Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Ξέρετε τι ακριβώς είναι η καρδιά;

Είναι μια αντλία, η οποία και τροφοδοτεί αίμα όλο το σώμα μας.
Δίνει οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες στον άνθρωπο, μέσω του αίματος, από τις στεφανιαίες αρτηρίες, ενώ παράλληλα δρα και σαν φίλτρο, αφού αποβάλλει όλες εκείνες τις άχρηστες ουσίες που δημιουργούνται στον οργανισμό μας…Δηλ. το διοξείδιο του άνθρακα. Όσο δυνατό είναι το όργανο αυτό, τόσο και ευαίσθητο μπορεί να γίνει, στα χέρια ενός απρόσεκτου ανθρώπου.
 Τι μπορεί όμως να πάθει κάποιος που δεν προσέχει την καρδιά του;

Καρδιοπάθεια, είναι η απάντηση. Η καρδιοπάθεια είναι ο όρος που χρησιμοποιείται από τους γιατρούς, για να περιγράψουν το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην καρδιά μας. Κατά άλλους, ονομαζόμενη «στεφανιαία νόσος». Και για να γίνουν τα πράγματα σοβαρά, η στεφανιαία νόσος, είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και η Τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Τι είναι όμως αυτή η νόσος;
Η νόσος αυτή παρουσιάζεται, όταν αθηρωματικές πλάκες, δημιουργούνται και σχηματίζουν στενώσεις, οι οποίες στο τέλος αποκλείουν τη ροή του αίματος. Οι αθηρωματικές αυτές πλάκες, αποτελούνται από λιποπρωτεΐνες, χοληστερόλη, υπολείμματα ιστών και ασβέστιο   Έτσι, μπορεί και να δημιουργηθεί το λεγόμενο «έμφραγμα». Θα ήταν χρήσιμο να λεχθεί πως αυτές οι πλάκες, μπορεί να αρχίσουν να δημιουργούνται από πολύ μικρή ηλικία. Ακόμα και στα πολύ μικρά παιδιά.    
Πώς μπορώ να προφυλαχθώ εγώ από αυτό?.. Τι να προσέξω;
Παρακάτω παρουσιάζονται διάφοροι παράγοντες κινδύνου για την στεφανιαία νόσο: 
1)Υψηλά επίπεδα HDL, στο αίμα μας.
Ο ετήσιος έλεγχος των λιπιδίων στον ορό του αίματος, θα μας προστατέψει από την αύξηση των τιμών στην HDL χοληστερόλη.
2)Οι χαμηλές τιμές στην LDL χοληστερόλη.
Συνήθως η έλλειψη άσκησης, μειώνει και τα επίπεδα αυτής, στον ορό του αίματος.
3)Οικογενειακό Ιστορικό/Κληρονομικότητα.
Άτομο/μα στην οικογένεια με πρόβλημα στεφανιαίας νόσου, πριν την ηλικία των 55 ετών, είναι η κληρονομικότητα που πρέπει να ελέγξουμε.
4)Κάπνισμα.
 Όπως και σε πολλές άλλες ασθένειες, έτσι και με την στεφανιαία νόσο, το κάπνισμα, αυξάνει τις πιθανότητες να υποστούμε βλάβη στην καρδιά μας.
5)Αυξημένο βάρος του σώματος.
Μια παχυσαρκία, επιβραδύνει την κατάσταση αυτή. Πρέπει να διατηρούμαστε στα φυσιολογικά όρια των κιλών μας. Για να έχουμε γερή και την καρδιά μας.
6)Υψηλή αρτηριακή πίεση
Το να ελέγχουμε την πίεση μας, είναι μια συνήθεια που πρέπει να μπει στη ζωή μας.
Τα επίπεδα μας, θα πρέπει να διατηρούνται στα ασφαλή όποια και αν τύχει να ξεφύγουμε, τότε θα πρέπει να απευθυνόμαστε στους ειδικούς γιατρούς.
7)Έλλειψη άσκησης
Οι ειδικοί, προτείνουν 30λεπτά καθημερινής άσκησης. Αυτά θα βοηθήσουν την καρδιά σας να λειτουργήσει φυσιολογικά.
8)Ανθυγιεινή διατροφή
Πολύς κόσμος, διατρέφεται λάθος. Άσχετα με το βάρος του ατόμου, εάν κάποιος διατρέφεται με αυξημένα λιπαρά, διατρέχει μεγάλο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.
Απευθυνθείτε σε έναν πτυχιούχο διαιτολόγο και ρυθμίστε την διατροφή σας, πριν είναι πλέον αργά.
9)Φύλο. Έως την ηλικία εμμηνόπαυσης, οι άνδρες κατέχουν μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό των γυναικών, όπου με την εμμηνόπαυση, τα ποσοστά ανδρών-γυναικών, είναι ίδια.
10)Άγχος
Δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας που δεν σχετίζεται πλέον με το άγχος. Οι συστάσεις των ειδικών, είναι το άγχος να είναι ελεγχόμενο.
Για να αλλάξουν όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να αλλάξουμε και τον τρόπο ζωής μας. Η προσπάθεια για να διατηρήσουμε την υγεία μας, θα πρέπει να είναι συστηματική και ελεγχόμενη. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις υπερβολές και συμμορφωθείτε σε έναν τρόπο ζωής που περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, σε συνδυασμό με ένα είδος φυσικής δραστηριότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στον γιατρό ή στον διαιτολόγο σας.