Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

H γενική καθαριότητα κόβει την… όρεξη!

Εάν θέλετε να κάνετε δίαιτα, φροντίστε να κάνετε πρώτα γενική καθαριότητα στην κουζίνα σας.
Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το ακατάστατο και χαοτικό περιβάλλον προκαλούν στρες, το οποίο μας ωθεί να τσιμπολογάμε ασταμάτητα παχυντικά σνακ.
Σε σειρά πειραμάτων, επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία ανακάλυψαν πως οι γυναίκες που βρίσκονταν σε ακατάστατες και βρώμικες κουζίνες έτρωγαν διπλάσια γλυκά απ’ ό,τι όσες βρίσκονταν σε καθαρές και τακτοποιημένες.
Επιπλέον, δέκα λεπτά μέσα στο χάος ήταν αρκετά για να καταναλώσουν 65 θερμίδες περισσότερες.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Environment and Behaviour», πραγματοποιήθηκε στο Food and Brand Lab του Πανεπιστημίου Κορνέλ, στη Νέα Υόρκη.
Στο πλαίσιό της, οι ερευνητές χώρισαν 101 εθελόντριες σε δύο ομάδες, ζητώντας από τις μισές να πάνε σε μία κουζίνα γεμάτη με σκόρπια χαρτιά και βρώμικα πιάτα, και στις υπόλοιπες να πάνε σε μία καθαρή.
Στο τραπέζι κάθε κουζίνας υπήρχε ένα πιάτο με μπισκότα δίπλα σε μπωλ με κράκερ και καρότα. Οι γυναίκες μπορούσαν να φάνε ό,τι και όσο ήθελαν.
Στη διάρκεια 10λεπτης αναμονής, κτύπησε σε κάθε κουζίνα αρκετές φορές ένα τηλέφωνο, για να αυξηθεί η χαοτική φύση του πειράματος.
Στο τέλος του δεκαλέπτου, όσες εθελόντριες είχαν παραμείνει στην βρώμικη κουζίνα είχαν καταναλώσει τα διπλάσια μπισκότα απ’ ό,τι όσες είχαν μείνει στην καθαρή.
«Το χαοτικό περιβάλλον ως φαίνεται μας κάνει ασυνείδητα να αναρωτιόμαστε γιατί πρέπει να έχουμε εμείς αυτοέλεγχο, όταν το περιβάλλον γύρω μας είναι εκτός ελέγχου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λένυ Βαρτανιάν, ο οποίος είναι πλέον αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία.
«Η αναζήτηση αυτή προφανώς μας ωθεί να καταναλώσουμε περισσότερο φαγητό – και μάλιστα ανθυγιεινό, που είναι και το πιο λαχταριστό, υπονομεύοντας έτσι κάθε προσπάθεια για έλεγχο του σωματικού βάρους».
Μπορεί, δε, η μελέτη να διεξήχθη σε γυναίκες, αλλά «πιθανότατα τα ευρήματά της ισχύουν και για τους άνδρες», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως ως φαίνεται η μάχη με τα κιλά πρέπει να γίνεται με οργανωμένο τρόπο και σε ένα οργανωμένο περιβάλλον, για να υπάρχουν οι καλύτερες δυνατές ελπίδες επιτυχίας.
ΠΗΓΗ: Tanea.gr