Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Το σεξ στο ζευγάρι μετά τη γέννηση ενός παιδιού

Πότε μπορεί να αρχίζει ένα ζευγάρι να κάνει σεξ με συνουσία μετά από τη γέννηση ενός παιδιού;
Πρόκειται για ένα ζήτημα που τίθεται συχνά και για το οποίο χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί και υπομονή.
Είναι φυσιολογικό μετά τη γέννηση ενός παιδιού, ο ένας από τους δύο ή και οι δύο στο ζευγάρι να μη βρίσκονται στην ψυχική ή σωματική κατάσταση που να επιτρέπει τη συνήθη σεξουαλική δραστηριότητα που είχαν πριν από τη γέννηση.
Η γυναίκα για παράδειγμα μπορεί για μερικές εβδομάδες μετά τον τοκετό να έχει εκκρίσεις και υγρά που αποβάλλονται από τον κόλπο της. Μπορεί επίσης να έχει ραφές στο περίνεο που χρειάστηκαν να γίνουν κατά τον τοκετό.
Συχνά η μητέρα του παιδιού είναι κουρασμένη ή νιώθει άγχος και στρες λόγω των νέων υποχρεώσεων της που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της φροντίδας που νιώθει ότι πρέπει να παρέχει στο παιδί της. Επίσης η ίδια ή ο άνδρας μπορεί να έχουν ανησυχίες σχετικά με το ξύπνημα του παιδιού και πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση πραγμάτων.


Βασικά δεν πρέπει να γίνονται βεβιασμένες κινήσεις στο θέμα της επανέναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας. Οι δύο μένοντας συναισθηματικά στενά συνδεδεμένοι θα προχωρήσουν σταδιακά στις πρώτες κινήσεις της σεξουαλικής τρυφερότητας όπως έκαναν και παλαιότερα.
Η γυναίκα λόγω της ταλαιπωρίας που υπέστη στα γεννητικά της όργανα κατά τον τοκετό μπορεί να φοβάται τη διείσδυση του πέους. Το ίδιο αίσθημα μπορεί να έχουν και οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε καισαρική.
Για τους λόγους αυτούς, η χρήση μιας λιπαντικής κρέμας μπορεί να διευκολύνει την πρώτη ή τις πρώτες επαφές μετά τον τοκετό. Εάν η γυναίκα συνεχίζει να πονά παρά τη χρήση λιπαντικής κρέμας, πιθανόν αυτό να σημαίνει ότι ακόμη δεν έχουν επουλωθεί τα τραύματα της λόγω τοκετού και απαιτείται ίσως περισσότερος χρόνος, υπομονή και προσεκτική επαφή.
Εάν η γυναίκα δεν νιώθει άνετα, πονά συνεχώς, έχει φαγούρα, αισθάνεται κάψιμο κατά την ούρηση, εάν χάνει από τον κόλπο υγρά που μυρίζουν άσχημα, τότε πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό της. Ίσως να χρειάζεται θεραπεία που θα λύσει το πρόβλημα.
Σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου, σε μερικές εβδομάδες μετά τον τοκετό ο κόλπος θα επανέλθει στη φυσιολογική κατάσταση. Και οι δύο στο ζευγάρι θα έχουν τις σεξουαλικές τους σχέσεις όπως παλιότερα χωρίς κάποια διαφορά.
Οι μαστοί της γυναίκας μετά τον τοκετό είναι πιο ευαίσθητοι. Η σεξουαλική διέγερση μπορεί να προκαλέσει την έκκριση λίγου γάλακτος από τους μαστούς. Εάν αυτό ενοχλεί ένα από τους δύο ή και τους δύο, η γυναίκα μπορεί να θηλάζει από πριν το βρέφος και αυτό δεν θα συμβαίνει.
Συνοπτικά θα συγκρατήσουμε ότι χρειάζονται υπομονή και προσεκτικές κινήσεις για την επανέναρξη του σεξ μετά τη γέννηση ενός παιδιού.
Δεν υπάρχει μια κοινή λύση για όλους αλλά πρέπει στο κάθε ζευγάρι, οι δύο με αλληλοσεβασμό, με συναισθηματική οικειότητα και τρυφερότητα να προχωρούν χωρίς να βιάζονται και όσο το επιτρέπει η κατάσταση και των δύο στην ολοκλήρωση της σεξουαλικής τους σχέσης όπως και παλαιότερα.
Δεν πρέπει επίσης να διστάζουν να ζητούν βοήθεια από ειδικούς εάν διαπιστώσουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα τόσο στον τομέα της σωματικής υγείας όσο και στον τομέα της ψυχικής ή της συναισθηματικής τους κατάστασης.