Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Τι να μην πείτε ποτέ σε μια έγκυο γυναίκα (2)

7. «Θα θηλάσεις φαντάζομαι»
Η σωστή ερώτηση θα ήταν «Πρόκειται να θηλάσεις;», αν και έτσι κι αλλιώς αυτή είναι μια πολύ προσωπική ερώτηση και δεν θα έπρεπε να την κάνουν όσοι δεν έχουν πολύ στενή σχέση με την έγκυο. Ρωτώντας μια γνωστή σας κάτι τέτοιο, και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο, είναι σαν να το θεωρείτε δεδομένο ότι αυτό θα κάνει, κάτι που δεν γνωρίζετε και για το οποίο δεν σας πέφτει και λόγος. Επίσης, ενδέχεται να τη φέρετε σε πολύ δύσκολη θέση, γιατί μπορεί να θέλει να θηλάσει, αλλά να μην μπορεί.
8. «Θα δουλέψεις μετά τη γέννα;»
Αυτή είναι η επιτομή της άκομψης ερώτησης, καθώς για τους προηγούμενους εννιά μήνες, η έγκυος ήθελε, κατά πάσα πιθανότητα, να γυρίσει στη δουλειά της μετά τον τοκετό, γιατί τα μωρά χρειάζονται πολλά χρήματα και οι δουλειές στις μέρες μας είναι δύσκολες. Ωστόσο, τα συναισθήματα της εγκύου μπορεί να έχουν αλλάξει μετά τη γέννα και η ίδια να έχει τη διάθεση να μείνει κοντά στο μωρό της γιατί νιώθει τύψεις αφήνοντάς το. Είναι φυσικό να ρωτήσετε μια γυναίκα ποια είναι τα σχέδια της από όταν θα έρθει το μωρό και έπειτα, αλλά να είστε ανοιχτόμυαλοι και να μην θεωρείτε ότι επειδή μπορεί να πάει στη δουλειά είναι εγωίστρια και δεν νοιάζεται για το παιδί της.
9. «Θέλετε κοριτσάκι τώρα, σωστά;»
Είναι λάθος να υποθέτετε φωναχτά ότι ένα ζευγάρι που έχει ήδη ένα αγοράκι και ετοιμάζεται για δεύτερο μωρό, εύχεται να έχει κοριτσάκι, γιατί είναι σαν να λέτε στους γονείς ότι δεν είναι ευχαριστημένοι με το φύλο του παιδιού που ήδη έχουν και θα ήθελαν το αντίθετο φύλο για να είναι ικανοποιημένοι.
10. «Καιρός ήταν!»
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, πολλές φορές μια εγκυμοσύνη δεν έρχεται εύκολα σε ένα ζευγάρι. Άλλες φορές υπάρχουν προβλήματα υγείας, άλλες φορές το ζευγάρι αποφασίζει να περάσει λίγο χρόνο ταξιδεύοντας ή χτίζοντας καριέρα προτού έρθει ένα μωρό, κι όλα αυτά είναι σεβαστά. Γι' αυτό το λόγο, είναι πολύ αγενές εκ μέρους σας να εκφραστείτε κατά τέτοιο τρόπο όταν μάθετε για μια εγκυμοσύνη, γιατί μπορεί να προσβάλλετε πολύ άσχημα το ζευγάρι, ειδικά αν η αιτία της καθυστέρησης της κύησης ήταν ένα πρόβλημα υγείας.
11. «Μην φας ή μην πιεις αυτό!»
Επειδή μπορεί να βλέπετε μια έγκυο να πίνει έναν καφέ ή να τρώει σάντουιτς με τόνο, δεν σημαίνει ότι είναι καθημερινή της συνήθεια. Γι' αυτό το λόγο, μην παίρνετε το ρόλο του γιατρού και της απαγορεύετε να φάει ή να πιεί κάτι που θέλει, γιατί να είστε σίγουροι ότι ξέρει πολύ καλύτερα από εσάς αυτά που δεν πρέπει να καταναλώνει, μιας και οι γιατροί πλέον είναι πολύ επεξηγηματικοί από την αρχή της εγκυμοσύνης για τα επιτρεπόμενα και τα απαγορευμένα τρόφιμα.
12. «Θα κάνεις κι άλλα παιδάκια;»
Παρότι μερικά ζευγάρια σχεδιάζουν να κάνουν μεγάλη οικογένεια, υπάρχουν άνθρωποι που αρκούνται σε ένα παιδί και είναι ικανοποιημένοι με αυτό. Στην πραγματικότητα, τα ποσοστά των γυναικών που κάνουν μόνο ένα παιδί στη ζωή τους αυξάνονται με την πάροδο των ετών. Συνεπώς, μη ρωτάτε μια μητέρα αν θα κάνει κι άλλο παιδί, γιατί μπορεί να μην θέλει ή να θέλει αλλά να μην μπορεί και να έκανε ακόμα και το πρώτο της με πολύ μεγάλη δυσκολία.