Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

«Καλλιόπη Βέττα: Τα μνημεία της χώρας παραδίδονται προς εκμετάλλευση σε ιδιωτικά συμφέροντα»

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε σήμερα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ και λοιπές διατάξεις».
Η κ. Βέττα, αναφέρθηκε αρχικά στην διαφορά αντίληψης για το μέλλον του ΑΚΡΟΠΟΛ, μιας και αντί για πνεύμονας ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας, μετατρέπεται σε εμπορευματικό και διαχειριστικό κέντρο το οποίο θα αντιμετωπίζει τους καλλιτέχνες ως οιονεί μάνατζερ και  εσαεί καταρτιζόμενους, γεγονός που έχουν επικρίνει και οι φορείς του σύγχρονου Πολιτισμού.
Ιδιαίτερη έμφαση ωστόσο, δόθηκε στα άρθρα 20 και 25​ του νομοσχεδίου,  καθώς πλέον η κυβέρνηση καταργεί την υποχρέωση έγκρισης από το Υπουργείο Πολιτισμού και απόδοσης τελών στο δημόσιο από τις ιδιωτικές εταιρίες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν, για να διαφημιστούν, τα πολιτιστικά μνημεία και τα σύμβολα  της χώρας.
Το άρθρο προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις καθώς εκδόθηκαν ανακοινώσεις και ψηφίσματα από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και τον Ενιαίο Σύλλογο των  Υπαλλήλων του ΥΠ.ΠΟ.Α., ζητώντας την απόσυρσή του ώστε να διαφυλαχθεί το δημόσιο συμφέρον.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η κ. Βέττα: «Σήμερα, στο Κοινοβούλιο, βιώσαμε  μια πολύ άσχημη στιγμή στην ιστορία της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η κυβέρνηση ουσιαστικά καταργεί μια νομοθεσία 80 ετών, παραδίδοντας βορά στα οικονομικά συμφέροντα τα μνημεία της χώρας, για πάσα εκμετάλλευση και χρήση της εικόνας και της ταυτότητάς τους χωρίς φυσικά να απαιτείται άδεια, ούτε να καταβάλλονται ανταποδοτικά τέλη στο Ελληνικό Δημόσιο. Πλέον, χάρη στην κυβέρνηση της ΝΔ, μπορεί μια οποιαδήποτε εταιρία να τοποθετεί στα προϊόντα της χωρίς καμία επίπτωση μια εικονογράφηση ενός μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς όπως ο Παρθενώνας  ή οποιουδήποτε άλλου εθνικού συμβόλου.
Δυστυχώς, η νεοφιλελεύθερη αντίληψη της ΝΔ, η αντίληψη της πλήρους παράδοσης στα ιδιωτικά συμφέροντα μετατρέπει τα μνημεία μας σε προϊόντα, την ιστορία μας σε εμπόρευμα και τον πολιτισμό μας σε κέρδος».

Το link της ομιλίας είναι κάτωθι: