Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Ομιλία της Βουλευτή Φλώρινας, κας Π. Πέρκα στην Ολομέλεια της Βουλής, 21.01.2020, στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

«Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις».
Η κα Πέρκα ξεκίνησε την ομιλία της αναφέροντας τρεις παρατηρήσεις σχετικά με όσα αναφέρθηκαν από την πλευρά της Κυβέρνησης της ΝΔ στο πλαίσιο του νομοθετικού έργου της. Ειδικότερα, ζήτησε διευκρινήσεις από  την Υπουργό Παιδείας σχετικά με την άρνησή της να καταθέσει την αιτιολογημένη γνώμη. Η κα Πέρκα και από την εμπειρία της σε κυβερνητικές θέσεις κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι τέτοια έγγραφα, όπως για παράδειγμα η αιτιολογημένη γνώμη δεν είναι διαβαθμισμένα και ως εκ τούτου επανέφερε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κατάθεση της αλληλογραφίας και κυρίως της σχετικής αιτιολογημένης γνώμης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Κυβέρνησης. Η δεύτερη παρατήρηση της κας Πέρκα αφορούσε τις τοποθετήσεις πολλών βουλευτών της ΝΔ σχετικά με την ανάγκη σύνδεσης της παιδείας με την αγορά εργασίας. Η κα Πέρκα διατύπωσε την άποψη ότι το συμπέρασμα που προέκυψε από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας δεν είναι ότι η παιδεία, τα πανεπιστήμια δεν εξυπηρετούσαν τις ανάγκες της οικονομίας, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Ήταν τέτοιο το παραγωγικό μοντέλο που διαμορφώθηκε στη χώρα με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ που κυβέρνησαν επί τόσο χρόνια, όπου οι εξαιρετικοί και υψηλού επιπέδου επιστήμονες της χώρας δεν μπορούσαν να απορροφηθούν από την ελληνική οικονομία. Διευκρίνισε δηλαδή ότι αυτό το επιχείρημα αποτελεί ιδεοληψία της ΝΔ.  Η τρίτη παρατήρηση της κας Πέρκα αφορούσε την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, και διευκρίνισε ότι το σύνθημα «πρώτοι στα μαθήματα πρώτοι στον αγώνα» δεν ακουγόταν στα αμφιθέατρα αλλά στην ΚΝΕ. Πρόσθεσε, ότι είναι έλλειμμα το γεγονός ότι ο κ.Μητσοτάκης δεν έχει ζήσει στα αμφιθέατρα ελληνικών πανεπιστημίων, όπου υπάρχει πλούσιος προβληματισμός, δράση, ιδέες.
Στη συνέχεια η κα Πέρκα εστίασε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο το χαρακτήρισε ως  ένα ακόμα νομοσχέδιο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης, που έχει ως στόχο να περιορίσει την πρόσβαση στην εκπαίδευση, να κλείσει σχολές, τμήματα και ιδρύματα, και να αποδυναμώσει την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης προς όφελος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Το βίντεο της κας Πέρκα στην Ολομέλεια της Βουλής, 21.01.2020, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις»