Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Tο περπάτημα κάνει καλό στον εγκέφαλο

Το περπάτημα κάνει καλό, τόσο στον εγκέφαλο, όσο και στη γενικότερη υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Ακόμη κι αν δεν έχετε ιστορικό άνοιας ή άλλων εγκεφαλικών ασθενειών, με το πέρασμα του χρόνου αυξάνονται οι πιθανότητες να επηρεαστεί η σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Κάντε λοιπόν ένα «δώρο» στον οργανισμό σας, μην το παίρνετε αψήφιστα και εντάξτε το περπάτημα στην καθημερινότητά σας!
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο όργανο και αποτελεί βασικό συστατικό για την καλή υγεία του ατόμου, από τη γέννησή του μέχρι τα βαθιά γεράματα. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πάνω από 35 εκατ. άνθρωποι σε όλον τον κόσμο υποφέρουν από άνοια και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030 και να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050. Πώς μπορεί να προστατευθεί όμως κανείς;
Μία από τις καλύτερες «ασκήσεις» για τον εγκέφαλο είναι το… περπάτημα. Βοηθά όσους πάσχουν από Αλτσχάιμερ και άνοια να καταπολεμούν την κόπωση του εγκεφάλου, ενώ ενισχύει και τη λειτουργία του. Διαβάστε παρακάτω επτά λόγους, που σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, για τους οποίους το περπάτημα ωφελεί το μυαλό:
Το περπάτημα προστατεύει έναντι της εξέλιξης της νόσου του Αλτσχάιμερ, ακόμη κι αν περπατά κανείς μόλις 8 χιλιόμετρα την εβδομάδα. Το Αλτσχάιμερ είναι μια αργή αλλά προοδευτική ασθένεια του εγκεφάλου, που μειώνει τη μνήμη, τη λογική, την ικανότητα ομιλίας και τις κινητικές δεξιότητες.
Βελτιώνει τη συνεργασία μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου. Όλοι γνωρίζουν ότι ένας τακτικός περίπατος βοηθά στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και των μυών. Αυτό που δεν ξέρουν όμως πολλοί είναι ότι βελτιώνει και τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου.
Αυξάνει το μέγεθος του εγκεφάλου. Όταν κανείς περπατά τρεις φορές την εβδομάδα επί 40 λεπτά, αυξάνεται το μέγεθος του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο, του τμήματος εκείνου που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη. Ερευνητές βρήκαν ότι αν περπατά κανείς επί ένα χρόνο, αυξάνεται κατά 2% το μέγεθος αυτής της περιοχής του εγκεφάλου.
Ανακουφίζει από την κόπωση του εγκεφάλου. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει καταλήξει τις περισσότερες φορές να θεωρεί τους ανθρώπους «μηχανές». Αυτό που φαίνεται να ξεχνούν πολλοί είναι, ότι υπάρχουν όρια στο πόσο πολύ μπορεί να εργαστεί κανείς, πόσο θόρυβο, στρες κ.ά. μπορεί να αντέξει, προτού ο εγκέφαλός του να μη μπορεί να συγκεντρωθεί σε τίποτε άλλο πια. Ένας απλός περίπατος σε ένα πάρκο, μειώνει τα επίπεδα στρες στον οργανισμό και βοηθά τον εγκέφαλο να επιστρέψει στα προ της κόπωσης επίπεδα συγκέντρωσης.
Απελευθερώνει ενδορφίνες που είναι οι χημικές ουσίες που καταπολεμούν το στρες που δρουν προστατευτικά, μειώνοντας τα επίπεδα των ορμονών του στρες και προσδίδοντας ένα αίσθημα ευφορίας στον οργανισμό.
«Επισκευάζει» τους νευρώνες της μνήμης. Εκτός από τη θετική επίδραση των ενδορφινών στον οργανισμό, όταν περπατά κανείς απελευθερώνεται και η πρωτεΐνη BDNF (Brain Derived Neurotrophic Factor), η οποία όχι μόνο προστατεύει τους νευρώνες της μνήμης, αλλά τους «επισκευάζει» κιόλας.
Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Οι ερευνητές βρήκαν μια άμεση σχέση ανάμεσα στο περπάτημα και τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, η οποία μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη ροή αίματος στον οργανισμό.
ΠΗΓΗ: http://www.nikosonline.gr/