστού μάνατζμεντ το κακό δεν αργεί να γίνει.