Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Τι να μην πείτε ποτέ σε μια έγκυο γυναίκα (1)

Οι πιο εκνευριστικές ατάκες που μπορεί να ξεστομίσει κάποιος.
Η εγκυμοσύνη είναι από τις σημαντικότερες στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο γυναικείος οργανισμός περνάει από πολλές φάσεις και επηρεάζεται από διάφορες ορμόνες.
Αποτέλεσμα αυτών είναι η γυναίκα να είναι πολύ ευαίσθητη και ευάλωτη και γι' αυτό το λόγο, όσοι έρχονται σε επαφή μαζί της πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην την προσβάλλουν ή να τη φέρουν σε δύσκολη θέση, λόγω ορισμένων σχολίων.
Παρακάτω αναφέρονται 12 πράγματα που δεν θα πρέπει ποτέ να πείτε σε μια έγκυο γυναίκα, τόσο για να μην την εκνευρίσετε όσο κι επειδή δεν είναι πολύ ευγενικά.
1. «Το είχατε σχεδιάσει;»
Πραγματικά έχει σημασία αν έκανε η έγκυος τεστ ωορρηξίας και μετά σεξ με τον άνδρα της για να πετύχει οπωσδήποτε την εγκυμοσύνη ή αν ήταν μεθυσμένη και περνούσε καλά με το σύντροφό της και αργότερα προέκυψε ένα μωρό; Δεν είναι αυτό που μετράει, γιατί αν σας λέει μια γυναίκα ότι είναι έγκυος, είναι γιατί θέλει να μοιραστεί μαζί σας τη χαρά της για το χαρμόσυνο γεγονός, δεν ψάχνει να περάσει από ανάκριση για το πώς συνέβη. Γι' αυτό το λόγο, αν μάθετε για μια εγκυμοσύνη, ευχηθείτε απλώς «Συγχαρητήρια»!
2. «Είσαι σίγουρη πώς δεν έχεις δίδυμα;»
Ή αλλιώς, αν θέλετε να είστε παντελώς αγενείς, μπορείτε να πείτε «Πωπω, πραγματικά πάχυνες»! Μερικές γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποκτούν πολύ μεγάλη κοιλιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν δίδυμα. Εξάλλου, αν μια γυναίκα διανύει πολλαπλή κύηση, το γνωρίζει στις μέρες μας πολύ νωρίς, άρα, αν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, θα σας το πει μόνη της, δεν χρειάζεται να μπείτε σε πειρασμό να ρωτήσετε.
3. «Παίρνεις αρκετό βάρος;»
Ορισμένες φορές δεν είναι μόνο τα σχόλια για το πόσο πάχυνε μια έγκυος που μπορεί να προκαλέσουν εκνευρισμό, αλλά και η άποψη ότι η έγκυος έχει πάρει λίγο βάρος ή έχει πολύ μικρή κοιλιά. Κάτι τέτοια σχόλια μπορεί να δημιουργήσουν άγχος στην εγκυμονούσα σχετικά με το αν το μωρό είναι γερό ή αν έχει το κατάλληλο βάρος. Επειδή όμως η κάθε γυναίκα έχει διαφορετικό οργανισμό και περνάει με τον δικό της τρόπο την κύηση, αφήστε το γιατρό της να αναρωτιέται για το αν παίρνει το κατάλληλο βάρος. Αν θέλετε να την κάνετε να νιώσει καλά, πείτε της απλώς ότι είναι όμορφη και λαμπερή.
4. «Πιστεύω ότι έχεις ….»
Για κάποιο λόγο, υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι μπορούν να προβλέψουν το φύλο του παιδιού κοιτώντας απλώς την έγκυο και την κοιλιά της. Οι πιο πολλοί λένε ότι αν η γυναίκα έχει αγόρι, τότε λάμπει και είναι πανέμορφη, ενώ αν έχει κορίτσι δείχνει κουρασμένη και άσχημη. Αν ανήκετε στους ανθρώπους που προσπαθούν να μαντέψουν το φύλο με αυτόν τον τρόπο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κρατήσετε την άποψή σας για τον εαυτό σας, γιατί καμιά έγκυος δεν φαίνεται να εκτιμάει τέτοιες εικασίες προτού μάθει το φύλο του μωρού της.
5. «Μπορώ να ακουμπήσω την κοιλιά σου;»
Παρότι είναι προτιμότερο να ρωτήσετε προτού απλώσετε το χέρι σας στην κοιλιά της, και πάλι το να ζητάτε από μια έγκυο γυναίκα να πιάσετε την κοιλιά της δεν είναι κι ό,τι καλύτερο. Υπάρχουν πολλές γυναίκες που δεν αισθάνονται άνετα με μια τέτοια κίνηση, ενώ αν η έγκυος νιώσει το μωρό να κλοτσάει και θελήσει να το μοιραστεί, θα σας ζητήσει μόνη της να πιάσετε την κοιλιά και να νιώσετε την κίνηση του μωρού.
6. «Πώς θα το βγάλετε;»
Ίσως φαίνεται πολύ φυσιολογικό να ρωτήσετε πώς θα ονομάσουν οι γονείς το μωρό όταν γεννηθεί, αλλά δεν είναι τελικά και το καλύτερο, καθώς πολλοί γονείς θέλουν να κρατήσουν αυτό το στοιχείο κρυφό από φίλους και συγγενείς. Αν επιμείνετε στην ερώτησή σας ενδέχεται να τους φέρετε σε δύσκολη θέση να αποκαλύψουν κάτι που αν θελήσουν, θα σας το πουν μόνοι τους. Το πιο σωστό θα είναι να ρωτήσετε αν είχαν σκεφτεί παλιότερα κάποιο πιθανό όνομα για το μελλοντικό τους παιδί.