Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Διατροφή| Ποιες δίαιτες γερνάνε το δέρμα σας

Το κλειδί για μια επιτυχημένη δίαιτα βρίσκεται στην ισορροπία. Γι’ αυτό και οι στερητικές δίαιτες που αποκλείουν ομάδες τροφών και θρεπτικών στοιχείων θεωρούνται επικίνδυνες για την υγεία, ενώ παράλληλα επηρεάζουν το δέρμα σας.
Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι πολλές γυναίκες μετά από στερητικές δίαιτες και απότομη απώλεια βάρους, βλέπουν το δέρμα τους χαλαρωμένο και το πρόσωπό τους θαμπό και κουρασμένο.
Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες δίαιτες
Χορτοφαγική δίαιτα
Η απουσία κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών που συνεπάγεται την μη πρόσληψη ζωικών πρωτεϊνών έχει ως συνέπεια το δέρμα να χάνει τον τόνο του.
Οι πρωτεΐνες βοηθούν στην επιδιόρθωση και ανανέωση του δέρματος και των μαλλιών και η έλλειψή τους προκαλεί ξηρότητα και θαμπάδα.
Δίαιτα Άτκινς
Η δίαιτα Άτκινς προτείνει πολλές πρωτεϊνες (κρέας, ψάρια, κοτόπουλο, όσπρια) και ελάχιστους έως καθόλου υδατάνθρακες (ψωμί, μακαρόνια, αλεύρι, φρούτα). Επίσης προτείνει να αποφεύγετε τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ενώ από γαλακτοκομικά επιτρέπει μόνο το τυρί, την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο.
Η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών μπορεί να προκαλέσει μείωση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια οστικής μάζας και την πρόωση γήρανση του προσώπου. Αν παρόλα αυτά κάνετε δίαιτα Άτκινς, είναι απαραίτητο να λαμβάνετε συμπληρώματα ασβεστίου.
Δίαιτα South Beach
Η South Beach δίαιτα είναι παρόμοια με τη δίαιτα Atkins. Δίνει έμφαση στις πρωτεΐνες και προτείνει λίγους υδατάνθρακες. Αποτελείται από τρεις φάσεις, κατά τις οποίες οι υδατάνθρακες προστίθενται σταδιακά. Ο στόχος της πρώτης φάσης είναι να εξαλειφθεί η λαχτάρα για όλα τα είδη των υδατανθράκων, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων. Η δίαιτα South Beach είναι κατάλληλη για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακμής.
Επιπλέον, η πλήρης απαγόρευση των γλυκών είναι καλή για το δέρμα, καθώς η ζάχαρη ευνοεί την φλεγμονή και αυξάνει τις φθορές στην ελαστίνη και στο κολαγόνο, θέτοντας έτσι τις βάσεις για πρόωρη γήρανση του δέρματος. Για όσο καιρό απαγορεύεται να φάτε υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, φρούτα, πατάτες, ρύζι, δημητριακά, φρυγανιές), πρέπει να καταναλώνετε έστω και λίγα φρούτα και να πίνετε άφθονο νερό.
Πηγή:www.onmed.gr