Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Πώς υπολογίζεται η ημερομηνία του τοκετού;

Ενώ είμαι σίγουρη για την ημέρα που συνέλαβα το παιδί μου, ο γυναικολόγος έχει προσθέσει δύο εβδομάδες σε αυτήν που θεωρώ ως πιθανή ημερομηνία του τοκετού. Πώς γίνεται να ξέρει καλύτερα από μένα;
Επειδή είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια ποια μέρα θα γεννηθεί ένα μωρό, οι γυναικολόγοι υπολογίζουν την πιθανή ημερομηνία τοκετού με βάση ένα γενικό κανόνα ξεκινώντας από μια βέβαιη ημερομηνία, δηλαδή την πρώτη ημέρα κατά την οποία διακόπηκε ο κύκλος.
Η ημέρα της σύλληψης μπορεί να είναι γνωστή στους μέλλοντες γονείς, σχεδόν ποτέ όμως με απόλυτη ακρίβεια. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα η σύλληψη να έγινε πιο αργά από ό,τι νομίζετε ή να έγινε δεύτερη ωορρηξία σε μια ημερομηνία που εσείς δεν την θεωρήσατε «επικίνδυνη».
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και εάν γνωρίζουμε με ακρίβεια τη στιγμή της σύλληψης, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με βεβαιότητα τους 9 μήνες. Κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης και η ολοκλήρωσή της δεν συμπίπτει ακριβώς με τους 9 μήνες, αλλά κυμαίνεται από 3 εβδομάδες νωρίτερα έως 2 εβδομάδες αργότερα.
Νικόλαος Λινάρδος
Γυναικολόγος.