Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Παχυσαρκία και κυτταρίτιδα

Του Παναγιώτη Δρακόπουλου.
 Παχυσαρκία είναι όταν έχουμε ποσοστό σωματικού λίπους (ΠΣΛ) πάνω από 15% για τους άνδρες και 22% για τις γυναίκες και κυτταρίτιδα η περίσσια τοποθέτηση λίπους κάτω από το δέρμα που παίρνει μια όψη φλούδας πορτοκαλιού, δηλαδή, συσσώρευση επιπλέον λίπους κάτω από την επιδερμίδα. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη φλεγμονή και τι είναι αυτό που μας κάνει να παχαίνουμε;

Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ΠΣΛ επάνω από 15% για τους άνδρες και 22% για τις γυναίκες χωρίς κυτταρίτιδα. Άρα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μειώσουμε το ΠΣΛ και στις δύο περιπτώσεις. Το άριστο ΠΣΛ (χωρίς κυτταρίτιδα) για τους άνδρες είναι 12% και για τις γυναίκες 19%. Οι γυναίκες εκ φύσεως έχουν πάντα 7% περισσότερο λίπος από τους άνδρες. Στον κανόνα υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως, το 10% των ανθρώπων οι οποίοι είναι αδύνατοι, αλλά έχουν και αυτοί κυτταρίτιδα. Πρέπει όμως να την αντιμετωπίσουν με τον ίδιο τρόπο όπως και οι παχύσαρκοι.
 -Αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας
Στο 9ο Ετήσιο Μεταπτυχιακό Συνέδριο Διατροφής του Πανεπιστήμιου Χάρβαρντ, ο Dr. Eric Rimm είπε: «Η φλεγμονή (κυτταρίτιδα) προπορεύεται της παχυσαρκίας. Δεν έχουμε επιδημία παχυσαρκίας, έχουμε επιδημία φλεγμονής. Η φλεγμονή είναι αυτή που προξενεί χρόνια νοσήματα και όχι η παχυσαρκία». Στο περιοδικό Newsweek Cover, ειδικοί αναλύουν πως το περιττό λίπος δεν εξαλείφεται με μία απλή θερμιδοδίαιτα, πόσο μάλλον η θερμιδοδίαιτα να εξαλείψει την κυτταρίτιδά. Πώς, όμως, πρέπει να τρεφόμαστε για  να λύσουμε τα φλεγμονώδη προβλήματα; Το περιοδικό των Αμερικάνικων Κολεγίων Διατροφής (Journal of the American College of Nutrition) ανάθεσε στον ιδρυτή της Διατροφικής Ζώνης, Dr. Barry Sears, να γράψει άρθρο με τίτλο «Αντιφλεγμονώδης διατροφή για παχυσαρκία και διαβήτη». Στο άρθρο αναφέρει ότι: Η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 συνδέονται στενά με την αυξημένη φλεγμονή. Η αντιστροφή της μπορεί να επιτευχθεί με τη μείωση των επιπέδων της φλεγμονής μέσω της Αντι-φλεγμονώδους Διατροφικής Ζώνης. Εάν η παχυσαρκία, η οποία είναι φλεγμονή αντιμετωπίζεται με την Αντιφλεγμονώδη Διατροφική Ζώνη, σκεφτείτε πόσο εύκολα με την ίδια διατροφή αντιμετωπίζεται και η κυτταρίτιδα.
 -Οι ορμόνες της… πείνας
Είναι γνωστό εδώ και 20 χρόνια ότι όταν βάζετε τα παχύσαρκα άτομα σε δίαιτα, χαμηλών θερμίδων (όπως γίνεται συνήθως) παρατηρείται ραγδαία αύξηση των επιπέδων του αραχιδονικού οξέος στο αίμα (φλεγμονή). Για να γίνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα, καθώς το αραχιδονικό οξύ συσσωρεύεται στον εγκέφαλο, αυξάνεται η παραγωγή των ενδοκανναβινοειδών. Αυτές είναι οι ορμόνες που προκαλούν αδυσώπητη πείνα και σας κάνουν να πεινάτε. Πρέπει να τονίσω, ότι εκτός από τη διατροφή υπάρχουν και άλλα «όπλα» για την αντιμετώπιση των φλεγμονών «παχυσαρκία» και «κυτταρίτιδα», όπως το μοριακά αποσταγμένο ωμέγα-3, η πολυφαινόλη Maqui και η άσκηση.
-Συνοψίζοντας, πρέπει:
Να ισορροπήσουμε ορμονικά το γεύμα μας με πρωτεΐνη και γλυκαιμικό φορτίο υδατανθράκων, γύρω στο 15 για τις γυναίκες και στο 20 για τους άνδρες.
Να διατρεφόμαστε σύμφωνα με τους κανόνες της Διατροφικής Ζώνης.
Να καταναλώνουμε 2.5 γραμμάρια Ωμέγα-3 σούπερ μοριακά αποσταγμένο κάθε ημέρα.
Να πίνουμε το λιγότερο 8 έως 10 ποτήρια νερό την ημέρα.
Να καταναλώνουμε καθημερινά πολυφαινόλη Maqui, η οποία μας βοηθά να αυξήσουμε το μεταβολισμό του σώματος, ενεργοποιώντας το ένζυμο της Ζωής AMP Kinase.
Να κάνουμε άσκηση (½ έως 1 ώρα την ημέρα)
Εάν εφαρμόσουμε όλους τους κανόνες, το ΠΣΛ θα φτάσει το άριστο αποτέλεσμα που είναι για τους άνδρες 12% και για τις γυναίκες 19%.
Τελειώνοντας, προτείνω να χρησιμοποιήσετε όλα τα «όπλα», όπως σας ανέφερα, για να λύσετε το πρόβλημα της «παχυσαρκίας» και της «κυτταρίτιδας».

Παναγιώτης Δρακόπουλος, Σύμβουλος Διατροφικής Ζώνης
Περιοδικό elita.com.cy,