Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Το στρες της δημόσιας ομιλίας

Το αίσθημα της αγωνίας πριν από μια δημόσια εμφάνιση και ομιλία είναι γνωστό σε πολλούς.
Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις το άγχος που διακατέχει αυτόν που πρόκειται να κάνει μια δημόσια παρουσίαση, τον εμποδίζει από του να προετοιμαστεί σωστά. Όταν μάλιστα η παρουσίαση αρχίζει, το ισχυρό στρες που αισθάνεται, μειώνει την ποιότητα της ομιλίας και παρουσίασης του.Το στρες της δημόσιας εμφάνισης και ομιλίας επηρεάζει όχι μόνο επιστήμονες, γιατρούς, επιχειρηματίες και άλλους που κάνουν διαλέξεις ή κάθε μορφής παρουσιάσεις αλλά και πολιτικούς. Σίγουρα οι δυσκολίες αυτές μειώνουν την ποιότητα της επικοινωνίας με το κοινό και επιδρούν αρνητικά στην εικόνα του ομιλητή.
Σε μια ενδιαφέρουσα έρευνα του πανεπιστημίου Paisley του Ηνωμένου Βασιλείου, εξετάστηκε η επίδραση της σεξουαλικής συμπεριφοράς στην ψυχολογική κατάσταση ανθρώπων που παρουσιάζονται δημόσια και κάνουν ομιλίες.Στην έρευνα, για 15 μέρες 24 γυναίκες και 22 άνδρες κατέγραφαν σε ημερολόγια τη σεξουαλική τους ζωή. Κατά την ίδια χρονική περίοδο υποβάλλονταν σε τεστ που τους προκαλούσαν στρες. Τα τεστ αυτά ήταν βασικά να κάνουν δημόσιες ομιλίες και παρουσιάσεις. Επίσης έπρεπε μεγαλόφωνα αντί νοητικά, να κάνουν αριθμητικές πράξεις πράγμα το οποίο προκαλεί συνήθως στρες.Η συμπεριφορά των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια των τεστ που προκαλούσαν στρες αξιολογήθηκε. Στη συνέχεια εξετάστηκε η σχέση μεταξύ των αντιδράσεων τους κατά τα τεστ και της σεξουαλικής τους ζωής σύμφωνα με τις πληροφορίες που κατέγραφαν στα σχετικά ημερολόγια.
Τα αποτελέσματα μας δίνουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες:
Οι εθελοντές που είχαν ετεροφυλοφιλική συνουσία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που προηγείτο, παρουσίαζαν λιγότερο στρες και η πίεση τους επέστρεφε σε κανονικά επίπεδα σε σύγκριση με αυτούς που είχαν κάποια άλλη ή καμία μορφή σεξουαλικής δραστηριότητας
 
Οι εθελοντές που δεν είχαν καμία μορφή σεξουαλικής δραστηριότητας, είχαν την ψηλότερη πίεση λόγω στρες
 
Η ετεροφυλοφιλική συνουσία ήταν η σεξουαλική δραστηριότητα που προσέφερε τη μεγαλύτερη μείωση του στρες και της πίεσης.
 
Η απουσία οποιασδήποτε μορφής σεξ, είχε τα πιο αρνητικά αποτελέσματα
 
Άλλες μορφές σεξουαλικής συμπεριφοράς όπως ο αυνανισμός, είχαν μια επίδραση στο στρες και την πίεση αλλά σημαντικά χαμηλότερη από αυτή της ετεροφυλοφιλικής συνουσίας
 
Η διάρκεια της θετικής επίδρασης της ετεροφυλοφιλικής συνουσίας διαρκούσε τουλάχιστον μέχρι 1 εβδομάδα
Τα συμπεράσματα των ερευνητών είναι ότι η συνουσία μεταξύ άνδρα και γυναίκας, μπορεί να έχει ωφέλιμες δράσεις στον οργανισμό μειώνοντας την πίεση και το στρες.Οι διαπιστώσεις αυτές είναι χρήσιμες όχι μόνο για τους πολιτικούς, επιστήμονες, γιατρούς, επιχειρηματίες και άλλους που βρίσκονται συχνά σε καταστάσεις που δημιουργούν στρες αλλά και για το πλατύ κοινό.Είναι γνωστό ότι η υγιής σεξουαλική ζωή επιδρά θετικά στο σωματικό και ψυχικό κόσμο των ανθρώπων.
Η ορμόνη οξυτοσίνη
Η ηρεμιστική δράση του ετεροφυλοφιλικού σεξ που παρατηρήθηκε στην έρευνα που σας παρουσιάζουμε, πιθανόν να οφείλεται στην ορμόνη οξυτοσίνη. Η οξυτοσίνη απελευθερώνεται στον εγκέφαλο. Έχει δράσεις εναντίον του στρες, της κατάθλιψης, της απογοήτευσης, της αγωνίας και του πόνου.Η απελευθέρωση της οξυτοσίνης μετά τη συνουσία, θεωρείται ως υπεύθυνη για τη δημιουργία δεσμών μεταξύ των δύο στο ζευγάρι. Το γεγονός αυτό ισχυροποιεί τη σχέση και ταυτόχρονα έχει ηρεμιστική δράση.Κατά την ετεροφυλοφιλική σεξουαλική πράξη, ερεθίζονται πολλά νεύρα που διαφορετικά δεν διεγείρονται όταν δεν γίνει η συνουσία. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγεται και το σπλαγχνικό νεύρο που έχει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση ορισμένων ψυχολογικών μηχανισμών.
Σύμφωνα με τους Βρετανούς ερευνητές, η δική τους έρευνα όπως και άλλες, δείχνουν μια ιδιαίτερα θετική επίδραση ευρέως φάσματος της ετεροφυλοφιλικής συνουσίας και όχι των άλλων μορφών σεξουαλικής δραστηριότητας. Τονίζουν μάλιστα ότι η μεγαλύτερη συχνότητα συνουσίας, σχετίζεται με περισσότερα ωφελήματα για τη σωματική και ψυχική υγεία.